29 / 09 / 23
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeDuomètre s kompleksnim tourbillonom

Duomètre s kompleksnim tourbillonom

- Oglas -

Jaeger-LeCoultre je odlučio da ove godine osveži luksuznu kolekciju klasičnih satova Duomètre redizajniranjem brojčanika, sada u zanimljivoj, tipično muškoj boji magnetita.

Duomètre Sphérotourbillon (ref. Q605244J), jedan od ukupno tri modela iz kolekcije, kao glavno obeležje ima, kako mu ime kaže, sphérotourbillon, kompleksni tourbillon sastavljen od 105 delova, koji se rotira oko dve ose – ose kaveza od titanijuma, za šta mu treba 30 sekundi, i dodatne ose postavljene pod uglom od 20 stepeni, što traje 15 sekundi. Kombinacija ove dve rotacije omogućava mehanizmu da poništi štetne uticaje gravitacije u svim položajima.

Sphérotourbillon se nalazi u izrezu smeštenom na 9 časova. Ostatak magnetitnog brojčanika zauzimaju podbrojčanik sati, minuta i datuma postavljen na 3 časa te podbrojčanici s 24-časovnim prikazom druge vremenske zone i flyback malih sekundi smešteni na 12 i 6 sati, u sklopu kojih se nalaze i indikatori rezerve snage mehanizma i komplikacije. Kazaljke i elementi glavnog podbrojčanika presvučeni su zlatom.

Kućište dimenzija 42 x 14,1 mm je od 18-karatnog ružičastog zlata, polirano i brušeno, a s obe njegove strane nalazi se zakrivljeno nerefleksivno safirno staklo. Sat je vodootporan do pedeset metara.

U kućištu je smešten manufakturni kalibar 382 na ručno navijanje sa 50-časovnom rezervom snage, koju omogućavaju dva kućišta opruga od kojih jedno napaja mehanizam a drugo komplikaciju, i 55 rubina. Kalibar 382, koji ima 460 delova, ručno je izrađen, sastavljen i dekorisan. Krunica kalibra služi za navijanje sata i podešavanje vremena, druge vremenske zone i datuma, dok posebno dugme smešteno na 2 časa aktivira flyback funkciju malih sekundi.

Duomètre Sphérotourbillon (ref. Q605244J) ide uz ručno izrađen smeđi kaiš od aligatorske kože s preklopnom šnalom od 18-karatnog ružičastog zlata.

Iz časopisa Satovi i nakit broj 21, godina X, leto 2017 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -