03 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeKratka istorija Panerai satova

Kratka istorija Panerai satova

- Oglas -
Panerai manufaktura poznata je po istorijskim modelima razvijenim tridesetih godina prošlog veka za potrebe ronilaca italijanske mornarice. A priča o kompaniji počinje nekoliko decenija ranije, 1860, kada je Đovani Panerai u Firenci otvorio časovničarsku radnju i školu. 
 
Važna godina za kompaniju bila je 1916, kada je stvoren radiomir, svetleći prašak baziran na radijumu, koji primenu nalazi na brojčanicima raznih mernih instrumenata. Prvi prototip ručnog sata, danas poznatog kao Radiomir, namenjenog roniocima komandosima italijanske mornarice Panerai predstavlja 1936. Zabeleženo je da je proizvedeno svega deset prototipova. I današnji Radiomir satovi zadržali su brojne karakteristike prvog modela: veliko jastučasto kućište (prečnika 47 mm), velike luminiscentne oznake, žičane ušice, ručno navijani mehanizam i vodootporni kaiš. U proizvodnju Radiomir ulazi 1938. godine uz pojedina unapređenja. Brojčanik je napravljen iz dva dela, u takozvanoj sendvič konstrukciji, kako bi na njega bilo moguće naneti veću količinu luminiscentnog materijala.
 
Mare Nostrum hronograf, dizajniran za oficire, predstavljen je 1943. godine. Smatra se da je napravljeno tek dva ili tri primerka, a samo jedan od njih je pronađen i to 2005. godine. 
 
Luminor materijal na bazi tricijuma, koji zamenjuje izuzetno radioaktivni radiomir, razvijen je 1949. godine. A već sledeće predstavljen je i Luminor model sata. Njegove glavne karakteristike su masivne ušice koje se nastavljaju na jastučasto kućište, kao i most za zaštitu krunice.
 
Za egipatsku mornaricu je 1956. razvijen Radiomir poznat i kao “Egiziano”. Prepoznatljiv je po ogromnom kućištu prečnika 60 mm, povećanoj vodootpornosti i rotirajućem prstenu kućišta zaduženom za merenje vremena zarona. 
 
Do 1993. godine Panerai je radio isključivo za italijansku mornaricu, te njihovi modeli nisu bili dostupni široj javnosti. Te godine manufaktura predstavlja tri serije namenjene slobodnoj prodaji: Luminor, Luminor Marina i Mare Nostrum. Richemont grupacija prepoznaje značaj brenda Panerai i otkupljuje ga 1997.  Nekoliko godina kasnije otvara se Officine Panerai manufaktura u Nojšatelu u Švajcarskoj, a 2005. razvijen je prvi kućni mehanizam sa oznakom P.2002. Brend Panerai doživljava sve veću popularnost i svetsku slavu te razvija veliki broj novih modela i kućnih mehanizama.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -