09 / 12 / 23
- OGLAS -
NovostiPatek Philippe 5470P - na tragu savršenstva

Patek Philippe 5470P – na tragu savršenstva

- Oglas -

Nedavno je Patek Philippe predstavio prestižni hronograf koji raspolaže nizom inovativnih patenata. Iako model 5470P sledi klasičnu Calatrava siluetu, Patek crvenim detaljima i ležernim kaišem poznatom dizajnu daje moderniji karakter. Upoznajte referencu koja primenom dodatne Monopusher komande premijerno beleži deseti deo sekunde.

Neposredno nakon spuštanja zavese na događaju Watches & Wonders 2022 Patek Philippe je predstavio jedan od tehnički najnaprednijih satova u aktuelnoj ponudi. U pitanju je elitni hronograf koji meri i prikazuje desetinku sekunde, sve zahvaljujući razvoju mehanizma koji radi na frekvenciji od 5 Hz. Još impresivnije zvuči podatak da je Patek registrovao čak 31 patent, od kojih je sedam rezervisano za novi mehanizam.

Patek Philippe 5470P 001 ambijentalna
Novi Patek Philippe označava premijeru mehanizma koji meri deseti deo sekunde

Najbolje od najboljeg

Ako izuzmemo legendarni Nautilus, složeni hronografi su svakako zaštitni znak ovog čuvenog brenda koji merne instrumente izrađuje od sredine devetnaestog veka. Uz čak sedam novih patenata, mehanizam CH 29-535 PS 1/10 konstruisan je na temelju postojećeg CH 29-535 PS kalibra lansiranog 2009. godine. U osnovi karakteriše ga naglašeno tradicionalna arhitektura i sistem manuelnog navijanja. Novi mehanizam je, ipak, temeljno prerađen kako bi se najpre povećala frekvencija sa 4Hz (28.800 vps) na 5Hz (36.000 vps), što je potrebno za merenje desetinki sekunde – premijerne funkcije za ručni hronograf kompanije Patek Philippe.

Patek Philippe mehanizam
Novi mehanizam besprekorne izrade ima složenu konstrukciju i slikovite detalje

No, to nije sve budući da novi Patek koristi niz patentiranih sistema za pokretanje dve središnje kazaljke sekundi različitih brzina, jedna od njih pokazuje desetinke sekunde. Uprkos veoma složenoj konstrukciji od 396 delova, novi kalibar CH 29-535 PS 1/10 zadržao je prečnik osnovnog kalibra (29,6 mm) uz tek minimalno povećanje visine (s 5,35 mm na 6,96 mm). Zadnja strana kućišta od safirnog stakla može se transformisati u čvrstu platinastu poleđinu, koja u osnovnom izdanju otkriva prekrasan mehanizam. Rezultat unapređenja je i rezerva snage od 48 sati.

Patek Philippe 5470P 001 DET 9249 brojcanik
Uprkos klasičnoj ergonomiji brojčanika crveni detalji novom Pateku daju moderniji stil

Prestiž platine i dijamanta

U pogledu estetike referenca 5470P predstavlja primer suptilnih promena. Kompleksni mehanizam se nalazi u Calatrava kućištu od prestižne platine, koje je po tradiciji ukrašeno dijamantom umetnutim između lugova na položaju ispod šest sati.

Patek Philippe 5470P 001 kais
Sjaj platine simbolično je naglašen dijamantom na sredini između lugova

Elegantna silueta prečnika 41 mm visoka je samo 13,68 milimetara pa je komfor besprekoran. Luksuzni hronograf je u otmenim tonovima plave boje koji dominiraju ciferblatom. Brojčanik ističe klasične zlatne brojeve u Breguet stilu i bisernu minutnu stazu. Sofisticirani Patek nosi se na plavom kaišu od teleće kože s reljefnim uzorkom tkanine i hrabrim crvenim šavovima.

Patek Phiippe 5470P 001 profil
Dekorisana krunica i Monopusher taster dominiraju pri pogledu na profil prestižnog kućišta

Optička varka

Mnogima koji novi Patekov sat vide na ekranu mobilnog telefona može se učiniti da je to lep, ali jednostavan model s dva podbrojčanika i neobičnom kazaljkom. Ipak, oni koji poznaju filozofiju kompanije Patek Philippe prepoznaće skrivenu poruku, majstorstvo veštih horologa i decenije usavršavanja. Posmatran iz te perspektive, platinasti Patek je besprekorno uravnotežen časovnik. Ipak, prestižna referenca nije lišena sportskog šarma koji vešto izbegava asocijaciju na čuveni Nautilus. Uprkos izboru materijala i ukrasa od dragog kamenja, Patek Philippe nije formalan već iznenađujuće svestran časovnik.

Patek Philippe 5470P 001 poledjina
Prozirna poleđina platinastog kućišta otkriva arhitekturu istorijskog mehanizma

Za kraj, Patek Philippe 5470P pomera granice i kada je reč o ceni. Naime, za njega je potrebno izdvojiti astronomskih 380.000 CHF.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Patek Philippe
Model: Complications
Referenca: 5470P
Dimenzije: prečnik 41 mm; visina kućišta 13,68 mm
Materijal kućišta: platina 
Narukvica/kaiš: koža
Vodootpornost: 30 metara
Mehanizam: CH 29-535 PS 1/10 manuelno navijanje
Rezerva snage: 48 časova
Cena: 380.000 CHF

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -