06 / 10 / 22
- OGLAS -
NovostiMontblanc 4810 Orbis Terrarum

Montblanc 4810 Orbis Terrarum

- Oglas -

Glavna karakteristika ovog modela je prikaz Zemlje, odnosno globusa, a kao posebna funkcija ističe se prikaz vremena u 24 vremenske zone.

Novi Montblanc 4810 Orbis Terrarum, predstavljen na ovogodišnjem sajmu u Ženevi, naslednik je modela Heritage Spirit Orbis Terrarum iz 2015. godine. Glavna karakteristika mu je, kako i latinski naziv kaže, prikaz Zemlje, odnosno globusa, a kao posebna funkcija ističe se prikaz vremena u 24 vremenske zone.

Brojčanik je sastavljen iz dva diska od safirnog stakla. Na gornjem su upisana imena 24 svetska grada koji predstavljaju različite vremenske zone, a okean je naslikan svetloplavom bojom.Kontinenti, prikazani iz perspektive Severnog pola, „izrezani“ su s gornjeg diska da bi se kroz otvore video donji disk koji je jednim delom tamnoplav, a drugim delom zelen, žut i narandžast. Donji disk se konstantno rotira i tako menja boju kontinenata koji su noću tamnoplavi, a danju u svojim uobičajenim „klimatskim“ bojama, što zapravo predstavlja funkciju indikatora dana/noći. Na donjem disku nalazi se i prsten s oznakama sati koji, kako se disk rotira, prikazuje vreme u svakom od svetskih gradova navedenih na gornjem disku.

Vreme se podešava tako što se, pritiskom dugmeta na levoj strani kućišta, grad u kome se korisnik trenutno nalazi postavi ispred crvenog trougla na 6 sati, a onda se kazaljke časova i minuta okretanjem krunice usklade s lokalnim vremenom. Po završetku podešavanja vremena sve funkcije sata se automatski sinhronizuju.

Čelično kućište sata, prečnika 43 mm, s obe strane je prekriveno safirnim staklom i vodootporno je do 50 metara.

Sat pokreće Montblancov manufakturni automatski kalibar MB 29.20 sa 26 rubina, 42-časovnom rezervom snage i funkcijama sati, minuta, prikaza svetskog vremena i indikatora dana/noći. Kalibar radi na frekvenciji od 28.800 vibracija na čas.

Montblanc 4810 Orbis Terrarum ide uz crni kaiš od aligatorske kože s trostrukom preklopnom šnalom.

Iz časopisa Satovi i naki, broj 19, godina IX, leto 2016. 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -