23 / 04 / 24
- OGLAS -
Velike pričePosetili smoU kokpitu vrhunskog časovničarstva

U kokpitu vrhunskog časovničarstva

- Oglas -

Breitling Chronométrie u La Šo de Fonu je mesto na kome nastaju legendarni modeli ovog brenda i u kome nas je ugostio potpredsednik Žan-Pol Žirarden.

Piše Mila Bulimbašić

Kada je davne 1884. na proplancima Jure, u mestašcu Le Santje, odlučio da otvori sopstvenu radionicu satova, Leon Brajtling je imao jasno zacrtan cilj – izrada preciznih i kvalitetnih hronografa koje će koristiti profesionalci iz oblasti sporta, nauke i industrije.

Chronométrie

Više od sto trideset godina posle njegove odluke, jedan od najslavnijih švajcarskih časovničarskih brendova i dalje nosi njegovo ime. Iako više nije u vlasništu porodice Brajtling, i dalje je jedna od retkih nezavisnih porodičnih časovničarskih kompanija čiji je glavni deo proizvodnje smešten u La Šo de Fonu.

Upravo tamo, u Breitling Chronométrie, gde je zaposleno više od dvesta ljudi koji proizvode slavne Breitlingove modele, zaputila sam se nedavno na poziv potpredsednika kompanije Žan-Pola Žirardena. I gle čuda, umesto uobičajenih službenika iz PR odeljenja, na ulazu u Chronomtrie dočekao me je glavom i bradom Žan-Pol. Izuzetno srdačni i pre svega kompetenatni potpredsednik kompanije bio mi je naredna dva dana domaćin u Breitlingu, otkrivši mi tajne proizvodnje ovih preciznih satova.

Prvi značajan uspeh manufakture bio je pronalazak, 1915. godine, ručnog hronografa sa zasebnim dugmetom za kontrolu funkcija, koji će izazvati pravu revoluciju u svetu hronografa. Breitlingov model je 1923. dodatno usavršen ugradnjom patentiranog sistema kojim je funkcija pokretanja i zaustavljanja odvojena od funkcije resetovanja hronografa. Ovim sistemom omogućeno je merenje više uzastopnih vremenskih etapa bez vraćanja kazaljki u početni položaj. To će se pokazati kao izuzetno korisno za merenja u sportskim takmičenjima i praćenje vremena leta, objasnio nam je, između ostalog, Žan-Pol na početku obilaska današnje manufakture; napomenuo je i da se Breitlingovi satovi od 2004. dizajniraju i osmišljavaju u malom ženevskom odeljenju Breitling Technologie, da bi posle toga skice stigle u La Šo de Fon i nastavile put do gotovog mehanizma.

Godišnja proizvodnja

Moderni hronograf, kakav poznajemo danas, nastao je 1934. kada su Breitlingovi časovničari ugradili drugo nezavisno dugme za resetovanje. Godinu 1969. za Breitling je obeležilo još jedno vredno dostignuće – predstavljanje prvog automatskog hronografa.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 20, godina IX, zima 2016
 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -