19 / 09 / 21
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeDa Vinci s prikazom Mesečevih mena

Da Vinci s prikazom Mesečevih mena

- Oglas -

Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph kombinuje funkciju hronografa s prikazom Mesečevih mena u zasebnom podbrojčaniku.

Švajcarski brend IWC Schaffhausen je ove godine na Ženevskom salonu predstavio redizajniranu kolekciju luksuznih satova Da Vinci iz osamdesetih godina prošlog veka. Novi časovnici, kao i izvorni modeli, imaju klasično, savršeno okruglo kućište, a pokreću ih potpuno novi manufakturni kalibri.Najzanimljiviji model u obnovljenoj kolekciji je Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph, prvi IWC-ov sat koji kombinuje funkciju hronografa s prikazom Mesečevih mena u zasebnom podbrojčaniku. Za ovaj tehnološki poduhvat IWC-ovi časovničari su morali da konstruišu novi kalibar – automatik 89630, koji ima 51 rubin, 68-časovnu rezervu snage i funkcije sati, minuta, malih sekundi, flyback hronografa i večnog kalendara s prikazom dana, datuma, meseca, godine (četiri cifre) i Mesečevih mena. Kalibar 99630 radi na frekvenciji od 28.800 vibracija na čas.

Brojčanik ima dve verzije – srebrnu sa zlatnim detaljima (ref. IW392101) i tamnosivu sa srebrnim detaljima (ref.IW392103). Kod obe varijante podbrojčanik s kazaljkama sati i minuta (funkcija hronografa) i diskom s prikazom Meseca (smešten na 12 časova) tamnoplave je boje, što ublažava monotoniju sata. Na 3 časa postavljen je podbrojčanik datuma, na 6 sati podbrojčanik malih sekundi i meseci, a na 9 časova podbrojčanik dana u nedelji. Prozorčić za datum se nalazi između 7 i 8 sati.

Kućište, prečnika 43 mm i visine 15,5 mm, kod verzije sa srebrnim brojčanikom je od 18-karatnog ružičastog zlata, dok je kod modela s tamnosivim brojčanikom napravljeno od nerđajućeg čelika. S obe strane je prekriveno safirnim staklom i vodootporno je do trideset metara. Za razliku od prethodnih časovnika iz kolekcije Da Vinci, koji su imali četvrtasta (tzv. tonneau) kućišta, kod novih modela su savršeno okrugla, što satu daje notu prefinjenosti, klasike i elegancije. Ušice kaiša su pomične.

Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph ide uz Santonijev kožni kaiš s preklopnom šnalom.

Iz časopisa Satovi i nakit broj 21, godina X, leto 2017 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -