29 / 09 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeLegendarni hronografski kalibri

Legendarni hronografski kalibri

- Oglas -

Predstavljamo neke od sjajnih kalibara koji su obeležili noviju istoriju časovničarstva, često skriveni iza slavnih modela još slavnijih časovničarskih kompanija.

Ko od zaljubljenika u satove nije čuo za Zenith El Primero, Omegu Speedmaster, Breitling Navitimer, IWC Portugieser itd. Međutim, iza svakog od tih slavnih modela nalaze se mehanizmi koji su sjajnim performansama omogućili njihovu neprolaznu slavu. Poznavaoci satova neretko se odlučuju za određeni model ručnog časovnika ne (samo) zbog izgleda i dekoracije, već zbog kvaliteta njihovog mehanizma.

Kultni El Primero

Naravno, mehanički mehanizmi, bilo s ručnim ili automatskim navijanjem, daleko su cenjeniji od onih kvarcnih. Kada je reč o ručnim satovima, najsloženiji mehanizmi s velikim brojem dodatnih funkcija pokreću hronografe. Zato ne čudi što su najpoznatiji kalibri upravo oni koji se ugrađuju u hronografe. Spomenućemo ovom prilikom nekoliko izuzetnih modela koji su preživeli izazove vremena i uvek su sjajan izbor i pametna investicija pri kupovini sata.

Kultni El Primero pokreće Zenithov kućni kalibar 400. Prečnika 30 mm, debljine 6,5 mm, sadrži ni manje ni više nego 280 delova od čega je čak 225 različitih, te 31 rubin. Trenutno je jedini hronografski mehanizam koji vibrira frekvencijom od 36.000 oscilacija na čas. To je mehanizam kod koga dominira njegova funkcija, dok se dekoraciji nije posvetila tolika pažnja. Kao i kod svih kalibara, osim osnovnog postoje i izvedenice koje imaju dodatne funkcije – na primer, 410 ima indikatore dana, meseca i Mesečevih mena. Kalibar iz klase 400 bio je tako kvalitetan da su ga od Zenitha kupile i druge časovničarske kompanije, između ostalih i Rolex za Daytonu, ali i Tag Heuer, Ebel i Movado.

Verovatno najpoznatiji hronograf svih vremena je Omegin Speedmaster Profes-sional koji je 1969. bio svedok prvog spuštanja čoveka na Mesec. Taj hronograf je korišćen u svim svemirskim ekspedicijama Nase od Geminija do današnjeg programa svemirskih stanica, a od 1969. je poznat pod nazivom Moonwatch. U početku proizvodnje (model je lansiran 1957. godine) u Speedmaster se ugrađivao kalibar 321; godine 1968. zamenjen je kalibrom 861. Uprkos tome, upravo je kalibar 321 bio mehanizam sata koji je Baz Oldrin imao na ruci dok se šetao površinom Meseca.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -