21 / 05 / 24
- OGLAS -
Velike pričeIntervjuSamo je nebo granica

Samo je nebo granica

- Oglas -

O neverovatnom rastu koji brend Carl F. Bucherer beleži u poslednjih nekoliko godina, ekskluzivno za Satove i nakit govori CEO ove manufakture.

Razgovarala Mila Bulimbašić

Saša Meri, CEO uspešnog i popularnog švajcarskog brenda Carl F. Bucherer, diplomirao je na američkom univerzitetu Albany, a pre Bucherera karijeru je gradio u časovničarskom brendu Milus, gde je isto tako bio CEO. Rado ističe da je u proteklih nekoliko godina, otkad je u Buchereru, prodaja satova učetvorostručena. U teškim vremenima za brojne časovničarske brendove, nema bolje preporuke i razloga za predstavljanje u našem časopisu.

Kakva je bila ova godina za vaš brend, s obzirom na usporeni rast koji beleže brojni luksuzni časovničarski brendovi?
– Ova godine je bila dobra za Carl F. Bucherer. Na početku godine, odnosno na Bazelskom sajmu, uspešno smo celom svetu predstavili novi izgled našeg brenda. To i dalje radimo, posebno na našim prodajnim mestima, a taj novi izgled je inspirisan uticajem baroka i mesta odakle potičemo, Lucerna, gde je Carl F. Bucherer osnovan 1888. godine. Druga značajna stvar koja se dogodila ove godine je otvaranje nove manufakture u Langnauu, što je deo dugoročne strategije rasta, koja nam omogućava optimiziranje proizvodnih procesa i uspešnije zadovoljavanje potrebe za našim proizvodima. Sve ovo zajedno pozicionira nas kao jak, nezavisan manufakturni brend s visokim standardima kvaliteta.

Da li ste zadovoljni rezultatima koje su dosad postigli vaši noviteti predstavljeni na bazelskom sajmu?

– Naši noviteti, predstavljeni na sajmu u Bazelu, bili su već tamo veliki hit, posebno Manero Fylback. Taj model je dodatak našoj kolekciji koja ima izvanrednu flyback funkciju. Drugi model koji je isto tako dobio sve pohvale je Patravi TravelTec Black, a tu je i neverovatni Manero Peripheral, novo lice našeg brenda i prvi sat koji pokreće kalibar iz naše nove porodice mehanizama, kalibar CFB A2050.

Moje naredno pitanje upravo se i odnosi na kalibarsku kolekciju, CFB A 2000, kako je ona primljena?
– Primljena je vrlo dobro. Bio je to veoma značajan korak za naš brend, naime, proizvodnja naše druge, originalne kalibarske kolekcije. Ona je debitovala u novom modelu Manero Peripheral, koji je bio defitivni statement naše časovničarske veštine i potvrda 125-godišnjeg iskustva. Ova kalibarska kolekcija zapravo je sledila našu izuzetno uspešnu prvu kolekciju manufakturnih mehanizama, CFB 1000. Međutim, naši dizajneri i časovničari su osmislili potpuno drugačiji dizajn za novu kolekciju mehanizama, a opet tako da zadrže DNA – periferno postavljeni rotor. Novi kalibar snagu crpi iz dvostranog automatskog mehanizma s periferno postavljenim tankim polukružnim rotorom. Pored toga, naši časovničari su želeli da postignu visoku i stabilnu preciznost, pa su “hod” sata odlučili da kalibrišu s četiri pivotna tega.

Spomenuli ste malopre i novu manufakturu koja je isto otvorena ove godine u Langnauu, a koju ću, nadam se, uskoro posetiti.
– Dobro došli! S našim novim stručnim centrom u Langnauu, stvorili smo modernu infrastrukturu koja je idealno postavljena za optimizaciju naših proizvodnih procesa, i to preko mnogo veće vertikalizacije, tako da sada imamo sastavljanje i sva ostala odeljenje pod istim krovom. Ovo je zaista bilo preko potrebno da bismo zadovoljili povećanu potražnju za našim proizvodima. Kada sam došao u Carl F. Bucherer, proizvodili smo 6500 satova godišnje. Godine 2015. naša proizvodnja je dostigla 25.000 satova. Naravno da smo izuzetno ponosni što smo učetvorostručili prodaju satova. Isto tako ne smem zaboraviti da istaknem kako je ova nova manufaktura ojačala naš identitet tradicionalnog švajcarskog brenda – što je vrlo značajna tačka u našem razvoju i rezultat održive strategije rasta.

S takvim podacima rasta, zanima me, da li ćete naredne godine povećati proizvodnju luksuznih satova ili onih srednje cenovne kategorije?
– Prema našoj dugoročnoj strategiji, nameravamo da istu pažnju konstantno posvećujemo potražnji za luksuznim satovima, kao i onima srednje cenovne kategorije. Vrlo smo ponosni na naše raznovrsne kolekcije, odnosno čak pet karakterističnih linija: za muškarce sportska kolekcija Patravi, klasična kolekcija Manero i elegantna Adamavi, dok su ženama namenjene predivne kolekcije Alacria i Pathos. U svakoj od njih ima različitih modela, tako da zaista svaki muškarac ili žena mogu da pronađu sat koji će im savršeno odgovarati, i to ne samo njihovoj osobnosti, nego i materijalnim mogućnostima. Sigurno ćemo nastaviti da predstavljamo proizvode sa zanimljivom vrednošću za novac, koja jednako privlači i ljubitelje satova, ali i ozbiljne kolekcionare.

I ja tako mislim i pretpostavljam da i naše čitatelje zanima što više detalja o ovih pet kolekcija.
– Sve naše kolekcije  su predstavnici vrhunske tehnologije, izvanrednog dizajna i veštine, međutim ipak svaku liniju određuju sasvim različit karakter i harizma. Tako kolekcija Patravi ima naglašen sportski karakter, pa su u njoj GMT hronografski satovi i ronilački satovi, poput modela Patravi TravelTec i Patravi ScubaTec. Ovi satovi su izuzetno uspešni i popularni u celom svetu. Imamo i liniju Manero u kojoj su luksuzni i komplikovani modeli poput Manero Tourbillona, Manero PowerReserve i Manero ChronoPerpetual. Liniju Adamavi s druge strane karakterišu čisti, elegantni i mehanički pouzdani modeli. Ženske kolekcije predstavljaju pohvalu ženstvenosti i lepoti. Modeli iz Alacria linije ponosno predstavljaju našu draguljarsku veštinu i odeljenju dizajna. Naša najnovija ženska kolekcija, Pathos, predstavljena 2014, u sebi sažima vrhunsku tehnologiju koja je pokreće iznutra s fascinantnim dizajnerskim detaljima spolja. Mi volimo da sledimo maksimu “samo je nebo granica”, zato naš proizvodni tim uvek teži da osmisli i realizuje što impresivnije satove. Ono što sigurno mogu da vam obećam je mnoštvo novih modela u ovim kolekcijama na sledećem sajmu u Bazelu. Pozivam vas da nas obavezno posetite.

Hvala na razgovoru i pozivu, doći ću sigurno.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -