18 / 06 / 24
- OGLAS -
NovostiOris na Watches & Wonders 2024: Aquis, sledeća generacija

Oris na Watches & Wonders 2024: Aquis, sledeća generacija

- Oglas -

Orisov vodeći ronilački sat dobio je u Ženevi centralni prostor koji je u potpunosti iskoristio. Aquis je nakon šest sezona prošao temeljno restilizaciju, koja se svodi na unapređenu ergonomiju i mnogobrojna suptilna poboljšanja. Kao poseban začin, tu je i model Upcycle koji se ističe jedinstvenim stilom brojčanika.

Sve aktivnija ali i ambicioznija kompanija Oris nije propustila priliku da na Watches and Wonders salonu predstavi novitete. Ovom prilikom prednost je iznenađujuće imala linija Aquis satova, koji su više od decenije specijalizovani za podvodnu upotrebu.

Orisov Aquis je tako na domaćem terenu u Švajcarskoj debitovao u redizajniranom obliku. Istina, razlike nisu lako uočljive ali je niz suptilnih promena definitivno modernizovao portfolio kompanije. Originalno predstavljen 2011. Aquis se godinama borio za mesto u klasi dajvera. Druga generacija predstavljena je 2017. i tada je Oris definitivno pronašao formulu uspeha. Evolucija dizajna donosi nam treću generaciju, koja temeljno preispituje gotovo svaki element kako bi poboljšala celokupno iskustvo upotrebe. Budući da osim vodootpornosti Aquis ima imidž svakodnevnog tool sata ovo je veoma značajna informacija…

WW Oris Aquis na ruci
Novi Aquis je obeležio nastup brenda Oris u Ženevi. Iako su promene suptilne dizajneri su se potrudili na svim poljima

Oris Aquis debituje u tri veličine

Dostupan u tri veličine kućišta, svaki Aquis ima na raspolaganju različite opcije boja za brojčanike. Poseban model pratiće ime Upcycle. U pitanju je referenca koja koristi recikliranu plastiku za izradu ciferblata. Ali krenimo redom…

Evolucija dizajna Orisovom modelu Aquis donosi kućišta od nerđajućeg čelika. Za model od 43,4 mm, visina je 13,1 mm. Modeli dijagonale 41,5 mm i 36,5 mm imaju nešto tanji profil – 12,9 mm odnosno 12,2 mm. Mnogo veća pažnja sada je posvećena detaljima, pa svaki model prati prozor s datumom u boji brojčanika a izmenjen je i font teksta na površini brojčanika. Diskretno je preoblikovan čak i bezel koji je svedeniji i po našem mišljenju značajno elegantniji. Krunica je potpisana i fizički je zaštićena od udaraca i oštećenja prilikom upotrebe.

WW Oris Aquis Recycle
Posebnu pažnju jedinstvenim stilom brojčanika privlači model Upcycle. U pitanju je sat koji podseća na značaj ekologije

Kada smo kod verzija brojčanika dva veća prečnika dostupna su s plavim, zelenim ili ciferom crne boje. Najmanji model ima brojčanike s crnom ili krem nijansom sedefa. Neobični Upcycle model kao što smo spomenuli prezentuje brojčanik izrađen od reciklirane plastike koji prikazuje jedinstveni miks tonova, što mu daje unikatan, avangardni izgled. To je ujedno način da se Oris preporuči ljubiteljima nešto smelijeg i maštovitijeg dizajna, iako ostaje utisak da šareni cifer značajno otežava osnovnu funkciju tj. očitavanje vremena.

WW Oris Aquis pozadina
Prema aktuelnim trendovima pozadina je transparentna. Mehanizam je sveden i nije detaljno dekorisan

Budući da su svi modeli izvorno namenjeni i za upotrebu u vodi, Oris je deklarisao WR standard do dubine od respektabilnih 300 metara. Time će mnogobrojni rivali (pre svega modeli kuće Longines) dobiti veoma nezgodnog konkurenta. Osim redizajniranih čeličnih narukvica koje sada imaju veći centralni link Oris ističe i mikro podešavanje koje švajcarska kompanija naziva Quick Adjust Clasp System. Kako bi unapredio svestranost, Oris nudi i sportske, značajno ležernije kaiševe od gume.

Novu gamu Aquis modela pokreće standardni Oris 733, ali i performantni Calibre 400 automatik (koji je opciono dostupan u verziji od 43.5 mm). Pomenuti kalibri su vidljivi na pozadini kućišta, jer je poklopac od transparentnog stakla. Iako pogled na mehanizam ne otkriva visok stepen složenosti ovo rešenje ipak entuzijastima omogućava da upoznaju konstrukciju mehanizma, što je za sat koji ima WR standard od 300 metara pozitivan primer.

WW Oris Aquis pakovanje
Novi Aquis nudi prodajno pakovanje koje prati savremeniji dizajn

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -