24 / 07 / 24
- OGLAS -
NovostiNomos Ludwig neomatik 41 “Roman” - detalj koji inspiriše

Nomos Ludwig neomatik 41 “Roman” – detalj koji inspiriše

- Oglas -

U svetu satova su veoma važni najsitniji detalji, budući da neretko prave veliku razliku. U režiji nemačkog brenda posvećenost minimalizmu donela je novo, nesvakidašnje izdanje. Upoznajte Ludwig neomatik 41 “Roman”, sat koji datum prikazuje rimskim brojevima.

Glashite – centar nemačke kreativnosti

Možda je po evropskim standardima to tek mali grad u Saksoniji, ali za ljubitelje časovničarstva u mestu Glashite događaju se prekrasne stvari. Pogled u prošlost otkriva da je nekoliko meseci nakon pada Berlinskog zida Roland Švertner pokrenuo brend Nomos. Zahvaljujući modernom dizajnerskom studiju iz Berlina on je nemačku tradiciju izrade satova preveo na savremeniji, minimalistički i odmah prepoznatljiv jezik.

NOMOS Ludwig neomatik 41 na ruci
Sat, čije je kućište visoko svega 7,7 milimetara, Nomos preporučuje ljubiteljima suptilne elegancije

Najnoviji model predstavlja osveženu verziju Ludwig neomatik 41 date s iznenađujućim obrtom. Naime, za razliku od dosadašnjih modela, ova verzija je prozorčić za datum premestila na klasičniji položaj od 3 sata i arapske brojeve zamenila rimskim!

U slavu minimalizma

Stilski, novi sat ostaje dosledan dizajnu koji je proslavio Nomos časovnike. Elegantan i prefinjen, Ludwig je primer klasičnog večernjeg sata koji je imun na trendove. Kućište je izrađeno od čelika i meri 40,5 milimetara što je nesvakidašnja ali veoma nosiva dimenzija. Visina kućišta od 7,7 milimetara novi neomatik 41 “Roman” svrstava u naglašeno vitke časovnike. Tom utisku doprinosi i izbor boja: beli ciferblat savršeno prenosi poruku koju emituje linija neomatik. Sofisticirani kontrast predstavljaju tamnoplave kazaljke.

NOMOS Ludwig neomatik 41 prednji kadar
Zahvaljujući patentiranom dizajnu Nomos DUW 6101 mehanizma, čak je i 28. dan u mesecu (XXVIII) lako čitljiv

Datum pravi razliku

Dok većina mehanizama jednostavno ne može da prikaže više od dva znaka na svom prozoru za datum (a da ne budu isuviše sitni za čitanje), Nomos je nemoguće učinio mogućim. Suština je u sledećem: Ludwig 41 potpuno je orijentisan na upotrebu rimskih brojeva, pa i kada je reč o datumu. Možda se na prvi pogled ne čini očiglednim, ali u časovničarstvu prikaz datuma rimskim brojevima nije uobičajena praksa. Naime, većina rimskih brojeva zauzima značajno više prostora nego njihovi arapski parnjaci. Iz perspektive praktičnosti svi brojevi ispod 100 mogu se prikazati sa dve arapske cifre. S rimskim brojevima situacija je složenija. Uprkos tome, Nomos je prihvatio izazov iako se, na primer, broj 28 piše sa šest znakova – XXVIII.

NOMOS disk kalendara
U prvom planu konstrukcije je svakako disk sa nesvakidašnjim prikazom datuma putem rimskih brojeva

Izazovi nesvakidašnjeg prikaza

Originalnu ilustraciju datuma omogućuje mehanički kalibar DUW 6101 koji koristi periferni prsten datuma. Za razliku od većine mehaničkih kalibara koji integrišu točak s datumom u osnovnu ploču, Nomos je razvio sistem koji omogućuje prikaz oko mehanizma, što znači da datum može biti prezentovan na rubu brojčanika. To nije sve, DUW 6101 takođe raspolaže položajem za podešavanje datuma koji omogućuje pomeranje napred ili nazad putem pola okretaja krunice. Kada su u pitanju performanse Nomos nije maratonac, pa računa na prosečnu autonomiju od 42 sata.

NOMOS Ludwig neomatik 41 poledjina
Crni kožni kaiš savršeno je uklopljen u dizajnersku celinu. Pozadina je prozirna i omogućuje pogled na mehanizam

Avangardnom novitetu dodeljena je referenca 262 koja će se prodavati za 3.140 evra na klasičnom crnom kaišu od kože.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Nomos
Model: Ludwig neomatik 41 “Roman”
Referenca: 262
Dimenzije: prečnik 40,5 mm; visina kućišta 7,7 mm
Materijal kućišta: nerđajući čelik
Narukvica/kaiš: koža
Vodootpornost: 50 metara
Mehanizam: DUW 6101 automatski
Rezerva snage: 42 časa
Cena: 3.140 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -