23 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeGrand Seiko istorijat

Grand Seiko istorijat

- Oglas -

Prvi Grand Seiko napravljen je pre nešto više od pola veka  (1960), kao odgovor na luksuzne satove švajcarskih proizvođača.

Jedan od najvažnijih svetskih proizvođača satova, kompanija Seiko, u ponudi ima širok spektar modela i kolekcija nekoliko podbrendova, i to u najrazličitijim cenovnim segmentima. Veoma je vredan pomena podbrend Grand Seiko, donedavno malo poznat u Evropi. 

Prvi Grand Seiko napravljen je pre nešto više od pola veka  (1960), kao odgovor na luksuzne satove švajcarskih proizvođača. Četiri godine kasnije predstavljen je i malo složeniji model sa prikazom datuma i povećanom vodootpornošću od 50 metara. Potom je 1967. predstavljen Grand Seiko 44GS. S njim je nastala prava Grand Seiko filozofija koja važi i danas. Iste godine stigao je i prvi Grand Seiko sa automatskim navijanjem – 62GS, a naredne je svetlost dana ugledao prvi sat sa visokofrekventnim mehanizmom 61GS koji je radio na 36.000 vibracija po času. 

Tokom sledećih godina Grand Seiko mehanizmi su usavršavani, a u jednom trenutku počela je i proizvodnja satova sa visokokvalitetnim, preciznim kvarcnim mehanizmima. Njihov dizajn i funkcionalnost uvek su bili jednostavni. Tek 2002. iz Grand Seika stiže kompleksniji model sa dodatom četvrtom GMT kazaljkom. Takođe, i 2004. bila je bitna za Grand Seiko, jer je u ponudu uvršćen novi model sa Spring Drive mehanizmom koji odlikuje preciznost od +/-1 sekunde dnevno. Spring Drive hronograf predstavljen je 2007.

U narednim godinama razvijani su novi modeli i mehanizmi, poput 9S8 serije koja radi na 36.000 vibracija po času. U upotrebu su ušli i novi materijali za izradu spirala i glavnih opruga, te je rezerva snage pojedinih Grand Seiko mehanizama povećana na tri dana. 

Poslednjih godina Grand Seiko, inače rezervisan prvenstveno za japansko tržište, počinje da se probija u Evropi i SAD. Njegovu ponudu čine satovi višeg cenovnog ranga koji po kvalitetu i izradi uspešno pariraju švajcarskim konkurentima.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -