22 / 07 / 24
- OGLAS -
NovostiRaymond Weil Millesime collection – savremen i bezvremen!

Raymond Weil Millesime collection – savremen i bezvremen!

- Oglas -

Dozirana, nenametljiva elegancija ima novo ime! To je RW Millesime, kolekcija nadahnuta prošlim danima, ali po svemu što predstavlja potpuno aktuelna i savremena! Zvuči kontradiktorno, ali u praksi funkcioniše odlično! Evo i zbog čega…

Osnovan 1976, Raymond Weil je ime gradio pristupačnim luksuznim satovima koje su uglavnom pokretali kvarcni mehanizmi. Ipak, čini se da je švajcarski brend poslednjih sezona promenio kurs jer je fokus premešten na mehaničke modele, kao kod kolekcije Freelancer.

Millesime – nomen est omen

Prvi utisak mnogo puta zna da zavara… Takav je slučaj i s novim Millesime modelima koji otvaraju novo poglavlje brenda Raymond Weil. Kad pogledate portfolio Millesime satova, lako biste mogli da pomislite kako je u pitanju originalni vintidž sat, u kolekcionarskom NOS (new old stock) stanju. Ipak, to nije slučaj, ali je po svemu što prezentuje novi RW nevidljivim nitima povezan s predratnim, veoma plodnim periodom dizajna.

RW millesime ambijentalna 1
Raymond Weil Millesime dizajniran je od nule kako bi izgledao retro

Dimenzije savršeno pristaju toj filozofiji, jer se RW opredelio za prečnik od 39,5 milimetara, što je ustupak savremenoj publici a i umeren način da se predstavi vintidž stil. Visina je 10,25, dok je rastojanje između lugova 46 milimetara. Iako bismo Millesime modele lako mogli da zamislimo i u zlatu, RW se zadržao na nerđajućem čeliku, čime je i cena ostala dostupna širem krugu kupaca. Ako volite ton ružičastog zlata, Raymond Weil nudi i čelični model u rose gold PVD odelu. RW kombinuje brušene i polirane površine, što stvara prijatnu teksturu.

RW millesime crni 1
Sector brojčanik nagrađivanog modela ističe small seconds prikaz na poziciji 6 sati

Za naziv kolekcije upotrebljena je francusku reč za vintidž. Međutim, Millesime nije modifikacija nečega što je već postojalo u okviru RW ponude. Uprkos tome rezultat nije izostao, Raymond Weil je stvorio satove kojima šarm neće biti na listi nedostataka. Na toj listi definitivno neće biti ni ponuda dostupnih modela, jer Millesime dolazi u nizu zanimljivih, klasičnih kombinacija.

Raymond Weil na pozornicu vraća sector brojčanike

Kolekcija Raymond Weil Millesime sastoji se od šest referenci: četiri modela su sa sector ciferom (u boji lososa, plavoj, srebrnoj i nezaobilaznoj crnoj) s centralnom sekundarom, te vertikalno brušenim i koncentričnim ukrasima. Najzanimljiviji tandem favorizuje svetlosivi i antracit ton i ima small seconds prikaz na poziciji 6 sati. To su prepoznali i na renomiranom GPHG događaju, gde je Raymond Weil Millesime Automatic Small Seconds osvojio nagradu GPHG 2023 Challenge Watch Prize, a to zaista nije mala stvar…

Uprkos suptilnim razlikama, svi dele nostalgičan dizajn koji se susreće s modernim elementima. Voljena sector grafika nudi nenadmašno jasan prikaz, pa se vreme očitava kao od šale. To je nešto što dizajneri neretko zapostavljaju a predstavlja osnovu funkcionalnosti…  U sitne sate u pomoć priskače i SuperLuminova čiji sjaj na kazaljkama olakšava očitavanje vremena.

RW millesime na ruci 1
Okvir pokazuje vertikalno brušenu završnu obradu koja je u delikatnom kontrastu s ostatkom kućišta

RW4251 – Sellita, provereni partner

Rad je poveren Sellita automatiku koji je dodatno prerađen u okviru RW manufakture. Iza imena RW4251 stoji poznata platforma SW 261-1, što u prevodu na jezik brojeva znači da Millesime može da računa na standardne performanse. RW4251 u okviru dimenzija 25,6 x 5,6 mm radi u taktu od 28.800 vps, ima 31 rubin i autonomiju od 38 sati. Spreda klasičan, novi RW je na poleđini moderan, pa je mehanizam vidljiv kroz poklopac od safirnog stakla. Novi Raymond Weil je vodootporan do 50 metara, što možda zvuči skromno, ali ne treba zaboraviti da u klasi elegantnih satova WR standard često ne prelazi ni baznih 30 metara. Potpuno očekivano, vitko čelično kućište povezano je na kožne kaiševe.

RW millesime prednji kadar 1
Čelično kućište s rose gold PVD slojem ostavlja najluksuzniji utisak

Cena je na psihološkoj granici…

Summa summarum, Raymond Weil Millesime modeli nude zanimljiv spoj klasičnog dizajna i savremenosti. Uprkos originalnosti, Millesime neće imati lak put do kupaca, jer je u pitanju klasa u kojoj svoje modele imaju jaki igrači, poput brendova Longines, Seiko i mnogih drugih…

Cena je očekivana i, srećom, ne prelazi psihološku granicu od 2.000 evra. Preciznije, Automatic Small Seconds modeli mogu biti vaši za 1.950 evra. Cena standardni Millesime modela nije saopštena, ali je vrlo verovatno razlika tek minimalna.

RW millesime 1
Sellita je isporučila mehanizme koje su u RW radionici dodatno preradili i ukrasili
Osnovni podaci
Brend Raymond Weil
Model Millesime
Reference 2930-STC-65001 (small seconds, sivi brojčanik);
2930-STC-60001 (small seconds antracit brojčanik);
2925-STC-80001 (salmon brojčanik);
2925-PC5-65001 (rose gold PVD srebrni brojčanik);
2925-STC-60001 (antracit brojčanik);
2925-STC-50001 (plavi brojčanik)
Dimenzije kućišta prečnik 39,5 mm, visina 10,25 mm
Materijal kućišta nerđajući čelik
Narukvica/kaiš koža
Vodootpornost 50 m
Mehanizam RW4251 automatski
Frekvencija rada 28.800 vps
Rezerva snage 38 sati
Cena 1.950 evra (Small Seconds)

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -