23 / 04 / 24
- OGLAS -

Loran Kanten

- Oglas -

Direktor odeljenja servisa čuvenog Patek Philippea, Loran Kanten, ekskluzivno za naš časopis govori o održavanju i važnosti kvalitetnog servisiranja ovih legendarnih satova koji, po njegovom mišljenju, nemaju rok trajanja

Patek može večno da traje

Švajcarac Loren Kanten se već dvadeset tri godine bavi servisiranjem satova. Naravno, ne bilo kakvih. Karijeru je započeo u čuvenom Vacheron Constantinu, a nastavio u još čuvenijem Patek Philippeu, gde je već deset godina na čelu odeljenja za servisiranje satova. Razgovor smo započeli vrlo jednostavnim pitanjem – zašto je važno ispravno održavati i servisirati satove?

Ja volim da održavanje sata uporedim s održavanjem automobila. Kao što redovno proveravamo ispravnost auta, isto tako moramo proveravati ispravnost časovnika. Kao i automobili, satovi imaju mehaničke komponente, iako znatno manje. Jednostavan samonavijajući mehanizam ima između 150 i 350 delova. Ovi delovi zahtevaju redovnu, iako ne baš čestu, proveru. Kao i kod automobila, određeni delovi moraju biti očišćeni i podmazani, da se ne bi istrošili i zahtevali ozbiljnije popravke u budućnosti.

Verujete li da Patek Philippeov sat može večno da traje?

Verujem, i mislim da nema razloga da Patek Philippeov sat ne traje večno. Pa ipak, određeni deo odgovornosti snosi sam vlasnik sata. Odnos koji imate sa satom je recipročan i zavisi od načina na koji ga nosite. U Patek Philippeu uvek vole da vlasnike podsete da časovnik pažljivo nose. Svaki sat je poseban i ima posebnu svrhu a nijedan nije neuništiv; prema tome, mi u Patek Philippeu preporučujemo česte preglede i servisiranje satova u ovlašćenim servisima. Životni vek Patek Philippeovih časovnika počinje još u razvoju i proizvodnji. Od koncepta do stvaranja – a to je period koji može trajati i do pet godina – sat je pod stalnim specijalističkim nadzorom sve do dostavljanja budućem vlasniku. Od trenutka dolaska u ruke vlasnika održavanje je ključno i zahteva 14-dnevni finalni kontrolni test koji uključuje različite provere, koje sprovode posebno obučeni specijalisti za servisiranje i popravke, naravno u našim ovlašćenim centrima.


Više u časopisu Satovi i nakit br. 14

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -