21 / 05 / 24
- OGLAS -
Velike pričeIntervjuMi stvaramo promene

Mi stvaramo promene

- Oglas -

Sa CEO-om i praunukom osnivača velike japanske časovničarske manufakture, Seiko, razgovorala sam o vizijama, uspehu, širenju kompanije, omiljenim satovima i još mnogo čemu.

Razgovarala Mila Bulimbašić

U vremenu kad velike grupacije kupuju stare i nove manufakture i kada je porodična kompanija u ovoj oblasti zaista velika retkost, ne događa se često da razgovor o satovima možete voditi s praunukom osnivača velike časovničarske kompanije, koji je ujedno i njen CEO. Upravo zbog toga sam bila izuzetno počastvovana razgovorom s praunukom osnivača velikog Seika, gospodinom Šinjijem Hatorijem.

Gospodine Hatori, velika je odgovornost voditi kompaniju koju je osnovao vaš pradeda.
– Kao praunuk osnivača, zaista osećam posebnu odgovornost. Naša kompanija napreduje već više od sto trideset godina i ja moram da odigram svoju ulogu kako bih obezbedio da kompanija nastavi da raste u narednim decenijama. S druge strane, činjenica da je Seiko porodična kompanija je zapravo od velike pomoći. Naš osnivač Kintaro Hatori je imao jasnu viziju za Seiko. Hteo je da on „uvek bude korak ispred ostalih“, a kompanija koju vodim je i dalje verna toj ideji. Naši planovi će se i narednih godina temeljiti na toj viziji. Međutim, ne možemo se samo osloniti na naše bogato nasleđe, tehnologiju i veštine. Moramo sve vreme da napredujemo; upravo zbog toga sam odlučio da Kintarovoj viziji naših proizvoda i načina na koji ih predstavljamo, dodam novi smisao zabave, vitalnosti i uzbuđenja. Želim da Seiko bude brend s jednako jakom emocionalnom i racionalnom privlačnošću. To možete videti u gotovo čarobnoj moći sata Astron GPS Solar i veštini koja je uložena u Grand Seiko. Mi sada nudimo satove koje nazivamo emotivnom tehnologijom. Kintarovoj viziji sam dodao svoju interpretaciju koju sam izrazio u sloganu Seiko grupe „Napredovati. Doticati srca.“

Koliko se vaša kompanija promenila od vremena vašeg pradede?
– Sto trideset pet godina je stvarno dug period i naravno da se kompanija mnogo promenila od vremena osnivanja 1881. godine. Seiko je započeo kao uvoznik, a danas je izvoznik satova. U početku je kupovao delove od drugih. Danas u sopstvenoj proizvodnji izrađujemo sve vrste delova za sve vrste satova. Naši raniji časovnici imali su odstupanja od nekoliko sekundi dnevno. Danas, sat Astron GPS Solar ima odstupanje od samo sekunde za sto hiljada godina.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 20, godina IX, zima 2016
 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -