29 / 09 / 23
- OGLAS -
NovostiSeiko Prospex SJE093 – kultni dajver u autentičnom formatu

Seiko Prospex SJE093 – kultni dajver u autentičnom formatu

- Oglas -

U Japanu budnim oko prate dešavanja na evropskoj časovničarskoj sceni što potvrđuje i najnovija premijera kompanije Seiko. Zaljubljenici će ovaj sat sigurno zapamtiti po tradicionalnoj kombinaciji slova i brojeva – SJE093-  ostalima će u pamćenje biti urezan kao mali Prospex, tj. prestižni ronilački časovnik čiji se prečnik zaustavio na sve popularnijih 38 milimetara.

Ako redovno posećujete portal Satovi i nakit, sigurno pamtite dan kada je Tudor prvi u igru ubacio Black Bay 54, sat nesvakidašnje malog formata i prečnika od 37 milimetara. Usledio je iznenađujući talas sličnih premijera, pa se tom novom trendu satova čiji prečnik ne prelazi 40 mm očekivano priključio i japanski Seiko.

Ljubiteljima manjih dimenzija Seiko je sada namenio model linije Prospex koji nas dizajnom vraća u šezdesete prošlog veka. Mnogi će reći da je pomenuta era bila zlatna za časovničarski dizajn, zato je danas mnogim kompanijama nepresušna inspiracija. Na tom spisku je i japanski Seiko…

Seiko original 1965
Originalni model iz šezdesetih dizajnerima je poslužio kao inspiracija od koje nisu značajnije odstupili

SJE093 ostaje veran originalu

I dok je većina savremenih reizdanja nudila nostalgičan stil i moderne dimenzije, novi Seiko je najaktuelnijim modelom ostao sasvim dosledan originalu. To u prevodu znači da referenca SJE093 kombinuje umeren prečnik od 38 i visinu od 12,5 milimetara. Pomenuta kombinacija u teoriji najavljuje veoma dobru nosivost, pogotovo ako pripadate kategoriji koja nema veliki obim zgloba.

Seiko SJE093
Kućište prati smernice nekadašnjeg klasika ali i savremene trendove satova manjih od 40 mm

Velika su samo očekivanja, jer je Seiko mobilisao sve kapacitete kako bi nadmašio rivale i opravdao pomalo iznenađujuću cenu od 3.700 evra. Ipak, pre nego što kažete ono čuveno “znate li šta sve može da se kupi za taj novac…?”, pružite mu šansu. To Seiko SJE093 definitivno zaslužuje, verujte nam na reč, a verujte i svojim očima!

Seiko igra na granici savršenstva

Pre svega izrada je prosto perfektna, to je evidentno već na zvaničnim materijalima brenda Seiko. Kućište je detaljno i pažljivo polirano i brušeno, što stvara veoma zanimljivu vizuelnu celinu. Naš je utisak da je po kvalitetu, najblaže rečeno, ravnopravan rivalima iz Švajcarske, pa Seiko s punim pravom za novitet traži pomenuti iznos. Razlog više je budući kolekcionarski status jer će SJE093 biti simbolično dostupan u 1.965 primeraka. A to znači rast cene u budućnosti…

Seiko SJE093 profil
Posvećenost izradi, kolekcionarska serija od 1.965 primeraka i novi mehanizam su najjači aduti. Visina je optimalnih 12.5mm

Estetski, Seiko se opredelio za nepretencioznu kombinaciju boja. Brojčanik je tamnosiv, dok jednosmerni bezel sa 60-minutnom skalom na sjajnom metalnom umetku uokviruje klasičan ciferblat. Grafički, očitavanje je za čistu desetku – satni indeksi su pravougaoni i aplicirani na površinu cifera. Prema nepisanom pravilu ronilačkih modela luminacija je izvanredna, a potpisuje je Lumibrite. Za radoznale, ona je zelene boje, kao nekada… Datum je u klasičnom maniru popunio prostor nadomak broja tri. Verno nekadašnjoj podvodnoj nameni tu je i kaiš od gume koji ima površinu u retro Tropic maniru. Ako nas pitate, novi Seiko ne bi bio ništa manje fotogeničan ni na NATO kaišu.

Novi Prospex pokreće 6L37 kalibar

S tehničke strane Seiko je investirao u poboljšanja, pre svega u pogledu ronilačkih performansi. Zahvaljujući  krunici i modernizovanoj zadnjoj strani kućišta, novi Seiko je sada vodootporan do 200 metara. Pomenuti poklopac ovog vintidž reizdanja je od čvrstog čelika i prigodno ukrašen prikazom delfina. On štiti od fizičkih oštećenja ali i pogleda na napredni mehanizam 6L37.

Seiko SJE093 prednji kadar
Silikonski kaiš s retro Tropic uzorkom savršen je stilski dodatak čeličnom kućištu. U noćnim uslovima očitavanje poboljšava Lumibrite tehnologija

U pitanju je varijacija poznatog i u praksi potvrđenog kalibra 6L35 nastalog u okviru manufakture Seiko. Precizni automatik radi na klasičnoj frekvenciji od 28.800 vibracija po satu i ima 26 rubina, kataloška rezerva snage je 45 časova. Neko će možda prigovoriti da je Seiko mogao više ali je generalno dvodnevna autonomija standard u klasi kojoj SJE093 pripada. Seiko samouvereno navodi da budući kupci mogu računati na preciznost od -10 do +15 sekundi na dnevnom nivou.

Seiko SJE093 pozadina
Automatski mehanizam je postavljen iza čelilčnog poklopca koji dekoriše prikaz delfina

Naposletku, zahvaljujući dimenzijama i izgledu vernom originalu novi SJE093 stvara osećaj kao da na ruci imate istorijski 62MAS. Uprkos tome Seiko će morati da računa na žestoku konkurenciju budući da je pomenuti Tudor moguće kupiti za veoma sličan, da ne kažemo identičan iznos. Poređenja radi, Black Bay 54 prati i COSC sertifikat… Jedno je sigurno, biće to veoma zanimljiv časovničarski duel!

Za više informacija o aktuelnoj ponudi, dostupnosti i cenama Seiko satova posetite WATCH SALON kompanije Vitanov, zvaničnog partnera i distributera ovog brenda u Srbiji.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Seiko
Model: Prospex 1965 Diver's Modern Re-interpretation 62Mas LE
Referenca: SJE093
Dimenzija kućišta: prečnik 38 mm, visina 12,5 mm
Materijal kućišta: nerđajući čelik
Narukvica/kaiš: silikon Tropic
Vodootpornost: 200 m
Mehanizam: Calibre 6L37 automatski
Frekvencija rada: 28.800 vps
Rezerva snage: 45 časova
Cena: 3.700 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -