21 / 05 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeGF-ov najkomplikovaniji sat

GF-ov najkomplikovaniji sat

- Oglas -

Grande Sonnerie uspostavlja savršenu ravnotežu između mehanizma, spoljašnjosti i akustičnosti. 

Greubel Forsey je izložio svoj dosad najkomplikovaniji model – Grande Sonnerie – sat sastavljen od 935 delova, s fascinantnom komplikacijom koja zvukom obeležava časove i četvrti časa, a na kome su GF-ovi časovničari u tajnosti radili dugih jedanaest godina.

GF-ovi časovničari su nastojali da uspostave potpunu ravnotežu između mehanizma, spoljašnjosti i akustičnosti, što su postigli izradom prikladnog asimetričnog kućišta od titanijuma, dimenzija 43,50 x 16,13 mm, prekrivenog konveksnim safirnim staklom s obe strane, u koje su smestili manufakturni mehanizam na ručno navijanje, dimenzija 36,40 x 11,13 mm, sa 85 rubina, 72-časovnom rezervom snage i dva kućišta opruga. Mehanizam radi na frekvenciji od 21.600 vibracija na čas. Komplikaciju grande sonnerie, koja ima katedralne gongove koji proizvode dve note, napaja zasebni automatski sistem sa 20-časovnom rezervom snage. Komplikacija radi u tri moda – grande sonnerie, u kome se zvukom „u prolazu“ obeležavaju časovi i četvrti časa, petit sonnerie, u kome „u prolazu“ odzvanjaju samo puni sati, te silence, u kome je komplikacija neaktivna.

Indikator odabranog moda na brojčaniku je smešten na 3 časa, odmah ispod indikatora rezerve snage komplikacije. Grande sonnerie se podešava pritiskom dugmeta smeštenog ispod krunice. Osim obeležavanja vremena „u prolazu“, odnosno automatski, komplikacija se može koristiti i kao minute repeater, što znači da se može aktivirati po želji, pritiskom dugmeta u krunici.Uz grande sonnerie, pažnju pleni i GF-ov prepoznatljivi 24-sekundni tourbillon postavljen pod uglom od 25°, koji je na crnom brojčaniku izrađenom od zlata smešten na 7 časova. Podbrojčanik malih sekundi postavljen je na 6 sati, odmah kraj tourbillona, dok se indikator rezerve snage mehanizma nalazi na 5 časova. Grande Sonnerie ide uz crni kaiš od aligatorske kože s preklopnom šnalom od titanijuma, a izrađivaće se pet do osam primeraka godišnje.

Iz časopisa Satovi i nakit broj 21, godina X, leto 2017

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -