18 / 06 / 24
- OGLAS -

Zenith

- Oglas -

U svojim radionicama u Le Loklu ne samo da prave skoro sve delove sata, već i uređaje za izradu svojih komplikovanih modela

Piše: Mila-Bulimbašić Botteri

Povod za naš odlazak u Le Lokl, pravu kolevku švajcarskog časovničarstva, nije mogao biti bolji – Zenith, jedna od najstarijih časovničarskih manufaktura, upravo je završio renoviranje svoje glavne zgrade u kojoj se satovi izrađuju već skoro sto pedeset godina. Već je i sam Le Lokl čudesan gradić koji je odnedavno čak i na listi Uneskove svetske baštine; a tek Zenithova istorijska baština!

Crvene cigle

Radovi na obnovi glavne zgrade manufakture započeli su pre dve godine i konačno nedavno završeni. Na fasadi su zadržane legendarne crvene cigle, koje datiraju s početka dvadesetog veka, a svim ostalim dominira svetlost. Kako i ne bi kad zgrada ima čak četiristo ogromnih prozora, koji su isto tako temeljno restaurirani.
Ime Zenith i tri inicijala osnivača brenda, Žorža Favr-Žakoa (George Favre-Jacot), istaknuti su na fasadi i smešteni između crvenih cigala. Kao još jedan simbol početka industrijske ere zadržan je metalni ram, ali sve ostalo u zgradi i izvan nje, poput toplotne izolacije, klimatizacije i vlage, renovirano je po najnovijim ekološkim standardima.
Unutrašnji dizajn je u potpunosti posvećen najboljem logističkom protoku između različitih proizvodnih odeljenja, poput izrade, ukrašavanja, testiranja, sastavljanja itd.
Posle obilaska zgrade jedva smo čekali da vidimo i novouređene radionice u kojima se stvarno izrađuju satovi. Jer, dvesta pedeset zaposlenih u Zenithu trenutno obavlja čak osamdeset različitih operacija.
Naš obilazak započeo je s radionicom tehničkih crteža modela, a završio se u radionici u kojoj se obavlja završno poliranje. Videli smo kako se sve ono između, od izrađivanja prototipova, delova za mehanizam, mehanizama, izrade alata, istraživanja materijala, ukrašavanja, sastavljanja i umetanja u kućište, obavlja upravo tu, u Zenithovoj manufakturi. Pritom zaista moraju biti zadovoljeni vrhunski standardi, pa tako izrada jednog sata iz kolekcije El Primero traje devet meseci, tokom kojih se izvrši više od 2500 različitih radnji, koje obavi čak trista pari ruku stručnjaka.

Izrada alata

Naravno, na početku svega je ideja. U stvaranju ideje učestvuju apsolutno svi, od časovničara, izrađivača mehanizama, inženjera, istraživača materijala i dizajnera, kako se ništa ne bi prepustilo slučaju.
Jer, jednom kad su tehnički planovi i nacrti gotovi, proizvodnja može da počne. A ni to nije jednostavno jer, kako su nam objasnili u Zenithu, često su zamišljeni mehanizmi toliko komplikovani i inovativni da se pre njihove izrade moraju razviti posebni uređaji. Na primer, samo za izradu žiroskopskog kaveza modul Gravity Control, u manufakturi su morali da naprave šezdeset novih instrumenata.
Zato ne čudi što su u proteklih skoro vek i po istorije u Zenithu nanizali više od trista patenata za svoje proizvode, pri čemu je nekoliko dobijeno za regulator, delić koji služi za produžavanje ili skraćivanje opruge nemirnice, odnosno, na kraju, većoj preciznosti sata. A kada se to zna, onda još manje čudi što je Zenith dosad osvojio ni manje ni više nego 2333 hronometrijske nagrade (mi smo u Zenithu bili u aprilu, pa je možda još koja pristigla u međuvremenu). Kad smo kod patenata, recimo i to da su dobijeni, na primer, za prvi ručni sat, početkom dvadesetog veka, prvi displej rezerve snage, prvi automatski intregrisani hronograf, prvi kalibar s visokom frekvencijom i prvi žiroskopski modul s konstantnim vodoravnim zapornim sklopom. I sve to u manufakturi koja je tokom kvarcne krize zamalo otišla u zaborav. Priča ide ovako. Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka Zenith je bio u vlasništvu američke kompanije koja je u jednom trenutku odlučila da potpuno prestane da proizvodi mehaničke satove i prebaci se isključivo na kvarcne. Odluka je bila konačna i u skladu s njom trebalo je da svi uređaji i alat budu prodati najboljem ponuđaču. Jedan od predradnika, Šarl Vermo, specijalista za hronografske mehanizme, koji je ceo život proveo u Zenithu i bio uključen u razvoj El Primera, nije mogao da se pomiri s tom odlukom i pokušao je da privoli upravu da odustane od nje.
Bezuspešno, pa je stoga Vermo iz večeri u veče tajno iznosio iz manufakture uređaje, alat, skice, delove… sve potrebno za izradu mehaničkih satova.

Temeljna obnova

Nekoliko godina kasnije Zenith je ponovo promenio vlasnika, a nova uprava je verovala u renesansu mehaničkog časovničarstva. Međutim, šta uraditi s praznim pogonima, bez uređaja, skica, alata? U tom trenutku pojavio se Šarl Vermo sa svojom sakrivenom zbirkom, omogućio manufakturi ponovnu proizvodnju legendarnog hronografa i postao junak dana. Otada do danas Zenith se konstantno uzdiže, čak i kada pada, poput njegovog junaka Feliksa Baumgartnera koji je noseći na ruci novi El Primero Stratos Flyback Striking 10th hronograf ove godine probio zvučni zid. Baumgartner je skočio iz stratosfere i postigao brzinu od 1342,8 kilometara.
Da bi omogućili svima koji žele da dođu do tog i drugih Zenithovih modela, uprava, predvođena CEO-om Žan-Frederikom Difurom, odlučila se na težak zadatak – temeljnu obnovu svih devetnaest zgrada manufakture.
Glavna zgrada je upravo završena, a ostatak bi trebalo da bude gotov 2015. godine, čime bi u Zenithu na zaista spektakularan način proslavili svoj 150. rođendan. Novi raport iz Zenitha očekujte za dve godine!

El Primero kalibar

Stvoren 1969. godine, kao prvi automatski integrisani hronograf, s preciznošću od 1/10 sekunde, odnosno frekvencijom od 36.000 vns. Više od četrdeset godina posle rođenja i dalje je najprecizniji serijski izrađivan kalibar na svetu.

Academy Christophe Colomb Hurricane
Jedan od najnovijih Zenithovih modela, predstavljen na ovogodišnjem Bazelu, ima modul Christophea Colomba, inspirisan je legendarnim pomorskim hronometrom i napravljen u samo dvadest pet primeraka. Mehanizam je naravno El Primero 8805, ručno navijan, s 50-časovnom rezervom snage, a sastoji se od čak 354 dela.

Novi Pilot
Ove godine Zenith je predstavio i nekoliko sasvim novih modela iz popularne kolekcije Pilot, a jedan od njih je Pilot Montre D’Aeronef Type 20 Annual Calendar, s novim prečnikom kućišta od 48 mm, automatskim El Primero godišnjim kalendarom i hronografom i Zenithovim logom na pozadini kućišta.

Časopis Satovi i nakit broj 13, godina VI, leto 2013.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -