21 / 05 / 24
- OGLAS -
Velike pričeIntervjuOsvaldo Patrici

Osvaldo Patrici

- Oglas -

Razgovarao Miroslav Komar

– Ove godine ste osnovali „Patrizzi & Co Auctioneers” kao inovativnu aukcijsku kuću. Po čemu se ona razlikuje od postojećih?
Novitet je što klijenti mogu da prate jednu aukciju s više sesija istovremeno. Možete da se koncentrišete na specifičnu sesiju koja vam nudi neki interesantan časovnik i paralelno da pratite ostale prodaje na aukciji. Pojedinačne sesije se na taj način odvijaju brže nego dosad, što u poređenju s klasičnim aukcijama značajno povećava izbor časovnika koji se licitiraju. Može se prodavati mnogo više satova nego što je to bilo uobičajeno. Dok sam radio na novom konceptu pokušao sam sebe da zamislim u ulozi kupca, i najzad mi je pošlo za rukom da napravim kompromis. Metoda je zapravo rezultat mog dugogodišnjeg iskustva s antikvarnim časovnicima i zbirkama satova. Zasniva se na mojim posmatranjima promena na aukcijskom tržištu pa je odgovor na aktuelna očekivanja i potrebe kolekcionara.

– Što to tačno znači?
U našoj aukcijskoj kući ne postoji npr. komisija kupovine, koja se u drugim aukcijskim kućama zaračunava u visini od 20 do 25 posto na cenu ustupanja u licitaciji. Dakle, kupac plaća samo za dobijeni predmet. Osim toga „Patrizzi & Co“ daju pet godina garancije autentičnosti, što eliminiše svaki rizik kod kupca. Pored toga, razvio sam sistem pomoću koga svaki sat može biti detaljno opisan. Patek Philippe i Rolex postižu na aukcijama tako visoke cene zbog svojih izvanrednih tehničkih osobinaUmesto štampanog kataloga na našoj internet stranici je online-katalog koji se redovno ažurira. Ova inovacija ima još jednu prednost – svaki klijent može da definiše svoju verziju kataloga. Kod nabavke časovnika postoje dva načina. Sat kupuje direktno klijent preko nezavisne finansijske organizacije i takav časovnik će se ponuditi na aukciji po nabavnoj ceni. Drugi način je da prodavac da sat u komisionu prodaju. Tamo će biti ponuđen za najnižu cenu koja je objavljena u katalogu aukcije. Kod prodaje, „Patrizzi & Co“ i prodavac međusobno dele razliku između najniže cene i cene ustupanja pri licitaciji. Pri tome je važno da garantujemo transparentnost.

– Kako objašnjavate ogromno interesovanje za stare satove?
Mislim da je to povezano s kvalitetom življenja. Sat je danas statusni simbol i odmah pokazuje na kom nivou živi, kakav ukus i kakav materijalni status ima osoba koja ga nosi. Neko može da ima najjači automobil, ali na kraju mora negde da ga parkira, a sat je uvek uz vas.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 3, godina I, zima 2008.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -