18 / 06 / 24
- OGLAS -
NovostiNovi Seiko Astron GPS Solar – fantastična četvorka

Novi Seiko Astron GPS Solar – fantastična četvorka

- Oglas -

Ime Astron, koje je Seiko predstavio davne 1969. godine, od samog početka je sinonim za preciznost i inovacije, a najavilo je jednu drugačiju budućnost časovničarstva. Više od pedeset godina Seiko Astron pomera granice tehnologije, pa ne čudi što svaki novi model izaziva pažnju.

Svoj prvi Astron GPS na solarni pogon Seiko je predstavio pre nešto više od decenije, 2012, i od tada konstantno unapređuje modele. Linija je sada  osvežena kvartetom GPS Solar satova nove generacije, tri modela se standardno proizvode a jedan je ograničenog izdanja. Dizajn je osvežen, brojčanik je čistiji, a kućišta od titanijuma imaju odgovarajuće integrisane titanijumske narukvice.

Dizajnerski stil utire put budućim Seiko Astron modelima

U odnosu na prošlogodišnje Seiko Astron GPS Solar modele novi su elegantniji i moderna su interpretacija sportskih satova iz prošlih dana. Dizajnerski ispunjavaju sve stavke koje moderan sat treba da ima, a zadržavaju tehnološki napredne funkcije kakve idu uz ime Astron. Seiko nije pravio kompromise. Novu seriju satova karakteriše i odlična završna obrada titanijuma, sa finim brušenim površinama koje su u kontrastu s vrhunski poliranim bočnim stranama.

SSJ013 model
Završna obrada novog Astron GPS Solar modela na zavidnom je nivou

Na novim modelima odmah se uočavaju upadljivi osmougaoni okvir, sjajno polirane ivice i integrisana narukvica. Linije kućišta se nesmetano utapaju u integrisanu narukvicu koja oštrim ivicama prati stil sata i upotpunjuje ga. Titanijumska narukvica fino se sužava do trostruke kopče sa sistemom Seiko Smart Adjuster. Ovaj sistem omogućuje mikropodešavanje dužine narukvice u tri položaja bez alata, a korisnik njime upravlja pritiskom na dva dugmeta na kopči.

Titanijumsko kućište i narukvica imaju supertvrdi premaz otporan na ogrebotine, pa će sat dugo izgledati kao nov.

Kućište sata ima prečnik 41,2 milimetra, debljina mu je pristojnih 12 mm, a dužina od kraja do kraja držača narukvice prikladnih 48,6 mm. Sat je vodootporan 100 metara, što opravdava sportsku prirodu modela i otklanja brige oko kvašenja.

Seiko Astron GPS Solar SSJ014 macro
Seiko Astron GPS Solar sa detaljima u boji roze zlata odiše elegancijom

Seiko nas je navikao i na izuzetnu završnu obradu i dizajn brojčanika. Inspiraciju za to dizajnerski tim često crpi van okvira časovničarstva, iz prirode i  raznih vidova umetnosti. Međutim, brojčanik novih modela Astron kolekcije povezan je sa onim prvim modelima koji su pomerali granice časovničarstva. Ima teksturu inspirisanu kristalima kvarca koji formiraju visokofrekventne oscilatore prvog kvarcnog sata na svetu – Seiko Astron 35SQ iz 1969. godine. Tu teksturu dele svi modeli osim onog ograničene proizvodnje.

Sat ograničenog izdanja ima brojčanik s horizontalnim prugama u naizmeničnim nijansama sive.

Seiko Astron GPS Solar SSJ017
Limitirana verzija Seiko Astron GPS ima drugačiju teksturu ciferblata od ostalih predstavljenih modela

Podbrojčanik na poziciji 8 sati razbija jednostavnost brojčanika i povećava funkcionalnost. Na njemu su suptilno, bez previše oznaka, prikazane funkcije – status baterije, režimi rada, prijem informacija prestupne sekunde i, naravno, neizostavni prijem GPS signala.

Seiko Astron GPS Solar SSJ015 nocna
LumiBrite na markerima i kazaljkama svetli dugo i postojano

Istaknuti indeksi vrlo su uočljivi, a kazaljke u obliku mača dobre dužine. Kao što se očekuje od jednog sportskog sata kompanije Seiko, ispunjeni su LumiBrite jedinjenjem koje intenzivno i dugo svetli u mraku. Kako sve verzije novih modela imaju kristalno čisto safirno staklo sa antirefleksnim slojem, brojčanik je maksimalno vidljiv iz svih uglova, bez jakih refleksija.

SSJ015 model
Sasvim crni Seiko Astron SSJ015 ima čitljive markere i kazaljke, pa ne gubi na preglednosti

Tehnologija koja pomera granice

Novi Seiko Astron GPS Solar pokreće i novi mehanizam – kalibar 3X62. Ovaj savremeni mehanizam ima poboljšani solarni panel za bolji prijem svetlosnih zraka, jači GPS prijemnik i manje dimenzije, što je omogućilo veću slobodu u dizajniranju. Sat se automatski povezuje, do dva puta dnevno, sa GPS mrežom da bi održao preciznost od jedne sekunde na svakih 100.000 godina.

Kada brojčanik detektuje sunčevu svetlost, sat se povezuje na GPS satelitsku mrežu i automatski podešava tačno vreme. Međutim, ako je sat van domašaja svetlosti, pamti vreme poslednje uspešne konekcije i pokušava da ponovo primi GPS signal tek kada opet detektuje sunčeve zrake.

Seiko Astron GPS Solar SSJ013
Novi Seiko Astron GPS Solar automatski se povezuje sa GPS mrežom do dva puta dnevno

Za to vreme ne gubi preciznost u znatnoj meri, jer I bez signala Seiko 3X62 radi precizno u okvirima ±15 sekundi na mesečnom nivou.

Pored toga, novi Astron ima tzv. funkciju prestupne sekunde koja se prikazuje na podbrojčaniku  oznakom LS – Leap Second. Prestupna sekunda je podešavanje od jedne sekunde koje se povremeno primenjuje na koordinisano univerzalno vreme – UTC, da bi se prilagodila razlika između preciznog vremena merenog atomskim časovnicima i standardnog solarnog vremena poznatog kao UT1.

Pošto brzina Zemljine rotacije varira u zavisnosti od klimatskih i geoloških događaja, UTC prestupne sekunde nepravilno su raspoređene i nepredvidive, a Seiko je uspeo da jednu takvu komplikaciju integriše u Astron modele kako bi održao besprekornu preciznost.

Seiko Astron GPS Solar SSJ017 polozeno
Funkcija večiti kalendar omogućuje da jednom namešten datum više nećete morati da štelujete

Na poziciji 3 sata nalazi se prozor koji prikazuje datum, međutim, ni tu Seiko nije pravio kompromise. Kalibar je opremljen i večitim kalendarom koji omogućuje da jednom namešten datum nećete morati da štelujete sve do 2100. godine. Sat će sam prebacivati na prvi, bilo da mesec ima trideset ili trideset jedan dan. U februaru će tačno posle 28 dana prebaciti datum na prvi, a pratiće i prestupne godine.

Seiko Astron GPS Solar SSJ015
Seiko Astron GPS Solar je praktičan sat svetskih putnika koji uvek zna koliko je sati bilo gde na planeti

Seiko je mislio na sve. Poznato je da razni elektronski uređaji koji primaju spoljne signale mogu poremetiti računar leta u avionu. Jedna od funkcija novog Astrona jeste i tzv. Airplane Mode, režim rada koji se aktivira prostim pritiskom na dugme. Mala kazaljka na podbrojčaniku pokazaće ikonicu aviona kada aktivirate ovaj režim rada, i prijem GPS signala biće obustavljen.

Po sletanju, nakon deaktivacije režima, sat će automatski primiti GPS signal te ažurirati vreme i vremensku zonu ako ste je promenili tokom leta. Tako je Astron ujedno i praktičan GMT sat koji uvek zna koliko je sati bilo gde na planeti.

Novi Astron uskoro u buticima

Ova nova serija modela uključuje tri sata koji će se pridružiti glavnoj kolekciji Astron. Model s plavim brojčanikom nosi oznaku SSJ013. Elegantnija verzija, referenca SSJ014, ima tamnosivi brojčanik, a ističu ga okvir brojčanika, pušeri, krunica, markeri i kazaljke u boji roze zlata. Nešto sportskija verzija je sasvim crnog kućišta, narukvice i brojčanika a nosi oznaku SSJ015.

Četvrti sat, ograničeno izdanje za 2023. godinu, biće izrađen u limitiranoj seriji od 1.500 primeraka i nosi oznaku SSJ017.

Seiko Astron GPS Solar frontal
Sleva udesno: SSJ013, SSJ014, SSJ015 i SSJ017

Sva četiri sata biće dostupna u Seiko buticima i odabranim maloprodajnim objektima širom sveta od jula 2023. godine.

Za više informacija o aktuelnoj ponudi, dostupnosti i cenama Seiko satova posetite WATCH SALON kompanije Vitanov, zvaničnog partnera i distributera ovog brenda u Srbiji.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Seiko
Model: Astron GPS Solar
Reference: SSJ013 (plavi brojčanik); SSJ014 (detalji u boji roze zlata); 
SSJ015 (sasvim crn model); SSJ017 (limitirani model)
Dimenzije kućišta: prečnik 41,2, visina 12 mm
Materijal kućišta: titanijum
Narukvica: integrisana, od titanijuma
Vodootpornost: 100 m
Mehanizam: solarni kvarcni 3X62
Limitirano izdanje: 1.500 primeraka (SSJ017)
Cena: 2.100 evra (SSJ013, SSJ017); 2.200 evra (SSJ014); 2.300 evra (SSJ015)

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -