05 / 12 / 23
- OGLAS -
NovostiNomos Tangente Roségold Neomatik – kultura sećanja

Nomos Tangente Roségold Neomatik – kultura sećanja

- Oglas -

Iznenađujuće raskošno izdanje legendarnog Tangentea vraća na scenu čuveni Lange brojčanik. Kako bi premijera bila još poželjnija, Nomos je odlučio da proizvodnju ovog modela od ružičastog zlata ograniči na 175 primeraka…

Nakon premijere francuske kompanije Yema tu je još jedan novitet koji potvrđuje da se kvalitetni časovnici mogu proizvoditi i van tradicionalno dominantne Švajcarske. Ovom prilikom u prvom planu je Glashite na jugoistoku Nemačke, koji predstavlja epicentar sve priznatijeg Made in Germany časovničarstva. Idilična varošica dom je nekih od najcenjenijih časovničarskih kuća, poput kompanija prestižnih imena A. Lange & Söhne i Glashütte Original.

Povratak voljenog Lange brojčanika

Našu pažnju je privukao popularni Nomos! Osnovan 1990. neposredno nakon pada Berlinskog zida, brend je posle svega dve godine lansirao kvartet koji čine Orion, Ludwig, Tetra i Tangente. Sva četiri modela i danas su deo ponude koju tradicionalno predvodi Tangente, svojevrsna ikona nemačkog brenda, sat koji mnogi kolekcionari žele da poseduju…Tako je nakon sportski orijentisanog Club Sport Neomatik 39 modela stigla i značajno ekskluzivnija i svečanija verzija iz  porodice Tangente.

Nomos Tangente neomatik rose gold 175 prednji kadar
Kućište od ružičastog zlata i popularna Lange grafika brojčanika osnovni su aduti Nomosove premijere

Iako je niz Nomosovih modela do sada upisan u istoriju, jedna posebna referenca naročito je hvaljena među kolekcionarima. Na njihovu radost, ona se sada ponovno vraća na veliku scenu. U pitanju je sat s takozvanim Lange brojčanikom! Premijerno predstavljen kasnih devedesetih, danas je to jedan od najtraženijih Nomosovih satova.

Kako bi što efektnije proslavio 175 godina izrade satova u regiji Glashite, Nomos je odabrao plemeniti materijal jedinstvenog sjaja. Zahvaljujući tom izboru Nomos podiže kolekcionarski ulog i dokazuje da može da izađe iz zone komfora, što je zamerka koju nemačkom brendu često upućuju ljubitelji švajcarske industrije satova…

Nomos Tangente neomatik rose gold 175 brojcanik
Minimalistički ciferblat dosledan je neprolaznoj eleganciji. Nomos ponosni ističe oznaku Made in Germany

Tangente Roségold Neomatik, sat sofisticirane lepote

Za tu priliku Nomos je izradio Tangente od nežnog 18k 4N ružičastog zlata s poliranom završnom obradom. Jedan od Nomosovih glavnih ciljeva prilikom dizajniranja bio je vezan za održavanje odmerenih dimenzija, kako prečnika tako i visine koji su imperativ za dress kategoriju satova. Za Tangente to je značilo spoj 35 i 6,9 milimetara, proporcija koje neće svima biti po volji. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da stil kućišta crpi inspiraciju iz perioda tridesetih godina. Kao kontrast, a u skladu s modernim standardima pljosnato safirno staklo prekriva i prednju i zadnju stranu sata.

Uz kućište od plemenitog metala najvažniji elemenat Tangente Roségold Neomatika je dvobojni brojčanik, koji tzv. Langeovu grafiku vraća u prvi plan. Minutni prsten i mali brojčanik sekundi u tonu ružičastog zlata upareni su s bordo indeksima i oznakama. Detalji poput oštrog fonta u kombinaciji s vitkim kazaljkama stvaraju klasičnu celinu neprolaznog dizajna. Arapski naizmenično prikazani brojevi olakšavaju orijentaciju dok minimalistički ciferblat prikazuje još logo marke i oznaku mehanizma „Neomatik“.

Nomos Tangente neomatik rose gold 175 ambijentalna
Manje dimenzije prati i rastojanje između lugova od 42,9 mm koje doprinosi nosivosti

Kalibar DUW 3001 visok je samo 3,2 mm, što je glavni razlog vitkog profila kakav ima Tangente. Minijaturni mehanizam radi na frekvenciji od 21.600 vps i za klasu kojoj pripada ima nešto skromniju rezervu snage – 42 sata.

Novi Nomos je putem oštro oblikovanih lugova povezan na skladni bordo kožni kaiš s kopčom Nomos Wing od ružičastog zlata. Očekivana posledica upotrebe plemenitih metala je da Tangente Roségold Neomatik košta 8.600 evra, dok su njegovi čelični rođaci dostupni za otprilike četvrtinu pomenute cene. Ipak, utisak je da uprkos tome novi Nomos nije sat čiju je cenu teško opravdati, pogotovo ako pripadate jatu koje poštuje originalnost nemačke škole časovničarstva.

Nomos Tangente neomatik rose gold 175 pozadina
Automatski mehanizam DUW 3001 raspolaže autonomijom od 43 sata. Pozadina otkriva lepo ukrašenu arhitekturu kalibra

Proizvodnja će simbolično biti zaustavljena nakon 175 primeraka, što će osigurati kolekcionarski imidž ove po mnogo čemu posebne reference.

Osnovni podaci
Brend Nomos
Model Tangente Roségold Neomatik
Referenca 160.S1
Dimenzija kućišta prečnik 35 mm, visina 6,9 mm
Rastojanje između lugova 42,9 mm
Materijal kućišta ružičasto zlato
Narukvica/kaiš koža
Vodootpornost 30 m
Mehanizam DUW 3001 automatski
Frekvencija rada 21.600 vps
Rezerva snage 42 sata
Ograničeno izdanje 175 primeraka
Cena 8.600 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -