18 / 06 / 24
- OGLAS -
Velike pričePosetili smoDvadeset godina izvrsnosti

Dvadeset godina izvrsnosti

- Oglas -

Dvadesetogodišnjica Manufakture Chopard u Flerjeu bila je prilika da posetim ovaj brend i saznam sve detalje izrade ovih vrhunskih satova.

Piše Mila Bulimbašić

Rođendanske proslave su obično povod za slavlje i dobro raspoloženje. A tek dvadesetogodišnji rođendani! A tek kad je slavljenik čuveni časovničarski i nakitni brend poput Choparda! Upravo je tako bilo ove jeseni, kada sam povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice Chopardove manufakture bila pozvana u Ženevu.

Centar u Mejrinu

Iz raskošnog hotela President Wilson, gde sam bila smeštena i uživala u pogledu na Ženevsko jezero, naša mala ali odabrana novinarska družina već narednog jutra je otišla do obližnjeg Mejrina u kome je smeštena Chopardova administracija, ali i radionice i muzej brenda. Domaćice u ovom izuzetno zanimljivom obilasku bile su nam Zilke Sojter i Anet Hojer. Uvod u priču jedne od poslednjih porodičnih časovničarskih kompanija dala nam je Zilke, napomenuvši kako je priča o manufakturi nakita i satova Chopard zapravo priča o dve porodice – Šopar iz Sonvilijea u švajcarskom kantonu Jura i Šojfele iz Forchajma u nemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg – od kojih je jedna podigla brend, a druga ga dovela do najvećih uspeha.

Luj-Ulis Šopar (1836–1915) pod uticajem svog oca Felisijana, poljoprivrednika i zaljubljenika u tradiciju, rano se zainteresovao za časovničarstvo i pokazao se kao izuzetno talentovan za taj posao. Luj-Ulis je brzo uvideo da prodavci satova najbolje zarađuju pa je 1860, sa samo 24 godine, odlučio da osnuje nezavisnu kompaniju koju je nazvao L.U.C. Godine 1913. Luj-Ulis je objavio prvi oglas za kompaniju, pa je odmah posle toga upravljanje prepustio sinu Pol-Luju, koji će puno vlasništvo, zajedno sa svojim sinom Pol-Andreom, preuzeti po očevoj smrti 1915. godine. Pol-Luj je 1937. odlučio da kompaniju premesti u Ženevu, centar svetskog časovničarstva.

Ipak, godine dobrog poslovanja Choparda, tokom kojih je postala respektabilno ime u svetu satova, završile su se sredinom dvadesetog veka. Pol-Lujev sin Pol-Andre, koji je bio talentovan časovničar ali slab poslovni čovek, odlučio je 1963. da proda kompaniju. Tada u priču o Chopardu ulazi porodica Šojfele.

Brojne nagrade

Karl Šojfele III je po uzoru na svog dedu, Karla Gotilfa Šojfelea I, dizajnirao bogato ukrašen nakit i satove, a 1963. ostvario je dedin san i otkupio švajcarsku kompaniju. Bio je to, naravno, renomirani brend Chopard.

S poslovno sposobnim Karlom Šojfeleom III na čelu, Chopard je postao svetski poznat brend satova i nakita.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 20, godina IX, zima 2016

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -