24 / 07 / 24
- OGLAS -
Velike pričePosetili smoLa Montre Hermès - Vreme u pokretu

La Montre Hermès – Vreme u pokretu

- Oglas -

Ovog puta bili smo u poseti manufakturi Hermès i otkrili gde i kako nastaju najženstveniji satovi na svetu.

Piše Mila Bulimbašić

Kada vas iz Hermèsa ljubazno pozovu da ih posetite, ne razmišljate ni trenutka, već prihvatate. Ili ipak malo razmišljate, i ponadate se da ćete osim satova videti i proizvodnju slavne „birkinice“. Šalim se, naravno, „birkinicu“ nisam videla, ali sve detalje proizvodnje najženstvenijih satova na svetu, jesam. U nastavku sledi ono što sam zapamtila, zabeležila, snimila.

Četiri radionice

Poseta manufakturi Hermès bila je izuzetno ambiciozno osmišljena, tako da smo mogli videti proizvodnju kaiševa, odnosno radionicu za obradu kože, i manufakture Vaucher, Joseph Erard i Nateber u kojima se proizvode mehanizmi, kućišta i brojčanici. Naši izuzetno ljubazni domaćini Kati Žolidon i Fabijen Birnije jednostavno su hteli da nam pokažu baš sve vezano za proizvodnju satova Hermès.

Iako se nekom može učiniti da je ta proizvodnja počela nedavno, veza između Hermèsa i časovničarstva traje duže od veka i tokom decenija je iznedrila veliki broj interesantnih, elegantnih i jedinstvenih kreacija. Sve je počelo 1912. godine, što potvrđuje slika, sačuvana u arhivama, na kojoj su četiri kćerke Emila Ermesa; jedna od njih, Žaklin, na ruci nosi džepni sat s posebnim kaišem koji je izradio majstor za obradu kože i izradu sedala zaposlen u radionici njenog oca. Desetak godina kasnije, tačnije 1928, u ulici Rue du Faubourg Saint-Honoré u Parizu otvorena je Hermèsova radnja koja je u ponudi imala prve satove s Hermèsovim potpisom, u to vreme opremljene mehanizmima najpoznatijih švajcarskih manufaktura. Pedeset godina kasnije, 1978, kompanija je osnovala Odeljenje za satove manufakture Hermès u Bjenu, srcu švajcarske časovničarske industrije. Od tog trenutka posvećeni su usavršavanju časovničarskih veština i njihovoj integraciji u svoje kolekcije. Od 2003, kada je plasirana linija satova Dressage opremljena mehanizmom iz Manufakture Vaucher, Hermès aktivno razvija i proizvodi sopstvene mehanizme.

Pre izvesnog vremena, tačnije 2006., Hermès je otvorio posebnu radionicu za izradu kožnih kaiševa, čime je postao prvi brend koji izrađuje sopstvene kaiševe za satove. A upravo je ta radionica, smeštena u Bjenu, bila prva koju smo posetili na našoj maloj turneji kroz Hermès.

Kožna koreografija

Izrada Hermèsovih kaiševa za satove može se opisati kao koreografija koju izvodi niz ljudskih ruku na različitim vrstama kože. Začetak svakog Hermèsovog kaiša je sečenje dva komada kože iste širine i njihovo uparivanje prema teksturi i estetskom utisku. Sledi niz tehničkih procesa kao na primer, bušenje rupa, stanjivanje, lepljenje, šivenje, brušenje, bojenje i ugradnja šnale. Poslednji korak izrade je obeležavanje svakog kaiša slovom koje otkriva godinu proizvodnje i geometrijskim oblikom koji označava kvalitet kože. U završnici se na svaki kaiš utiskuje logo brenda, koji služi kao podsetnik kupcu da ulaže novac u proizvod koji zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta kuće Hermès.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 17, leto 2015.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -