29 / 09 / 23
- OGLAS -
Velike pričeIntervjuAnđelo Bonati

Anđelo Bonati

- Oglas -

razgovaro: Bojan Levič

Anđelo Bonati je prvi čovek manufakture Panerai od kada ju je preuzela Richemont grupa. Otada do danas je od malog italijanskog brenda stvorio međunarodnu ikonu stila za čije modele postoje duge liste čekanja. S Anđelom Bonatijem razgovarali smo pre nekoliko meseci na Salonu visokog časovničarstva u Ženevi.

Koliko pažnje posvećujete tome da i vaši mehanizmi odražavaju identitet Paneraija?
– Panerai je brend koji predstavlja majstorstvo, kvalitet, tehnički sadržaj i dizajn, ali pre svega to je pravi časovničarski brend, zato mora odražavati i estetske i mehaničke vrednosti. Paneraijevi mehanizmi su odraz kvalitetnog sadržaja, i to našeg nasleđa, ali i manufakture specijalizovane za precizne instrumente.

S kojim rizicima ste se susreli pri izradi sopstvenih mehanizama, i zbog čega ste odlučili da kreirate tourbillon?
– Rizici su finansijski i strateški, budući da izrada novog mehanizma traje od dve do četiri godine, pa loš rezultat finalnog proizvoda može biti tragičan. Odluka o tourbillonu pala je nakon sazrevanja ideje o lansiranju jedinstvenog proizvoda.

U vašoj kolekciji ima sve više komplikovanih satova, hoćete li nastaviti taj trend?
– Ne mislim da je naša kolekcija orijentisana na komplikovane časovnike. Mi smo sportski brend sa satovima u kojima su naglašene sportske funkcije. S vremena na vreme proizvedemo različite komplikacije, ali pri tom više zaokružujemo našu ponudu, a ne otvaramo novu tržišnu nišu. Ipak u kriznim vremenima prosečna cena se povećava zbog dodatnog kvaliteta kojim se nadoknađuje kvantitet.

Kakav je odnos Paneraija i Valflerijea?  
– U Valflerijeu se brinu za proizvodnju mehanizama, a naš odnos mogao bi se nazvao vertikalizacijom.

Pošto ste razvili sopstvene mehanizme, da li brinete i dalje o konkurenciji?

– Tržište je puno raznih, vrlo kompetitivnih brendova i tu svako može da vam bude konkurent, čak i putnička agencija može da vam ukrade klijente. Stoga valja uvek biti maksimalno naoštren.

Nedavno ste predstavili sopstveni automatski mehanizam “3 days”. Kako biste ga uporedili s vašim ostalim mehanizmima i onim koje koristite u svojim kolekcijama?
– Novi kalibri P.9000 odgovaraju našim potrebama u kolekciji Manifattura. Tri verzije P.9000, P.9001 i P.9002 opremljene su različitim funkcijama, poput GMT-a, displeja rezerve snage, uređaja za resetovanje sekundi, a zajedničko im je automatsko navijanje i trodnevna rezerva snage.

Planirate li da prestanete s korišćenjem ETA/Unitasovih mehanizama pošto razvijete više sopstvenih jednostavnih mehanizama?
– Ne vidim razlog za napuštanje ETA-inih mehanizama. Mehanizme koje smo razvili, ETA ne može da nam isporuči.

Predstavite nam tipičnog vlasnika časovnika Panerai?  
– Muškarac između 25 i 55 godina, ljubitelj i kolekcionar satova, koga ne privlače samo čist dizajn i jednostavne funkcije naših časovnika, već i naša istorija i vrednosti koje zastupamo.

Da li je Panerai i dalje pretežno muški brend?
– Iako smo otvoreni za sve, istina je da je 80 posto naših kupaca muškog pola.

Ko dizajnira nove Paneraijeve modele?
– Naši dizajneri koji crpe inspiraciju iz istorije brenda. Zatim se njihove ideje i skice tehnički razvijaju u našoj Manifatturi u Nešatelu.

Proizvodite samo dva tipa kućišta, Radiomir i Luminor, razmišljate li o razvoju novog?  
– Ne u bliskoj budućnosti, budući da još možemo mnogo da istražujemo u sopstvenoj istoriji pre stvaranja nečeg potpuno novog. Međutim, valja naglasiti da se naša kućišta lagano razvijaju iz godine u godinu, mada osnove ostaju iste.

Paneristi su jedan od najuspešnijih internetskih časovničarskih foruma. Utiču li njihovi stavovi na vaša promišljanja?
– Njihova razmišljanja nemaju direktan uticaj na razvoj brenda, ali nam je njihova strast vrlo inspirativna.

Koji su najveći trenutni izazovi za švajcarsko časovničarstvo i Panerai?  
– Naš glavni izazov je da ostanemo verni svojoj istoriji i vrednostima, a uveren sam da će svi vodeći časovničarski brendovi koji sada ulažu u kvalitet s dugoročnim vizijama, preživeti ovaj težak period i iz njega izaći još snažniji.

Koliko planirate unapred, znate li, na primer, koje ćete satove izbaciti za dve-tri godine?
– Da i ne, jer to zavisi od projekata. Najvažnije korake planiramo pet godina unapred, ali istovremeno radimo na različitim projektima i pratimo stanje na tržištu.

Da ne nosite časovnik Panerai, koji biste nosili i zbog čega?
Nosio bih Panerai! Za mene je u njemu sabrano ono najbolje u časovničarstvu.

Časopis Satovi i nakit broj 5, godina III, leto 2009.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -