21 / 04 / 24
- OGLAS -
NovostiOmega Speedmaster Chrono Chime – ulaznica za istoriju

Omega Speedmaster Chrono Chime – ulaznica za istoriju

- Oglas -

Ovaj Omegin novitet predstavlja podsetnik na potencijale te švajcarske kompanije i njen značaj u časovničarskoj zajednici. Ultraekskluzivni Speedy takođe pokazuje nešto što nikada pre nismo videli na satu: mehanizam koji zvučnom signalizacijom otkucava proteklo vreme na hronografu.

Prekretnica koja oduzima dah

Speedmaster Chrono Chime po pitanju dizajna dosledno i jasno pripada Speedmaster porodici. Prestižni novitet je zapravo inspirisan drugom generacijom Speedmaster satova, poznatih po kolekcionarskoj referenci CK2998. Upravo je taj sat otišao u svemir na zglobu astronauta Voltera Šire 1962. godine. Sada, tačno 60 godina kasnije, Omega voljeni oblik kućišta i alfa kazaljke koristi za ekskluzivni Speedmaster Chrono Chime sat izrađen u sedna zlatu.

Omega Chrono Chime Speedmaster brojcanik
Speedmaster Chrono Chime otvara novo poglavlje kompanije Omega

Impresivne dimenzije i masa

Pre svega, oči vas ne varaju – ovo je po svim standardima veliki sat. To je imperativ, budući da kućište mora da ugosti vrlo komplikovan mehanizam koji raspolaže nizom retkih i veoma cenjenih funkcija. Zato Speedmaster Chrono Chime ima prečnik od 45 mm, visinu od 17,27 i distancu između lugova od 53,3 milimetara.

Omega Chrono Chime Speedmaster prednji kadar
Fascinirajući aventurin Grand Feu emajlirani brojčanik plave boje predstavlja skladnu celinu sa tonovima sedna zlata

Masa je još jedna važna stvar koju treba spomenuti. Elitni Speedmaster je sasvim izrađen od 18K sedna zlata, Omegine prestižne legure koja sadrži minimum 75 procenata zlata, bakar I paladijum . Ne samo da su kućište i narukvica od sedna zlata očaravajuće nijanse već je i mehanizam izrađen od ove legure, pa to rezultuje masom od neverovatnih 326,20 grama.

Demonstracija Omegine veštine

Ako pogledate ciferblat Omega Speedmaster Chrono Chime modela, otkrićete prekrasan plavi aventurin i Grand Feu emajlirani brojčanik. Za slučaj da vam pomenuti prizor nije dovoljno zapanjujuć, poglede će vam sasvim sigurno privući unutrašnji okvir od sedna zlata i dva pomoćna brojčanika s gijoše dekorom. Alfa kazaljke sati i minuta izrađene su od poliranog sedna zlata, baš kao i oznake sati. Na položaju 9 časova nalaze se dva čekića takođe od sedna zlata, koja imaju funkciju zvona. Efektan kontrast je split-second kazaljka s crvenim vrhom. Sve oznake sati tretirane su Super-LumiNova tehnologijom koja emituje intenzivan zeleni sjaj. Ako pripadate ljubiteljima kompanije  narukvica Chrono Chime noviteta sigurno vam izgleda poznato jer se temelji na modelima aktuelne kolekcije Speedmaster.

Omega Chrono Chime Speedmaster dupli prikaz
Oštre alfa kazaljke daju vintidž pečat novitetu. Ipak, prave zvezde predstave su izloženi čekići na pozicijama 8 i 10 sati

Složenost bez presedana

Razvijen u saradnji sa sestrinskim brendom Blancpain grupe Swatch, Calibre 1932 prvi je uređaj koji uparuje hronografski mehanizam sa funkcijom zvona. Uz to, Calibre 1932 prvi je Omega Co-Axial koji postiže brzinu otkucaja od 36.000 vibracija po satu, a prati je rezerva snage od 60 sati. Omega takođe ističe da je kalibar sertifikovan prema strogim standardima Master Chronometer od strane METAS-a.

Omega 1932 kalibar
Estetski, Omega je uskladila dizajn kalibra 1932 s njegovim revolucionarnim performansama

S tehničke strane, split second hronograf je poseban jer ga je izrazito teško proizvesti. Ipak, pravi ispit veštine predstavlja pušer na poziciji 8 časova koji aktivira mehanizam zvona sata, dok su čekići jasno i ponosno predstavljeni na brojčaniku. Uz tradicionalni minute repeater, aktiviranje zvona rezultira nizom zvukova koji govore o trenutnom vremenu. Omega je otišla korak dalje pa na Speedmaster Chime modelu sat pruža zvučno oglašavanje proteklog vremena na hronografu do najbliže sekunde. Oglašavanje je autentično i podrazumeva aktiviranje čekića sekunde visokim zvonom, minuta niskim – i deset sekundi dvostrukim zvonom.

Omega 1932 mehanizam
Prestižni kalibar je rezultat šestogodišnjeg rada s brendom Blancpain

Zajedno, u pitanju je neverovatno složen sistem pa Omega ne krije da je registrovala ukupno 17 patenata, od kojih se 13 odnosi samo na mehanizam. Iako je za mnoge promocija nove verzije čuvenog Speedyja iznenađenje, u pitanju je svedočanstvo Omegine duge istorije koja pokazuje da inženjeri švajcarske kompanije mogu stvoriti vrlo komplikovane mehanizme ako to žele.

Očekuje se da će dostupnost raritetne Omege biti vrlo ograničena. Prema preliminarnim informacijama proizvodnja podrazumeva svega četiri-pet primeraka na godišnjem nivou, po ceni od 450.000 CHF.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Omega
Model: Speedmaster Chrono Chime Co-Axial Master Chronometer Chronograph 45 mm
Referenca: 522.50.45.52.03.001
Dimenzije: prečnik 45 mm, visina kućišta 17,3 mm
Materijal kućišta: zlato
Narukvica/kaiš: zlato
Masa: 336 grama
Vodootpornost: 30 m
Mehanizam: Co-Axial Master Chronometer Calibre 1932
Rezerva snage: 60 časova
Cena: 450.000 CHF

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -