18 / 06 / 24
- OGLAS -
Velike pričeIntervjuKrize podstiču napredak

Krize podstiču napredak

- Oglas -

Čuveni pronalazač i časovničar, autor kultnih IWC-ovih modela Moon Phase Watch i Da Vinci Perpetual Calendar zaslužnih za renesansu mehaničkih satova, ekskluzivno za naš časopis govori o svojim počecima, kvarcnoj eri, razvoju IWC-a i budućnosti časovničarstva

Razgovarala Mila Bulimbašić Botteri

Susret s legendarnim časovničarom Kurtom Klausom, pravi je užitak za svakog ko ima veze s časovničarskom industrijom. A ovaj sedamdesetosmogodišnjak i u tako poznom dobu ostavlja dubok utisak na sagovornika, i to ne samo svojim savršenim stilom i manirima, već pre svega sveobuhvatnim znanjem iz oblasti časovničarstva. Razgovarajući o kvarcnoj krizi i renesansi mehaničkog časovničarstva, kojoj je uveliko doprineo svojim satnim pronalascima, proveli smo vrlo prijatno popodne za vreme ženevskog Salona visokog časovničarstva.

Pelatonova podrška

Za one koji ne znaju, napomenimo da je Kurt Klaus započeo svoju karijeru u IWC-u još 1957. kada je ovu manufakturu vodio Albert Pelaton. Klaus je u IWC stigao odmah po završetku časovničarske škole u Soloturnu i kratke prakse u Eterni, i znao je da još treba mnogo, mnogo da uči.Ne znam šta bi se dogodilo da nije bilo krize, ali znam da nas je kriza podstakla da krenemo u tom smeru, što je na kraju ispalo jako dobro. „Pelaton je bio g-din IWC“, pojasnio mi je Klaus, „bio je sve: tehnički direktor, dizajner mehanizama, pronalazač i rukovodilac proizvodnje.“ A u to vreme glavni cilj, ne samo IWC-a već i svih ostalih proizvođača mehaničkih satova, bio je poboljšanje preciznosti. „Bio je to moj glavni zadatak u IWC-u, da poboljšam preciznost naših satova. I mi smo odlično radili, IWC-ovi satovi bili su među najpreciznijim na svetu; ali, onda su stigle strašne sedamdesete s kvarcnim satovima, s kojima se naši mehanički ni slučajno nisu mogli takmičiti. Oni su bili deset puta precizniji od naših časovnika.“ U drugoj polovini 1970. godine, IWC je sa trista pedeset zaposlenih pao na samo sto, što naravno nije bio izuzetak. S drugim švajcarskim časovničarskim kompanijama događale su se slične stvari. IWC je bio blizu bankrota, ali je opstao zahvaljujući saradnji s Porscheom i vazduhoplovnom industrijom. Pored toga, u vrlo smanjenom obimu proizvodili su se i satovi, a preostali radnici su radili četiri dana nedeljno.
Ipak, kada danas govori o tim teškim vremenima, Klaus ističe kako su krize potrebne da bi nastalo nešto novo, drugačije i bolje. „Ne znam šta bi se dogodilo da nije bilo krize, da li bi IWC nastavio samo u smeru poboljšavanja preciznosti i tako napravio najprecizniji ručni sat na svetu, ili bi svejedno nekako krenuo u smeru komplikacija, ali znam da nas je kriza podstakla da krenemo u tom smeru, što je na kraju ispalo jako dobro.“

Prve komplikacije

U to vreme je, priča gospodin Klaus, počeo da dolazi u radionicu petog dana u nedelji, kako bi u svoje slobodno vreme isprobao neke zamisli o novim mehanizmima.Moon Phase Watch, predstavljen je u jeku kvarcne prevlasti, a s njegovim uspehom započela je renesansa mehaničkog sata Albert Pelaton je preminuo i kompanija je praktično bila bez tehničkog direktora, a osim Klausa nije bilo nijednog inženjera. Kurt Klaus je radio na kalendarskom mehanizmu za džepni sat, a ono što je iz toga proizišlo, bio je ne samo prvi dizajn mehanizma koji je Klaus samostalno potpisao, već i prvi komplikovani sat koji je IWC proizveo. Kalendar s Mesečevom menom podržao je menadžment i napravljena je ograničena serija od samo sto primeraka. „Svi u kompaniji su se pitali koliko ćemo ih prodati“, smeje se Klaus. Sat je predstavljen na bazelskom sajmu 1976. i požnjeo je takav uspeh, da je posle drugog dana prodato svih sto primeraka. To je, naravno, bila motivacija da se nastavi u tom smeru, u oblasti komplikacija.
Sat koji su jednostavno nazvali Moon Phase Watch, predstavljen je u jeku kvarcne prevlasti, a s njegovim uspehom, ističe Klaus, započela je renesansa mehaničkog sata. „Ljudi su voleli taj model, i to više nego jednostavne kvarcne satove“, ponosno ističe Klaus.Siguran sam da će časovničarstvo i u budućnosti ostati isto kao što je danas. Naravno, menjaju se tehnologije, uređaji, materijali; ali, sve drugo ostaje isto. Upravo ovaj džepni sat bio je baza za čuveni model Da Vinci Perpetual Calendar, koji je Klaus predstavio 1985. godine. „To je bilo nešto sasvim novo“, kaže legendarni časovničar, „nešto što se dotad nije moglo izvesti u kvarcnom mehanizmu. Bio je to u ono vreme najkomplikovaniji ručni sat na svetu. Za nas je to bio tek početak. Dobio sam napokon mali tim, s kojim sam razvio mehanizam Minute Repeatera i druge komplikacije, i tako je IWC postao inženjerski brend.“ Prva tri prototipa ovog modela izradio je sopstvenim rukama i predstavio ih na bazelskom sajmu 1986. godine.
Sve Klausove ideje u to vreme su nailazile na vrlo plodno tle kod Hanesa Pantlija, danas člana veća direktora IWC-a. „Ne znam stvarno kako bismo preživeli bez njega, savršeno je znao sve šta je trebalo uraditi u tom teškom vremenu.“
Razgovor smo završili Klausovim predviđanjem o budućnosti časovničarske industrije: „Ja sam optimista, siguran sam da će časovničarstvo i u budućnosti ostati isto kao što je danas. To se ne može promeniti, časovničarstvo je danas, kao i pre šezdeset godina, kada sam ja počinjao, potpuno isto. Naravno, menjaju se tehnologije, uređaji, materijali; ali, sve drugo ostaje isto.“

Sviđa mi se novi Ingenieur
Jednostavno mi se sviđa. Uvek sam voleo inovacije, pa tako i novi Ingenieur, on je sjajna kombinacija tradicionalnog časovničarstva i novih tehnologija. Uvek sam prihvatao sve nove stvari, na primer, među prvima sam koristio kompjutere u radu, stoga mi se izuzetno sviđaju sve inovacije koje smo videli ove godine na Salonu. Novi materijali su mi fascinantni, nikada nisam radio s njima, to je za mene nešto sasvim novo, ali mnogo mi se sviđaju.

Časopis Satovi i nakit broj 13, godina VI, leto 2013.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -