05 / 12 / 23
- OGLAS -
Velike pričeIntervjuZaustavili smo vreme

Zaustavili smo vreme

- Oglas -

Razgovarala: Mila Bulimbašić-Botteri

Pedesetjednogodišnji generalni direktor La Montre Hermès, Lik Peramon, u svet satova ušao je još 1988, postavši viši savetnik za Tag Heuer. Posle dve decenije uspinjanja na časovničarskim lestvicama raznih brendova, pre četiri godine stigao je u Hermès. Stoga smo i razgovor započeli pitanjem o periodu koji je dosad proveo u ovom časovničarskom brendu koji u poslednje vreme izaziva sve više pažnje među ljubiteljima komplikovanih satova.

Od mog dolaska u Hermès hteli smo da ovaj brend postane poštovan i upečatljiv na švajcarskoj časovničarskoj sceni. Hteli smo da u kategoriji satova potpuno iskoristimo ulogu brenda kao vodećeg u proizvodnji i unapeđenju cele Hermès grupe. Nastavićemo da jačamo ovu strategiju u narednim godinama, proizvodima koji će dozvoliti Hermèsu da zadrži svoju legitimnost u časovničarskoj industriji.

Ove godine Hermès je u sportskim temama, zašto?
Svake godine teme Hermèsovih kolekcija izražavamo kroz različite specifične proizvode kao što su proizvodi od svile, linije pret-à-portera, i naravno, satovi. „A sporting life“ – sportski život na Hermèsov način više je usmeren na stil života i opuštanje u slobodno vreme. Kolekcija Clipper, koju smo predstavili u Bazelu, dobar je primer nove sportske Hermesove teme. Arceau Petite Lune je naš prvi ženski sat s „malom komplikacijom“; Cape Cod GMT je vrlo korisna mala komplikacija za zahtevne putnikeOve godine smo uveli novitete u svaku od naših proizvodnih linija: Arceau Petite Lune je naš prvi ženski sat s „malom komplikacijom“, dok je Cape Cod GMT još jedna vrlo korisna mala komplikacija za zahtevne putnike. Ojačali smo i liniju Dressage s automatskim hronografom koji ima kućni mehanizam i dodatni modul. Imamo i nove kaiševe za kolekciju Arceau Chrono Bridon. Međutim, najvažniji je naš novi sat Arceau Le Temps suspendu, u kućištu od 38 mm, koji sadrži ekskluzivni Hermèsov mehanizam zadržavanja vremena. S ovim satom, interpretacija vremena je nešto drugačija u odnosu na prvi Arceau Le temps suspendu. S novom verzijom sata moguće je igrati se vremenom i zaustavljati ga dok dodatna kazaljka koja se kreće u suprotnom smeru pokazuje da srce sata i dalje kuca.

Zadržimo se još malo na Le Temps suspendu koji je zaista izazvao ogromno interesovanje na ovogodišnjem Bazelu.
Arceau Le Temps suspendu omogućava da na trenutak osetimo zaustavljanje, pauzu u kojoj vreme nema uticaja. Prečnik njegovog kućišta od 38 mm sadrži i dugme koje kad pritisnemo, stavlja kazaljke časova i minuta u mirovanje na poziciju 12 sati. Vreme je na taj način izbrisano s brojčanika i odvojeno od standardnog vremena koje nastavlja svoj nevidljivi hod. Od ovogodišnjih noviteta najvažniji je naš novi sat Arceau Le Temps suspendu, u 38 mm kućištu, koji sadrži ekskluzivni Hermèsov mehanizam zadržavanja vremenaJoš jedan pritisak na dugme, i vreme ponovo nastavlja da teče. Pogled se instinktivno usmerava ka ljupkoj kazaljki koja se večno vrti unazad na malom podbrojčaniku sa 24 gradacije, kao da razigrano mami prolazak vremena. Iza ovih pirueta stoji pametan mehanizam koji upravlja unikatnom časovničarskom komplikacijom ekskluzivno napravljenoj za Hermès, koja je zaštićena s dva patenta, jedan za arhitekturu a drugi za zupčanik – modul koji je dodatak manufakturnom kalibru H1912. Vreme koje teče i ono koje je zaustavljeno koordiniraju se s dva sinhronizovana stupčana kola: jedan koji pokreće časove i drugi koji pokreće minute. Ovaj 360-stepeni retrogradni satni i minutni mehanizam čini da vreme stane bez zaustavljanja mehanizma. Neprekinuti tok vremena može se iščitati na indikatoru koji pokreće četvrti točkić koji se kreće u suprotnom smeru.

Kako ste uspeli da promenite Hermèsov imidž modnog brenda u brend koji polako ulazi u svet visokog časovničarstva?
Hermesovi satovi stvaraju se od 1912. i oni su integralni deo istorije brenda. Imamo više od sto godina iskustva u izradi mehaničkih satova, od kada se Hermès udružio s najprestižnijim proizvođačima. Kasnih sedamdesetih godina, satovi su postali još važniji, da bi 1978. Hermès pokrenuo sopstvenu proizvodnju u Bijenu u Švajcarskoj (LA Montre Hermès, Hermès S.A.). Treći korak u ovoj dugogodišnjoj strategiji došao je 2006. kada smo kupili udeo u Vaucher Manufacture Fleurier, jednoj od najznačajnijih manufaktura satnih mehanizama. Vaucher je uneo novitete koje smo prvo koristili da bismo opremili neke od naših unikatnih i ekskluzivnih primeraka koji, na primer, imaju biserne gravure, emajlirani su ili imaju skeleton. Svi ovi modeli opremljeni su Vaucher mehanizmom H1928. Nedavno smo predstavili mehaničke mehanizme H1837 i H1912 koji su razvijeni u saradnji s Vaucherom i kojima su opremljeni naši Dres-sage gents i Arceau Ecuyere, ženske kolekcije satova.

U nekoliko proteklih godina Hermès je prilično investirao u kupovinu proizvodnih pogona, hoćete li s tim i nastaviti?
Satovi su pokretač napretka u Hermès grupi. Integracija proizvodnje strateških komponenti, kao što su brojčanici i kućišta, ispunjavaju dva glavna proizvodna cilja: optimizacija kvaliteta uz bolju kontrolu znanja kako nešto treba uraditi i obezbediti zalihu komponenti za budući rast. Nastavićemo sa sigurnošću da će nam najvažniji delovi biti dostavljeni i da će naše kolekcije biti prezentovane, ali svakako da su nam ova poslednja udruživanja pomogla da obezbedimo sve ovo.

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -