19 / 09 / 21
- OGLAS -
Velike pričeIntervjuFilip Leopold Mecger

Filip Leopold Mecger

- Oglas -

razgovarala: Mila Bulimbašić-Botteri

Filip Leopold Mecger rođeni je Njujorčanin s francuskim i američkim pasošem, a na čelu Piageta je već deset godina, tačnije, od decembra 1999. godine. U industriji satova prisutan je od 1981, kada je počeo da radi u Cartieru. Posle desetak godina provedenih u Cartieru, nakratko se 1992. pridružio Piagetu, da bi se 1996. ponovo vratio Cartieru kao direktor za azijsko područje. Kada je 1999. ponovo došao u Piaget, ovaj put kao CEO, imao je u malom prstu sve o međunarodnoj trgovini, maloprodaji i distribuciji luksuznih satova i nakita. Pod njegovim vođstvom Piaget je razvio široku mrežu butika u Evropi, učvrstio svoje pozicije u Aziji i SAD, i otvorio novu manufakturu u ženevskom Plan-le-Uatu u kojoj se neguju tradicionalne veštine, ali i razvijaju savremene tehnike rada.

Razgovor sa CEO-om Piageta morali smo ipak da započnemo pitanjem o protekloj kriznoj godini.
– Protekla godina je na kraju ispala mnogo bolja nego što smo predviđali. Zadržali smo čvrste pozicije u Aziji, na Bliskom istoku i u Južnoj Americi, što je ublažilo slabije rezultate koji su zabeleženi u Japanu, Evropi i Severnoj Americi.


Piaget je ove godine postavio novi svetski rekord, s Altiplanom, najtanjim automatskim satom s najtanjim automatskim mehanizmom. Zbog čega ste se na to odlučili?

– Piaget spada u vodeće proizvođače satova, još od 1874, ali naša prava posebnost oduvek su bili izuzetno tanki mehanizmi. Naš novi Altiplano nije samo postigao dva svetska rekorda, on je učvrstio Piaget na mestu stručnjaka za izradu izuzetno tankih, ali i izuzetno elegantnih satova. U Piagetu je tehnika uvek u službi dizajna.

Već ste celu deceniju na čelu Piageta, kako vidite taj period?
– Bio je to sjajan period rasta na području luksuza generalno govoreći, ali i posebno za Piaget. Naporno smo radili da bismo ponovo stavili časovničarstvo u središte našeg brenda, a istovremeno smo mnogo investirali u naše manufakture u Ženevi i La Kote-o-Fe. Trudili smo se da ostanemo maksimalno kreativni, što smo pokazali na najbolji način u našim nakitnim satovima, kao što su Magic Hours i Twice. Najvažnije od svega, zadržali smo ekskluzivnost i jedinstvenost Piageta. I u narednoj deceniji nastavićemo da ulažemo u izradu najkvalitetnijih mogućih proizvoda i da održavamo ravnotežu u tome da i dalje budemo sjajni časovničari i proizvođači nakita.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 8, godina IV, zima 2010.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -