29 / 09 / 23
- OGLAS -
NovostiWatches & Wonders Rolex

Watches & Wonders
Rolex

- Oglas -

Kompanija Rolex je u Ženevi predstavila niz interesantnih premijera. Nama je pažnju privukao izbor od pet atraktivnih modela.

Rolex GMT-Master II

Na renomiranom Watches & Wonders događaju Rolex je napravio potez koji verovatno niko nije očekivao. Iako se mesecima spekulisalo u kojem će pravcu krenuti čuvena „kruna“, švajcarski proizvođač je definitivno uspeo da izazove reakcije novom GMT-Master II verzijom. Zasluge za status iznenađenja sezone vezuju se za atipičnu krunicu na levom delu kućišta, konfiguraciju prevashodno namenjenu levorukim entuzijastima. Kako bi iznenađenje bilo kompletno, Rolex je novitetu podario crno-zelenu kombinaciju boja na keramičkom Cerachrom umetku, koja po nepisanoj tradiciji asocira na osvežavajuće piće. U ovom slučaju u pitanju je sprite, pa je nezvanični nadimak već osvojio svet.

Rolex GMT Master II 2
Novi GMT Master II se ističe nesvakidašnjim položajem krunice na levoj strani kućišta

Rolex Oyster Perpetual GMT-Master II 126720VTNR predstavljen je na prepoznatljivoj trodelnoj Oyster narukvici, dok je za njegov rad zadužen poznati kalibar 3825 koji obezbeđuje 70 časova rezervne snage. Novitet kuće Rolex debituje sa cenom od 10.400 evra, dok je cena za opciju sa Jubilee narukvicom nešto veća – 10.600 evra.

Rolex Air-King

Po mnogima jedan od najklasičnijih modela u Rolex katalogu debitovao je u novom ruhu. Promene se očekivano svode na evoluciju poznatog avijatičarskog dizajna. Inspirisan vazduhoplovnim instrumentima, brojčanik modela Air-King sada je diskretno optimizovan. Stilizovani naziv Air-King i dalje se nalazi na brojčaniku, poštujući tradiciju započetu 1958. godine. Rolex Air-King u najaktuelnijoj formi nudi savršenu ravnotežu i poboljšano očitavanje vremena. Kazaljke, trouglasta oznaka na poziciji 12 časova kao i brojevi 3, 6 i 9 sadrže optimizovani luminiscentni materijal, pa će novi „kralj“ dominirati i pri slabijem osvetljenju. Čitljivost klasičnog ciferblata dodatno je usavršena staklom s antirefleksnim premazom, dok zelena kazaljka sekundi predstavlja omaž estetici kompanije.

Rolex Air King 2
Air-King prezentuje suptilne izmene poput rešenja zaštite krunice i usavršenog očitavanja u mraku

Ljubitelji Air-King časovnika takođe će primetiti da je broj 5 sada 05, što je još jedna vizuelna razlika između novog modela i prethodnika. Prepoznatljivo Oysterteel kućište prečnika 40 mm ima nove ergonomske štitnike oko krunice, dok referencu 126900 pokreće poznati kalibar 3230 sa 70 časova rezervne snage. Novi Rolex Air-King isporučuje se na Oyster narukvici sa Easylink sistemom produžetka po ceni od 6.950 evra.

Rolex Yacht-Master 42

Kompanija Rolex nije zapostavila ni ljubitelje nautike, pa je listi noviteta u Ženevi dodata i nova iteracija popularnog modela Yacht-Master 42, ovoga puta u žutom zlatu. U pogledu dizajna referenca 226658 kombinuje crni ciferblat, crni dvosmerno rotirajući Cerachrom keramički bezel i crnu Oysterflex narukvicu čime je naglašen kontrast ekskluzivnom zlatnom Oyster kućištu deklarisane vodootpornosti 100 metara.

Rolex Yacht Master II 2
Yacht-Master 42 predstavlja ekskluzivno kućište od žutog zlata

Poput sviih Yacht-Master modela kućište je opremljeno Triplock krunicom i safirnim staklom s Cyclops uvećenjem datuma na poziciji 3 časa. Preklopna Oysterlock kopča izrađena od 18-karatnog žutog zlata opremljena je Glidelock sistemom produžetka koji omogućuje podešavanje od 15 mm. Novi Rolex Yacht-Master 42 Yellow Gold pokreće mehanizam 3235 koji isporučuje rezervu snage od 70 časova. Referenca 226658 biće dostupna po ceni od 26.700 evra.

Rolex Day-Date 40

Premijerno predstavljen 1956. godine, Rolex Day-Date decenijama baštini status najreprezentativnijeg časovnika u portfoliju kompanije. U skladu s jedinstvenim nasleđem novi Day-Date 40 od 950 platine ima reljefni bezel izrađen od dragocenog materijala, što je ujedno i premijera u svetu časovnika sa znakom krune. U pitanju je vanserijski zahtevan poduhvat koji je podrazumevao dugogodišnja istraživanja kako bi se proces kreiranja prilagodio najplemenitijem metalu – platini. Ledenoplavi brojčanik ostaje prepoznatljiva oznaka Rolex satova od 950 platine, pa je pomenutu tradiciju usvojio i Day-Date 40.

Rolex Day Date 2
Prestižni Day-Date 40 afirmiše bezel od platine, rešenje koje označava prekretnicu u upotrebi dragocenog materijala

Prestižna Oyster Perpetual Day-Date 40 verzija ima plavu kazaljku sekundi, fasetirane rimske brojeve i satne oznake od osamnaestokaratnog belog zlata te nezaobilazni prikaz dana u nedelji. Novi Day-Date 40 isporučuje se na čuvenoj President narukvici, dok je u kućištu kalibar 3255 koji raspolaže impresivnom konstrukcijom i rezervom snage od 70 časova. Kompanija Rolex nije dala cenu ovog časovnika, on je dostupan isključivo na upit.

Rolex Datejust 31

Predstavljen 1945. godine, izvorni Datejust je svojevremeno bio prvi vodootporni ručni hronometar koji je prikazivao datum na poziciji tri časa. Kao neprolazni simbol klasičnog dizajna, Datejust kolekcija nastupila je u Ženevi s nizom atraktivnih izdanja. Nama je pažnju privukla referenca 278274 koja se zbog floralnog motiva prevashodno preporučuje sofisticiranim damama. Brojčanik s cvetnim uzorkom novog Datejust 31 modela emituje dozu sveže energije i svojevrsna je najava proleća.

Rolex Datejust 2
Graciozni Datejust 31 poglede privlači floralnim ciferblatom i dijamantskim dekorom

Estetski, u pitanju je Rolesor model koji kombinuje Oystersteel čelik i belo zlato sa azurnoplavim cvetnim ciferblatom ukrašenim dijamantima. Referencu 278274 pokreće kalibar 2236 koji raspolaže rezervom snage od 55 časova. Romantični Rolex Datejust 31 sa reljefnim bezelom dostupan je na Oyster narukvici po ceni od 9.550 evra.

Po tradiciji, Rolex je izdanja za 2022. zaokružio nizom novih modela Datejust, Day-Date, Lady Datejust i Yacht-Master kolekcije. Tretman suptilne modernizacije nije zaobišao ni ronilački model Deepsea, a kasnije ćete biti u prilici da se detaljnije upoznate s većinom noviteta te kompanije.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -