06 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeKultni satovi Žeralda Đente

Kultni satovi Žeralda Đente

- Oglas -

Legendarni dizajner satova Žerald Đenta (1931-2011) kreirao je tokom svoje karijere neke od najpoznatijih satova svih vremena. Sarađivao je s nizom istaknutih svetskih brendova poput Omege, Audemars Pigueta i IWC-a, a kasnije je osnovao i sopstvenu firmu koja je danas deo Bulgarija. S portala WatchTime prenosimo listu pet Đentinih kultnih modela koji su s vremenom postali ikone matičnih brendova i simboli stila i elegancije.

Audemars Piguet Royal Oak

Dizajn za Royal Oak navodno je nastao za jedno veče, a Đentu je inspirisao ronilac koji je nosio staromodnu kacigu sa osam vijaka pričvršćenu za ronilačko odelo. Crteže osmougaonog sata sa osam vijaka na ramu Đenta je 1970. predstavio Audemars Piguetu, a prepoznatljivi elementi originalnog dizajna prisutni su i na najnovijim verzijama Royal Oaka.

Bulgari Bulgari

Ideju za dizajn Bulgarijevog istoimenog sata Đenta je dobio posmatrajući drevni rimski novčić na kome je portret cara uokvirivao kružno ugravirani natpis. Ovaj element Đenta je primenio na ramu sata, na kome je dva puta ugravirao ime brenda Bulgari, po čemu je sat i dobio ime. Cilindrični oblik kućišta inspirisan je, pak, stubovima starih rimskih hramova. Tokom godina promene su na ovom Bulgarijevom modelu bile neznatne i uglavnom su pratile moderne trendove. Bulgarijev Bulgari zato i posle 36 godina izgleda gotovo identično kao original.

IWC Schaffhausen Ingenieur

Godine 1976. Đenta je modifikovao IWC-ov model Ingenieur tako što mu je, između ostalog, na ram dodao pet vidljivih vijaka, slično kao Royal Oaku. Ovaj dodatak kasnije je postao stalan dizajnerski elemenat kolekcije Ingenieur.

Omega Constellation

Đenta je odgovoran i za dizajn nekoliko modela Omegine kolekcije Constellation, koja je i dan-danas aktuelna.

Patek Philippe Nautilus

Đenta je Patekov Nautilus kreirao 1974. godine. Zamislio ga je kao sportski sat s ramom koji podseća na brodsko okno, znajući da će se ovakav dizajn svideti vlasnicima manufakture, porodici Štern, čiji su članovi bili strastveni jedriličari.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -