18 / 06 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeIzuzetno komplikovani Tourbograph Perpetual

Izuzetno komplikovani Tourbograph Perpetual

- Oglas -

Tourbograph Perpetual je luksuzni sat koji kombinuje pet zanimljivih komplikacija.

Peti model u A. Lange & Söhneovoj kolekciji luksuznih satova Pour le Mérite, kombinacija je čak pet izuzetnih komplikacija – večnog kalendara, hronografa, tourbillona i prenosa energije pomoću fuséea i lanca. Novi Tourbograph Perpetual „Pour le Mérite“ ima okruglo kućište prečnika 43 mm i visine 16,6 mm, izrađeno od platine i s obe strane prekriveno safirnim staklom. U kućištu je smešten Langeov manufakturni kalibar L133.1 na ručno navijanje, sastavljen od 684 dela od čega su 52 rubina. Kalibar ima 36-časovnu rezervu snage i minuciozno je obrađen i ukrašen elementima poput plavih vijaka, zlatnih chatona i srebrnih mostova.

Ukupno 206 delova kalibra otpada na komplikaciju večnog kalendara, koja na brojčaniku zauzima tri podbrojčanika – na 12 časova je zlatni podbrojčanik datuma s diskom Mesečevih mena, na 3 sata podbrojčanik meseca i prestupne godine i na 9 časova podbrojčanik dana u nedelji, u sklopu koga se nalazi i 30-minutni brojač hronografa. Hronograf ima posebnu funkciju split-sekundi (tzv. rattrapante), koju pokreću dva stubična točkića, pritiskom zasebnog dugmeta na bočnoj strani kućišta.

U otvor na 6 časova postavljen je tourbillon koji se rotira jednom u minutu te poništava negativan uticaj gravitacije na mehanizam. Da bi se sprečio gubitak napregnutosti opruge i povećala stabilnost i preciznost sata, u kalibar su za prenos energije ugrađeni fusée i lanac. Brojčanik je od srebra, a dizajnom podseća na stare Langeove džepne satove, što se posebno ogleda u detaljima kao što su velike arapske brojke, minutni prsten poput šina i plave kazaljke.

Tourbograph Perpetual „Pour le Mérite“ ide uz ručno prošiven crn kaiš od aligatorske kože s preklopnom šnalom od platine.

Iz časopisa Satovi i nakit broj 21, godina X, leto 2017 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -