21 / 05 / 24
- OGLAS -
NovostiThe Charming Bird

The Charming Bird

- Oglas -

Pticu kontroliše sistem sastavljen od tri točkića od kojih jedan usmerava rotaciju, drugi otvara i zatvara kljun i pomera krila i rep, a treći podešava ton cvrkuta. The Charming Bird, novi model Jaquet Droza, posveta je brendovoj tri veka dugoj tradiciji korišćenja ptičjih motiva pri kreiranju satova, i to u obliku dekorativnog motiva ili pravog „raspevanog“ automata.

Oslanjajući se na stare tehnike izrade automata i minijatura, Jaquet Droz je u novi sat ugradio šarenu figuricu ptice koja se okreće oko svoje ose, maše krilima i peva. Iako je većina kompleksnih zvukovnih mehanizama inspirisana konstrukcijama žičanih instrumenata (muzičke kutije) i udaraljki (minute repeater), kalibar sata The Charming Bird zasnovan je na konstrukciji duvačkog instrumenta. Inovativnom tehnologijom izrađene su minijaturne safirne cevi i u njih umetnuti ugljenični klipovi koji će svojim kretanjem uduvavati vazduh i proizvoditi zvukove. Brzina kretanja klipa utiče na ton zvuka. Konačni rezultat je melodija sastavljena od tri različite note koje neodoljivo podsećaju na cvrkut ptice.

Pticu kontroliše sistem sastavljen od tri točkića od kojih jedan usmerava rotaciju, drugi otvara i zatvara kljun i pomera krila i rep, a treći podešava ton cvrkuta. Figurica je ručno oslikana.

Ptica je smeštena unutar kupole safirnog stakla na kućištu prečnika 47 mm i visine 15,75 mm (23 mm s kupolom), koje je izrađeno od 18-karatnog belog ili ružičastog zlata.

Tamni brojčanik sata umanjen je i postavljen izvan centra da bi se napravio prostor za figuricu ptice i otvorio pogled na fascinantni mehanizam. Na brojčaniku se ističu rimski brojevi bele boje i plave kazaljke časova i minuta.

Sat pokreće Drozov manufakturni automatski kalibar 615 sa 44 rubina, 38-časovnom rezervom snage i funkcijama sati, minuta i automata.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -