12 / 04 / 24
- OGLAS -
NovostiMido Ocean Star GMT Special Edition – shark attack!

Mido Ocean Star GMT Special Edition – shark attack!

- Oglas -

Kako bi proslavio 80. godišnjicu poznate kolekcije Ocean Star, švajcarski brend Mido na tržište je plasirao posebno izdanje „zvezde okeana“ u sve traženijoj GMT verziji koja, uz ronilačke kapacitete, olakšava očitavanje vremena u različitim zonama.

Iako kolekcija Ocean Star ne pripada najpopularnijim modelima u ronilačkoj klasi,  svako njeno novo izdanje privlači veliku pažnju publike. Razlog je jednostavan – Mido je majstor za stvaranje satova koji nude mnogo za (relativno) malo novca, što je sve ređi slučaj u Swiss Made svetu. To je sasvim dovoljno da novoj referenci posvetimo poseban prostor što, verujemo, Mido i zaslužuje.

Prečnikom do svestranosti

Ocean Star GMT Special Edition dolazi u kućištu od nerđajućeg čelika, verovatno idealne veličine od 40,5 milimetara. Taj prečnik miri dve krajnosti, onu klasičnu koja kaže da dajveri moraju da budu veliki, robustni i pregledni i nove trendove koji se poslednjih sezona drže prečnika do 40 milimetara. U tom smislu dijametar je kompromis, ali onaj dobar, neiznuđen.

Obrada je vrlo dobra, jer Mido kombinuje brušene i polirane površine, što je uvek pravi način za privlačenje pogleda. Robustno kućište je opremljeno dvosmernim rotirajućim bezelom s tamnoplavim aluminijumskim prstenom. Nautička tema je evidentna, i to je nešto od čega Ocean Star niti može niti želi da pobegne. Oznake na sjajnom teget brojčaniku su srebrne s belom Super-LumiNova tačkom na centralnoj poziciji 12 sati.

Mido spaja ronilački stil i GMT komplikaciju

Za najzanimljivije rešenje zaduženi su satni indeksi, potpuno novi i drugačiji od gotovo svega što se može videti u klasi dajvera do 2.000 evra. Satne oznake su simbolično u formi zuba morskog psa, što prati i kreativni marketinški vizual kolekcije Ocean Star. Za noćne avanture tu je beli Super-LumiNova premaz na kazaljkama i indeksima, koji osigurava optimalnu čitljivost u uslovima slabog osvetljenja.

Mido Ocean Star GMT na ruci
Brojčanik je nautičke tamnoplave boje s kontrastnim srebrnim detaljima. Alternativni kaiš odlično prati stil cifera

Iz dizajnerske perspektive, ovaj prevashodno sportski sat vešto integriše praktičnu GMT funkciju u vintidž detalje. To je put kojim Mido želi da evocira neprolazni šarm ronilačkih modela, ali i da ponudi dodatnu upotrebljivost na putovanjima. Princip dva u jedan ovde je doveden skoro do savršenstva. Tradicionalisti će sasvim sigurno negodovati, ali je Mido GMT prikaz uklopio na intuitivan, skladan način. Bržem snalaženju naruku ide i upotreba boja, jer je GMT kazaljka istaknuta crvenom bojom, pa pogled neće dugo lutati po ciferu. Dizajneri su otišli i korak dalje, u raspored ciferblata dodali su i prikaz datuma, još jedan elemenat koji na ronilačkim modelima neretko pokreće raspravu. Prozor datumara je postavljen na klasičan položaj 3 sata. To je informacija više ali i detalj koji ipak dodatno opterećuje prostor na brojčaniku. Unutrašnji bezel je beo i veoma dobro vidljiv u poređenju s tamnoplavom osnovom.  Ciferblat prekriva i štiti kupolasto glassbox safirno staklo koje podseća na pleksiglas iz prošlosti.

Mido Ocean Star GMT ambijentalna
Crveni detalji naglašavaju sportski karakter sata. Oblik satnih indeksa inspirisan je zubina morskog predatora

Mido je odoleo trendu da pozadinu kućišta predstavi transparentnim staklom, što je postalo opšte mesto u časovničarstvu. Na zadnjoj, poliranoj strani kućišta vidljiv je reljefni prikaz morske zvezde kojim se odaje počast poreklu Ocean Star kolekcije.

Novi Ocean Star pokreće švajcarski automatik

Mido Ocean Star GMT Special Edition pokreće kalibar 80 (ETA C07.621 baza), opremljen antimagnetskom Nivachron oprugom. Provereni švajcarski automatik radi na 21.600 vibracija po satu, s izvanrednom rezervom snage koja doseže do 80 časova. Novi Mido je predstavljen na retro narukvici od satenskog i poliranog nerđajućeg čelika, s kliznom kopčom. Subjektivno, to je savršen izbor za stil koji GMT promoviše, a zahvaljujući multilink sistemu karika sigurno neće nedostajati ni udobnosti.

Mido Ocean Star GMT cifer
Mido se prilagodio potrebama tržišta, pa osim WR200 standarda nudi i korisnu GMT komplikaciju

Tamnoplavi Ocean Star na raspolaganju ima i lako izmenjivi NATO tamnoplavi kaiš sa sivom središnjom linijom. Posvećenost detaljima potvrđena je i kopčom koja ponosno nosi logo brenda Mido.

Novo Ocean Star GMT Special Edition (M026.829.18.041.00) izdanje ima preporučenu maloprodajnu cenu od 1.440 evra. To stvara preduslove za odličnu reakciju publike, koja za satove konkurentnih performansi neretko mora da izdvoji dodatnih 1.000 evra! Jedinu prepreku predstavlja činjenica da Mido nije zvanično prisutan na našem tržištu, što će se, nadamo se, uskoro i promeniti…

Mido Ocean Star GMT pozadina
Automatik je skriven od pogleda i ima rezervu snage od 80 časova. Poklopac kućišta je dekorisan simbolom morske zvezde
Osnovni podaci
Brend Mido
Model Ocean Star GMT Special Edition
Referenca M026.829.18.041.00
Dimenzija kućišta prečnik 40,5 mm, visina 13,4 mm
Materijal kućišta nerđajući čelik
Insert bezela aluminijum
Narukvica/kaiš nerđajući čelik/NATO kaiš
Vodootpornost 200 m
Mehanizam Calibre 80 automatski
Frekvencija rada 21.600 vps
Rezerva snage 80 sati
Cena 1.440 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -