29 / 09 / 23
- OGLAS -
NovostiTAG-ova automobilska legenda

TAG-ova automobilska legenda

- Oglas -

Švajcarska časovničarska kompanija TAG Heuer proslavila je 2020. godine neverovatni 160. rođendan. Tokom više od veka i po ostavio je neizbrisiv trag u časovničarstvu, bilo kroz inovativan dizajn ili revolucionarnu tehnologiju, a nametnuo se kao ultimativni sportski i automobilski brend. Decenijama je na tržište plasirao niz upečatljivih modela, ali istinski simbol brenda postao je legendarni automobilski hronograf Carrera.

Još je 1962. ondašnji glavni izvršni direktor TAG-a Džek Hojer došao na ideju da kreira moderan hronograf čistih linija i skladnih proporcija, koji će biti lako čitljiv vozačima auto-trka. Novom satu ime je dao po zloglasnoj Carreri Panamericani, koja je pedesetih godina 20. veka važila za jednu od najzahtevnijih i najopasnijih auto-trka; osim toga, učinilo mu se kao zgodna igra reči to što carrera na španskom (osim trke i puta) znači i karijera. Dve godine kasnije, prvi model TAG Heuer Carrera 2447S već je bio u prodaji.

Ovaj izvorni model, koji je udario temelje celoj kolekciji, imao je elegantno čelično kućište, prečnika samo 36 mm, s izduženim ušicama kaiša i okruglim dugmićima hronografa i jednostavni srebrni brojčanik s tankim oznakama vremena i kazaljkama i podbrojčanicima hronografa na 3, 6 i 9 časova. Pokretao ga je kalibar Valjoux 72 na ručno navijanje sa 17 rubina, 48-časovnom rezervom snage, frekvencijom od 18.000 vibracija na sat i funkcijama časova, minuta, malih sekundi i hronografa. Osim srebrne verzije, proizveden je i crni model (ref. 2447N).

Carrera za TAG nije bila samo oličenje sportske elegancije, već i poligon za isprobavanje novih dizajnerskih ideja i tehnologije. Tako je model Heuer Carrera Dato 45 (ref. 1347), skraja šezdesetih, na velika vrata uveo prozorčić za datum na brojčaniku, što je u to vreme bila retkost na automobiliskim satovima, jer se smatralo da vozači ionako nemaju vremena da u vožnji gledaju koji je datum. Ovaj sat je ujedno označio TAG-ov prelaz s Valjouxa na mehanizam Landeron 189, isto na ručno navijanje.

Godine 1969. pojavila se prva automatska Carrera, model Heuer Carrera Chronomatic (ref. 1153), koju je pokretao automatski kalibar Calibre 11, jedan od prvih svetskih automatskih hronografskih mehanizama, nastao Heuerovom saradnjom s vodećim švajcarskim proizvođačima tog vremena; imao je 17 rubina, 42-časovnu rezervu snage i frekvenciju od 19.800 vibracija na čas. Ovaj model se ističe po krunici postavljenoj na 9 sati, „jastučastom“ kućištu sa skraćenim ušicama kaiša, tahimetrijskoj skali oko brojčanika  (kasnije će postati standardna na Carreri) i tzv. panda stilu, koji podrazumeva dva podbrojčanika kontrastne boje u odnosu na ostatak brojčanika. Ovo dizajnersko rešenje savršeno je materijalizovalo automobilski duh i estetiku.

Novi milenijum je stavio Carreru u centar TAG-ovog eksperimentisanja inovativnim tehnologijama, pa je tako 2011. predstavljena tzv. „mikro“ serija, tačnije model TAG Heuer Carrera Mikrograph; imao je kalibar s nezavisnim zaprečnim sistemom, točkićem nemirnice i sistemom zupčanika koji su pokretali hronograf, i to brzinom od 50 herca, zbog čega je bio precizan u stotinku sekunde. Usledili su modeli TAG Heuer Carrera Mikrotimer Flying 1000, koji je radio na frekvenciji od 500 herca i bio precizan u milisekundu, i TAG Heuer Carrera Mikrogirder 2000, s frekvencijom od neverovatnih 1000 herca, a bio je precizan u dve hiljaditinke sekunde. Ove eksperimentalne satove pratio je neobičan industrijalni dizajn.

Carrera je 2015. dobila novi manufakturni automatski kalibar Heuer 01 s 39 rubina, 50-časovnom rezervom snage, radnom frekvencijom od 28.800 vibracija na sat i funkcijama časova, minuta, malih sekundi, datuma (s brzom korekcijom) i hronografa. Glavna karakteristika ovog kalibra je minuciozna skeletonizacija koja je novim modelima TAG Heuer Carrera Heuer 01 dala odvažan, moderan izgled. Ubrzo posle Heuera 01 predstavljen je unapređeni manufakturni automatski kalibar Heuer 02, isto skeletonizovan, s 33 rubina, 80-časovnom rezervom snage, frekvencijom od 28.800 vibracija na sat i funkcijama časova, minuta, malih sekundi, datuma (s brzom korekcijom) i hronografa. Osim veće rezerve snage, Heuer 02 se od Heuera 01 razlikuje po tanjem profilu koji umesto 7,30 mm iznosi 6,95 mm, što omogućava postavljanje kalibra u tanja kućišta, prijatnija za nošenje. Kalibar Heuer 02 je koncipiran kao baza za nove Heuerove kalibre, a njegov modularan dizajn omogućava dodavanje komplikacija poput tourbillona.

Povodom 160. godišnjice brenda, TAG je odlučio da se vrati svojim danima slave, pa je početkom prošle godine svetu predstavio reinterpretaciju prve, srebrne Carrere – model TAG Heuer Carrera 160 Years Silver Limited Edition (ref. CBK221B.FC6479). Sat je od izvornika nasledio upečatljivi srebrni brojčanik s podbrojčanicima hronografa na 3, 6 i 9 časova i starim logom brenda ispod 12 sati, kupolasto staklo,  polirano kućište i dugmiće hronografa, a kao novost donosi veći prečnik (39 mm, što je za današnje standarde čak i malo), fasetirane kazaljke premazane Super-Luminovom i prethodno opisani manufakturni automatski kalibar Heuer 02.

Sat je vodootporan do 100 m, ima crni kaiš od aligatorske kože, izrađen je u ograničenoj seriji od 1860 primeraka, a  cena mu je 6.100 evra.TAG CBK221B.FC6479

Osim reinterpretacije prve Carrere, povodom 160. rođendana TAG je predstavio i seriju modernih verzija Carrere, nazvanu TAG Heuer Carrera Sport Chronograph 44 mm Calibre Heuer 02 Automatic, koja ima robustno čelično kućište prečnika 44 mm, keramički ili čelični ram s tahimetrijskom skalom i manufakturni automatski kalibar Heuer 02. Kolekcija sadrži četiri modela – referenca CBN2A1B.BA0643 s crnim brojčanikom, crnim ramom i čeličnom narukvicom, referenca CBN2A1A.BA0643 s plavim brojčanikom, plavim ramom i čeličnom narukvicom, referenca CBN2A10.BA0643 sa zelenim brojčanikom, čeličnim ramom i čeličnom narukvicom i referenca CBN2A5A.FC6481 s crnim brojčanikom i crnim ramom sa zlatnim detaljima i crnim kaišem od aligatorske kože. Cena referenci CBN2A1B.BA0643, CBN2A1A.BA0643 i CBN2A10.BA0643 je 5.450 evra, dok je CBN2A5A.FC6481 6.200 evra.

CBN2A FAMILY PICTURE

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -