22 / 07 / 24
- OGLAS -
Velike pričeIntervjuPametni satovi nisu pravi satovi

Pametni satovi nisu pravi satovi

- Oglas -

Razgovarala Mila Bulimbašić

Anđelo Bonati je legenda u svetu vrhunskog časovničarstva. Satni veteran, zaljubljenik u satove, ali pre svega i iznad svega u Panerai. Bonati je CEO Officine Panerai i čovek zaslužan za ogroman i munjevit uspeh ovog brenda. Došao je na čelo Paneraija 1997, kad ga je kupila Vendome grupa, i od tada je zaslužan za svaki i najmanji detalj vezan za brend. S Anđelom Bonatijem sam razgovarala u Antibu, za vreme ovogodišnje regate klasičnih jedrilica koju, naravno, u potpunosti organizuje i podržava Panerai.

Kako su se povezali Panerai i jedrenje?
– Tražili smo nešto prikladno za brend, nešto što će odgovarati Paneraiju; i onda smo shvatili da svaki brend sponzoriše neki sport, ali klasično jedrenje niko. To mi je bilo vrlo zanimljivo, jer upravo taj sport nosi mnogo pozitivnih stvari koje se mogu lako povezati s našim brendom.

Da li je dizajn klasičnih jedrilica u bilo kom smislu uticao na vas, na primer, kod dizajna novih modela?
– Sigurno, na primer bronza, koja je po mom mišljenju jedinstven materijal, a koju smo koristili i kod novog modela Panerai Luminor Regatta. Taj model je istovremeno vrlo jednostavan i izuzetno komplikovan, jer ima, na primer, dvesta pedeset komponenti, ali opet je napravljen tako da je vrlo jednostavan za korišćenje. Bilo nam je potrebno šest godina da dovršimo ovaj mehanizam, i to je najbolji primer uticaja klasičnih jedrilica na naše satove. Naravno, i more je prilično uticalo na naš brend, a to je primetno u gotovo svim modelima.

Upravo završavate novu manufakturu, šta ste sebi postavili kao sledeći cilj?
– Nova manufaktura nam je najvažnija, jer bez manufakture niste ništa, samo običan privatan brend. Zato smo, čim smo uočili potencijale ovog brenda, počeli da radimo i na tome. Danas imamo dvadesetak kalibara, sposobni smo da proizvedemo mehanizam i sa svim tim i s novom manufakturom možemo već sutra da se osamostalimo.

Da li je manufaktura potpuno gotova?
– Da, i u njoj još imamo prostora za rast.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 18, zima 2015.

Officine Panerai CEO Angelo Bonati intervju 02

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -