21 / 05 / 24
- OGLAS -

Alen Cimerman

- Oglas -

Razgovarala: Mila Bulimbašić-Botteri

Alen Cimerman, koji je na čelu švajcarskog časovničarskog brenda Baume & Mercier protekle tri godine, rođen je 1967. i već više od dvadeset godina je u industriji luksuza. Cimerman je rođen u francuskom Alzasu, školovanje je počeo u Francuskoj a završio u Nemačkoj. Karijeru je započeo u nemačkom L’Orealu, da bi je nastavio u Cartieru i IWC-u. Pre tri godine postao je CEO brenda Baume & Mercier koji od njegovog dolaska, uprkos krizi, beleži konstantan uzlet. Razgovor o brendu, satovima, dizajnu i Gvinet Paltrou započeli smo pojašnjenjem slavne krilatice ovog brenda da trenuci čine život. Trenuci čine život, krilatica je naše marketinške kampanje, koja izražava duh i filozofiju Baume & Merciera: druželjubivost i bezvremenost. Isto tako znači da se život sastoji od ključnih trenutaka u životu jedne osobe (rođendan, venčanje, matura…), trenutaka koje delimo sa svojim voljenima, trenutaka koji greju naša srca. Naši satovi su odjek tih jedinstvenih trenutaka.

– Kakva je bila 2012. godina za Baume & Mercier?
Godina 2012. bila je važna budući da je to druga godina u kojoj smo imali relansiranje našeg brenda. Da pojasnim vezano za proizvode: u 2012. nastavili smo da kompletiramo novu kolekciju Capeland za muškarce, s prečnikom kućišta od 44 mm, kao i liniju Linea s novim prečnikom kućišta od 32 mm. S Lineom su ove godine došli i kaiševi u bojama koji se vrlo jednostavno menjaju, zavisno od dnevnog outfita dame koja je nosi. Nastavili smo da jačamo našu prisutnost u čitavom svetu, otvarajući nova prodajna mesta u Hongkongu, Kini i Parizu.

– Šta pripremate za predstojeći Salon visokog časovničarstva u Ženevi?
U  Ženevi ćemo se 2013. predstaviti novom muškom kolekcijom koju smo nazvali Clifton. Trenuci čine život, krilatica je naše marketinške kampanje, koja izražava duh i filozofiju Baume & Merciera: druželjubivost i bezvremenost To je urbana i klasična kolekcija, ali ujedno i tehnički komplikovana. Satovi Clifton u potpunosti nose časovničarsko nasleđe Baume & Merciera kao i izvrsnost koju ima potpis Swiss Made. Naravno, na ovoj prestižnoj časovničarskoj izložbi predstavićemo i novosti u ženskim kolekcijama. Što se našeg nastupa u Ženevi tiče, baš kao i protekle dve godine, i ove će naš štand biti dizajniran kao tipična hamptonska kuća, kao izvor inspiracije za naš brend. Ugodna atmosfera i prirodno svetlo predstavljaju lifestyle Baume & Merciera.

– I dalje se naravno fokusirate na linije Capeland, Hampton i Linea?
Capeland, Hampton i Linea i dalje ostaju tri glavna nosača naše Maison d’horlogerie. Naravno, neki dodaci će i u ovim kolekcijama biti predstavljeni na ženevskoj izložbi, budući da nastavljamo graditi korak po korak ove značajne kolekcije za muškarce i žene, pa tako i jedni i drugi mogu očekivati novosti. Moram da naglasim kako je Baume & Mercier jedna od prvih časovničarskih kuća koja je pravila satove za žene, pre više od sto godina, i od tih davnih dana mi konstantno čuvamo važno mesto za ženske kreacije u našim kolekcijama.

– Na čelu ste brenda Baume & Mercier protekle tri godine. Koja je vaša strategija za ovaj brend?
Svoju strategiju bih podelio u četiri osnovne tačke: kao prvo, to je pogled unazad u istorijsko nasleđe Baume & Merciera, i to za muški i ženski segment; potom kvalitet ovog brenda koji su na samom početku istakli osnivači sloganom “prihvatite jedino savršenstvo, samo manufakturne satove najvišeg kvaliteta”. Baume & Mercier je danas jedna od najuglednijih švajcarskih kuća luksuznih satova, izuzetno cenjena po časovničarskoj stručnosti S nasleđem starim više od 182 godine, Baume & Mercier su danas jedna od najuglednijih švajcarskih kuća luksuznih satova, izuzetno cenjena po časovničarskoj stručnosti i kvalitetu proizvoda. Treće je klasični bezvremenski dizajn koji karakteriše satove Baume & Merciera. I četvrto, ali sigurno ne najmanje važno, je kombinacija luksuza i prihvatljivih cena kao dodatna snaga ovog brenda.

– Upravo ste spomenuli dizajn koji je bez ikakve sumnje oduvek izuzetno značajan za Baume & Mercier.
Tako je, i dalje nam je dizajn izuzetno značajan, budući da naši satovi moraju biti snažni iznutra, ali i spolja. I naši najnoviji modeli su dizajnerski u potpunosti osmišljeni. Dizajn je za nas vrlo značajan budući da je on deo DNA Baume & Merciera. Primeri iz naše istorije pokazuju nam kako su jedinstveni dizajni pretvorili neke od naših kreacija u ikone ovog brenda. U Ženevi ćemo se 2013. predstaviti novom muškom kolekcijom, koju smo nazvali Clifton. To je urbana i klasična kolekcija, ali ujedno i tehnički komplikovana Bili su to na primer, ženski modeli poput Marquisea, Catwalka ili Diamanta. Danas je naš brend prepoznatljiv po klasičnom dizajnu sa čvrstim i jedinstvenim identitetom, uvek inspirisanim istorijskim modelima. Na primer, Capeland je inspirisan vintage modelom hronografa iz 1948. godine. Kolekcija Hampton je inspirisana modelom iz četrdesetih godina prošlog veka u kome su bili izraženi uticaji Art Decoa.

– Poznato je da slavni vole satove Baume & Merciera, šta mislite zbog čega?
Mislim da ljudi, bili oni poznati ili ne, cene Baume & Mercier zbog njegovog dugog nasleđa koje traje već 182 godine, zatim zbog veštine uložene u izradu ovih satova i njihove bezvremenske elegancije. Naši časovnici se nose i na posebnim svečanim događajima pa se ljudi i zbog toga vežu za njih. Što se naših ambasadora tiče, Gvinet Paltrou je ambasadorka brenda već dve godine i ona u potpunosti predstavlja sve vrednosti Baume & Merciera – ženstvenost, prirodnu eleganciju i stil.

– Baume & Mercier je partner IOSW-a, Instituta švajcarskog časovničarstva, možete li našim čitaocima pojasniti o čemu je reč?
Institut o kome je reč proučava i neguje tradiciju, veštinu i kvalitet. To je proces u kome se s generacije na generaciju prenose veštine, ali iznad svega visoki standardi i filozofija časovničarstva. To konkretno znači da su časovničari mnogo više od specijalizovanih zanatlija, koji neguju istoriju nekog brenda. Zato mi konstantno činimo sve što je u našoj moći kako bismo obučili nove generacije u najboljim mogućim uslovima, kao što su oni koje pruža IOWS. Baume & Mercier očekuje od svojih časovničara rigorozne standarde, savršenstvo i lično ulaganje, kao i potpuno razumevanje očekivanja klijenata.

Najdraži model M&B-a
Neizbežno pitanje – koji vam je model Baume & Merciera najdraži?
– Neizbežan odgovor – to je kao s decom, jednostavno ne možete izabrati. Zaljubim se u jedan sat, pa se onda zaljubim u drugi. Volim da nosim različite satove kako bih video kakve su reakcije drugih ljudi. Ipak, moram priznati da sam slab na Capeland 44 mm, opremljen manufakturnim flyback hronografskim kalibrom. Ovaj sat jednostavno predstavlja sportsku šik sofisticiranost, koja je u osnovi DNA našeg brenda.

Časopis Satovi i nakit broj 12, godina V, zima 2012.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -