06 / 12 / 23
- OGLAS -
NovostiPorsche Design Chronograph1 Utility – tehnologijom do liderstva

Porsche Design Chronograph1 Utility – tehnologijom do liderstva

- Oglas -

Novo, ograničeno izdanje od inovativnog titanijum karbida vraća faktor šarma starih vojnih satova po kojima je studio Porsche Design bio poznat u vreme sedamdesetih. U skladu s duhom vremena kućište je uvećano a tu je i automatski Werk 01.240 mehanizam koji radi u skladu s COSC standardima.

Prvi proizvod koji je Porsche Design lansirao bio je ručni sat, bez previše pompe predstavljen 1972.  godine. Dizajnirao ga je ni manje ni više nego čuveni Ferdinand Aleksander Porše (Ferdinand Alexander Porsche). Ostalo je istorija…

Porsche Design Utility na ruci
Nekadašnji čelik zamenjen je najsavremenijim materijalom otpornim na ogrebotine. Uvećano je i kućište od ranijih 38 mm

Krajem sedamdesetih godina Porsche Design razvio je vojni hronograf od nerđajućeg čelika (38 mm) koji je po mnogo čemu bio ispred svog vremena. Kultni model ne samo da je impresionirao visokom pouzdanošću i izvanrednom udobnošću već se pokazao i kao idealan izbor za ljubitelje adrenalinskih aktivnosti. Mat crni PVD premaz, koji je u to vreme bio novina, smanjio je refleksiju čime je osigurana čitljivost bez odsjaja, čak i u najsvetlijim uslovima. Međunarodne vazdušne snage, poput američkih, bile su toliko impresionirane inovativnim rešenjem da su viđenije pripadnike opremile Porsche Design satovima.

Porsche Design Utility ambijentalna
COSC WERK 01.240 nudi mnogo razloga za zadovoljstvo. Ipak, autonomija nije reprezentativna jer kataloški iznosi tek 38 h

Više od četiri decenije nakon stvaranja po mnogima najpoželjnijeg vintidž PD sata danas veoma poznati brend vraća na scenu Chronograph 1 Utility Limited Edition, model koji će biti dostupan u 250 primeraka. U prvom planu su TiC kućište i COSC kalibar. Ipak, to nije sve jer je Porsche Design radio u tri smene kako bi ponudio sat koji će ostaviti trag.

TiC – materijal ravnodušan na ogrebotine

Kućište od 42,8 mm x 14 mm po obliku je identično drugim verzijama, ali je sada od ekskluzivnog materijala. U pitanju je titanijum karbid (TiC), materijal impresivnih karakteristika. Otporan na ogrebotine, vanserijski lagan i hipoalergenski, titanijum karbid ima atraktivna vizuelna svojstva, poput mat površine i tamnije boje. Krunica, pušeri i pozadina presvučeni su crnom bojom što novo kućište čini veoma efektnim.

Porsche Design Utility
Mat crni brojčanik ukrašen je zanimljivom grafikom mrmota. Praktičnost je vrhunska jer PD ističe i dan i datum

Mat crni brojčanik Chronograph 1 Utility tu je da pokrene emocije jer nedvosmisleno podseća na stare vojne modele. Dodir originalnosti ciferu daje crtež  mrmota koji prati natpis „Mankei“. Porsche Design je ponosno naglasio i ime materijala skraćenicom TiC, a počasno mesto ima i natpis Utility. Podbrojčanici su klasični i tu PD definitivno nije želeo da eksperimentiše. Jarkocrveni detalji, vrlo čitljive kazaljke i markeri kompletiraju celinu. Dve tačke na brojčaniku na 12 sati osiguravaju jasnu orijentaciju u mraku, a za svaki slučaj tu je i pomoć plavog SuperLumiNova sjaja.

Porsche Design Utility kais
Alternativni beli kaiš od izdržljivog materijala idealan je za predstojeće zimske aktivnosti

WERK 01.240 – COSC standardi i skromna autonomija

Čvrsta poleđina kućišta skriva COSC kalibar WERK 01.240, automatski flajbek hronograf. Kalibar radi na frekvenciji od 4 herca i u rukavu ima autonomiju od 38 sati, što je kapacitet koji je teško opravdati ako se u obzir uzme petocifrena cena novog PD sata…

Kao posvetu prošlosti, Chronograph 1 Utility nosi se na kožnom kaišu u nostalgičnom BUND fazonu. Dodatni beli tekstilni kaiš takođe je uključen u prodajni paket i lako se menja zahvaljujući brzom patentu. On je predodređen za sportske aktivnosti i snežne radosti.

Porsche Design Utility pozadina
Novi sat ateljea Porsche Design dostupan je u seriji od 250 primeraka što je istaknuto na pozadini kućišta

Porsche Design Chronograph 1 Utility Limited Edition biće dostupan po ceni od 11.950 evra. Po tradiciji, PD će prevashodno animirati vlasnike Porsche automobila koji sigurno neće žaliti novac da novi hronograf vide u svojoj kolekciji. To zadovoljstvo imaće 250 najbržih kupaca na celom svetu.

Osnovni podaci
Brend Porsche Design
Model Chronograph1 Utility Limited Edition
Dimenzije kućišta prečnik 42,7 mm, visina 15,5 mm
Materijal kućišta titanijum karbid
Narukvica/kaiš koža, tekstil
Vodootpornost 100 m
Mehanizam WERK 01.240 automatski
Frekvencija rada 28.000 vps
Rezerva snage 38 sati
Ograničeno izdanje 250 primeraka
Cena 11.950 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -