03 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričePosetili smoRolexova manufaktura u Bjenu

Rolexova manufaktura u Bjenu

- Oglas -

S WatchTimea prenosimo tekst o Rolexovom manufakturnom kompleksu za proizvodnju mehanizama u švajcarskom gradu Bjenu, gde se stvara i Cosmograph Daytona kalibra 4130. 

Na periferiji grada Bjen nalazi se gigantski kompleks, koji čine četiri monolitne građevine na 170.000 kvadratnih metara. Manufaktura des Montres Rolex SA, smeštena u industrijskoj zoni Cham-de-Bužan, je takozvana sestra Rolexovog SA u Ženevi, koja proizvodi kućišta, narukvice, kaiševe i brojčanike, sastavlja satove i obrađuje razno drago kamenje.

Trenutno je u ovom švajcarskom kompleksu zaposleno oko 2000 stručnjaka koji izrađuju razne komponente mehanizma i to oko 50 miliona godišnje. Četiri zgrade su smeštene u podnožju planine Jura, zovu se Rolex III, IV, V i VI, a kompanija ima manufakturu i u gradu Le Lokl, koja zapošljava 150 ljudi. Do 2004. Rolex Bjen i Rolex Ženeva su imali različite vlasnike.

Rolex Bjen je pripadao potomcima Žana Eglea, koji je proizvodio mehanizme Rolexovom osnivaču Hansu Vilsfordu, dok je Rolex Ženeva bio i još je u vlasništvu Zadužbine Hans Wilsdorf, osnovane 1945. godine. Pre šest godina Rolex Ženeva je kupio objekte u Bjenu, čime se transformisao u kompaniju vertikalno integrisane proizvodnje.

Tehnički direktor jednog od objekata, Fransoa Pašu, rekao je da bi s napretkom proizvodnje Rolexovog kalibra 413 (hronografskog mehanizma koji je plasiran 2000. godine), trebalo zameniti Zenithov kalibar El Primero smešten u modelu Cosmographu Daytona. To bi bio veliki događaj za Rolex, jer bi od tog trenutka svi mehanizmi korišćeni u Rolexovim satovima bili iz kućne proizvodnje.

WatchTime, mart/april 2010.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -