22 / 07 / 24
- OGLAS -
Velike pričePosetili smoMajstori u kršenju i savladavanju pravila

Majstori u kršenju i savladavanju pravila

- Oglas -

Da biste mogli da kršite pravila, morate da ih savladate, osnovni je slogan čuvene časovničarske manufakture, Audemars Piguet, čije smo majstore-časovničare posetili na licu mesta, u Le Brasisu

Piše Mila Bulimbašić

U kolevci švajcarskog časovničarstva, manufakturi Audemars Piguet, smeštenoj u pitoresknom Le Brasisu, u centru čuvene Vale de Žu, bili smo pre nekoliko godina. Zbog čega je sad ponovo posećujemo, mogli biste se zapitati. Audemars Piguet je i dalje centar švajcarskog časovničarstva, i dalje proizvodi izuzetno komplikovane i skupe satove, i dalje zapošljava samo majstore svog zanata. Upravo zbog toga.

A i zato što je, po rečima CEO-a Fransoa-Anrija Benamijasa (s kojim sam prošle godine ekskluzivno razgovarala u Ženevi), u proteklih dvadesetak godina, koliko je on u kompaniji, broj zaposlenih porastao s dvesta na hiljadu dvesta. Pre dvadesetak godina proizvodili su oko 14.000 satova godišnje, dok danas ta brojka iznosi oko 40.000, a za najpopularnije modele iz slavnih kolekcija Royal Oak i Millenary postoji lista čekanja.

Odlaze hotel i muzej

Eto, svi ti razlozi su presudili da se ponovo uputimo u Le Brasis, verovatno poslednji put prespavamo u mitskom Hotels de Horlogers (koji će uskoro srušiti i na njegovom mestu napraviti novo, veće i luksuznije zdanje), i vidimo na licu mesta kako se izrađuju satovi s potpisom Audemars Piguet.

Naši domaćini u manufakturi bili su Vanesa Selije, časovničarka koja je završila čuvenu srednju časovničarsku školu u Vale de Žu, i Klaudio Kavalijere, globalni ambasador brenda. Poseta je započela obilaskom muzeja Audemars Pigueta (koji će verovatno za dve godine zameniti potpuno novo, moderno zdanje), gde su sačuvani vrlo vredni i stari primerci komplikovanih satova koje su Luj Odmar i Edvard Pige izrađivali u snegom zavejanoj dolini tokom dugih zimskih meseci pre više od sto četrdeset godina. U to vreme je korporacija iz Berna u potpunosti određivala časovničarima šta će i kako raditi na satu.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 19, leto 2016.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -