23 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričeTema nedeljeBečki muzej satova

Bečki muzej satova

- Oglas -

Jedna od najzanimljivijih istorijskih znamenitosti Beča je Muzej satova. Osnovan je 1917. iz privatnih kolekcija učitelja Rudolfa Kaftana i spisateljice Marije fon Ebner-Ešenbah. Smešten je u baroknoj kući Palais Obizzi u istorijskom delu grada, i u njemu je izloženo više od hiljadu časovnika, od podnih do džepnih.

Posebno vredni eksponati su astronomski sat s indikatorom orbitalnih perioda planeta koji je David a Sancto Cajetano izradio između 1762. i 1769, minijaturni Zapplerov časovnik s njihalicom koji može da stane pod naprstak i impozantni sat od livenog gvožđa skinut s tornja Katedrale Svetog Stefana, najveći i najteži u kolekciji.

Za potpuni doživljaj najbolje je doći u Muzej kad otkucava puni sat; tada sva tri sprata zgrade odjekuju zvonjavom eksponata koji su još u funkciji. Njihova pesma je oda vremenu.

Izvori: wienmuseum.at; watchtime.com

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -