22 / 07 / 24
- OGLAS -
NovostiTissot Telemeter 1938 – klasika za novi vek

Tissot Telemeter 1938 – klasika za novi vek

- Oglas -

Nakon lansiranja planetarno popularne PRX kolekcije Tissot je ponovo u centru pažnje. Ovom prilikom je švajcarska kompanija inspiraciju pronašla u predratnom periodu, pa novitet već imenom ponosno ističe veze sa istorijski veoma značajnim modelom. Upoznajte Telemeter 1938, savremeni klasik koji može biti vaš po ceni od 1.995 evra.

Osnovana 1853. godine, kompanija Tissot je više puta u istoriji prezentovala modele Heritage linije, nastale po uzoru na veličanstvene satove iz prošlosti. Tissot sada zaviruje još dublje u arhive i vraća šarmantni dizajn kasnih tridesetih godina.

Sportski pedigre

Tissot je često preuzimao ulogu službenog merača na sportskim događajima. Prvi angažman vezuje se za 1938. godinu, kada su satovi ove švajcarske kompanije bili iza scene na skijaškim trkama održanim u njenom komšiluku, u planinama Jura. Među pionirskim instrumentima bili su i ručni hronografi, poput sata iz 1938. koji danas predstavlja vredan artefakt kompanijske istorije.

Tissot Telemeter 1938 polozena fotografija
Novitet kompanije Tissot predstavlja omaž verziji iz perioda tridesetih godina prošlog veka

Već na prvi pogled vidi se sličnost novog Heritage Telemeter 1938 modela sa vintidž satom iz kasnih tridesetih, pa je Tissot zapravo ovim reizdanjem verno preneo stare emocije na novu generaciju kupaca. Ipak, zbog evolucije trendova i mehanike novi model nije sasvim veran originalu. Naprotiv, on očekivano donosi paket značajnih ažuriranja.

Diskretna metamorfoza

Na kućištu od nerđajućeg čelika, sada prečnika 42 milimetra, kombinovane su polirane površine na gornjim delovima i brušeni detalji na bočnim stranama, čime se Tissot dosledno drži elegantnih linija prošlosti. Sat je prekriven uzdignutim safirnim staklom s poliranim okvirom i parom elegantno dizajniranih ovalnih pušera koji se koriste za aktiviranje funkcije hronografa. U istom maniru oblikovana je i velika krunica koja ima zaobljenu siluetu s reljefnom teksturom, što doprinosi taktilnosti i zadovoljstvu upotrebe. Ostatak kućišta je klasičan, sa izuzetkom prozirne zadnje strane koja je deo moderne časovničarska scene. Prvi utisci sugerišu da je uprkos veličini kućišta Telemeter 1938 udoban i uravnotežen na ruci.

Tissot Telemeter 1938 crni brojcanik
Na raspolaganju su dve verzije brojčanika, srebrna i crna sa zlatnim elementima

Telemeter – više od funkcije

Brojčanik je zadržao nostalgične detalje originalnog modela, koji su vešto vraćeni na savremenu pozornicu. Kao epilog, ciferblat modela Tissot Telemeter 1938 je složen a istovremeno i veoma zanimljiv za posmatranje. Tradicionalno postavljeni podbrojčanici, arapski brojevi i vitke kazaljke stvaraju skladnu celinu. Ako pogledamo intrigantno srebrno izdanje, u sredini je crvenom bojom predstavljena tahimetarska lestvica za beleženje prosečnih brzina, dok je minutna skala naglašena crnom bojom. Kao kontrast, na periferiji brojčanika nalazi se plava telemetarska skala kojom se meri udaljenost od izvora svetlosti ili zvuka  – recimo kod udara groma.

Tissot Telemeter 1938 na ruci
Izbor kaiševa podrazumeva dve braon opcije od fine kože

Valjoux mehanizam – veran proverenim vrednostima

Novitet kompanije Tissot pokreće kalibar Valjoux A05.231, koji u okviru dimenzija 30,40 mm x 7,94 mm nudi proverene horološke vrednosti i performanse. Tissotov automatik u okviru konstrukcije ima 29 rubina i obezbeđuje rezervu snage od 68 časova. Složena arhitektura podrazumeva i antimagnetnu Nivachron nemirnicu, kao i frekvenciju rada od standardnih 28.800 vibracija po satu.

Tissot Telemeter 1938 poledjina kucista
Uprkos klasičnom dizajnu, poleđina kućišta je u savremenom maniru prozirna i otkriva konstrukciju mehanizma

Novi Telemeter 1938 biće deo stalne Tissotove ponude po ceni od 1.995 evra.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Tissot
Model: Telemeter 1938
Reference: T142.462.16.032.00 srebrni brojčanik
T142.462.16.052.00 crni brojčanik
Dimenzije: prečnik 42 mm
Materijal kućišta: nerđajući čelik
Narukvica/kaiš: koža
Vodootpornost: 30 metara
Mehanizam: Valjoux A05.231 automatski
Frekvencija rada: 28.800 vps
Rezerva snage: 68 časova
Cena: 1.995 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -