29 / 09 / 23
- OGLAS -
Velike pričeIntervjuRadimo poput Formule 1

Radimo poput Formule 1

- Oglas -

Razgovarala Mila Bulimbašić

„Ne postaje se zvanični dobavljač svetskog vazduhoplovstva slučajno“, citat je koji najbolje moguće označava Breitling, jednu od najznačajnijih časovničarskih manufaktura i jedan od poslednjih nezavisnih, porodičnih švajcarskih brendova. Ujedno je Breitling jedna od retkih kompanija koja proizvodi sopstvene hronografske mehanizme po kojima je verovatno broj jedan u svetu.

Upravo o novom odeljenju za mehanizme, novim materijalima, modelima i strategiji razgovarali smo s dugogodišnjim CEO-om Breitlinga, Žan-Polom Žirardenom.

Kako ste se odlučili da proizvodite satove koji se povezuju s pametnim telefonima?
– Bila je to jednostavna odluka. Breitlingov glavni slogan je Instrumenti za profesionalce, a to za nas znači preciznost, preglednost i iznad svega funkcionalnost. Funkcionalnost je za Breitling vrlo značajna, još od samog početka, jer kao što verovatno znate, mi smo još pre više od sto godina napravili samostalno dugme za lakše korišćenje hronografa.

Breitling je 1962. napravio slide rule i to je već bio svojevrsni kompjuter na ruci, da bismo 1995. napravili prenosnik koji je slao signale preko satelita. Tada još niko nije govorio o pametnim satovima.

Želite reći da je ova vaša odluka očekivana?
– Zaključili smo da bi za nas bilo dobro iskoristiti novu tehnologiju kako bismo povećali funkcionalnost naših satova. I to ne samo da biste imali novi pametni telefon na ruci. Naši satovi su potpuno nezavisni, ali kada su povezani s vašim telefonima, onda vam mogu učiniti život mnogo lakšim. Odluka je bila vrlo jednostavna, kao nastavak Breitlingove tradicije. Upravo zbog toga smo ove funkcije dodali modelu Exospace B55.

Možete li nam reći više detalja o Exospace B55?
– Exospace je prvi put predstavljen pre dve godine na sajmu u Bazelu i to u sklopu modela Cockpit B50. A pošto je zahtevao punjenje baterije preko USB kabla, od tada smo razmišljali kako da iskoristimo tu vezu i za razmenu određenih podataka. Kad smo otkrili prenos energije preko bluetootha, odlučili smo da više ne koristimo kabal, već direktno da idemo na bluetooth. Posle toga smo napravili popis svih mogućih funkcija koje bismo mogli dodati ovakvom modelu.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 19, godina IX, leto 2016.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -