03 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeGde nastaju satovi Rolex

Gde nastaju satovi Rolex

- Oglas -

Iz časopisa WatchTime prenosimo tekst o Rolexovoj manufakturi u Bjenu, koju su posetili Džo Tompson i Norma Bjukenan. Kako svedoče, gigantska veličina fabričkog kompleksa koji se sastoji od četiri impozantne monolitne zgrade nazvane Rolex III, IV, V i VI na prostoru od 170.000 m3, prvo je što su primetili.

Pre početka razgledanja Tompson i Bjukenan su prisustvovali kratkoj prezentaciji kompanije, održanoj u velikom auditorijumu koji se nastavlja na ogromni atrijum s dva providna sprata popločana „rolex zelenim“ mermerom.

Tu su saznali da je ovaj kompleks, Manufacture des Montres Rolex SA, smešten u industrijskoj zoni Champ-de-Bužan, sestrinska fabrika ženevske Rolex SA koja proizvodi kućišta, kaiševe i kazaljke, sastavlja satove i  ugrađuje drago kamenje. I glavno sedište Rolexa se nalazi u Ženevi.

Ovde u Bjenu oko 2000 zaposlenih godišnje proizvede 50 miliona mehaničkih delova, sastavlja ih i šalje COSC-u (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres), koji izdaje hronometarske sertifikate. Rolexova fabrika u Bjenu zatim šalje mehanizme fabrici u Ženevi, koja ih postavlja u kućišta.

Sve do 2004. fabrike u Bjenu i Ženevi imale su različite vlasnike: fabrika u Bjenu bila je u vlasništvu potomaka Žana Aeglea i od 1905. je proizvodila mehanizme za osnivača Rolexa Hansa Vilsdorfa u čijem je vlasništvu bila i ostala Rolexova fabrika u Ženevi. Pre nekoliko godina ženevski Rolex otkupio je kompleks u Bjenu i dve fabrike su spojene. Taj potez, uz Rolexovu dugogodišnju praksu prisvajanja svojih snabdevača, pretvorio je kompaniju u vertikalno integrisanu manufakturu.

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -