06 / 10 / 22
- OGLAS -
NovostiLegacy Machine Perpetual

Legacy Machine Perpetual

- Oglas -

Modernizovana funkcija večnog kalendara glavno je obeležje novog avangardnog sata Legacy Machine Perpetual, koji je u saradnji sa severnoirskim časovničarom Stivenom Makdonelom kreirao brend MB&F.

Za razliku od tradicionalnih satova, večni kalendar kod MB&F-ovog modela ne preskače datume, točkići se ne zaglavljuju, a dugmići za podešavanje automatski se deaktiviraju kad se kalendar pomeri. Razlog za to je inovativni „mehanički procesor“ koji omogućava da se na osnovnih 28 dana u mesecu dodaju datumi po potrebi i to bez „premotavanja“ i preskakanja viška dana. U slučaju prestupne godine, sat ima dodatno dugme pomoću koga se jednostavno podešava tačan broj dana, dok je za to kod časovnika s tradicionalnim večnim kalendarom potrebno „prebirati“ kroz 47 meseci.

Mehanički procesor je deo MB&F-ovog integrisanog kalibra na ručno navijanje, sastavljenog od 581 dela. Kalibar ima 72-časovnu rezervu snage, a radi na frekvenciji od 18.000 vibracija na čas.

Mehanički procesor je zamenio glomazni i često nepouzdani i nepraktični sistem poluga za kontrolu kalendara (tzv. grand levier), koji se proteže preko celog mehanizma, zbog čega tradicionalni satovi moraju da imaju klasični brojčanik s eventualno ponekim izrezom. Legacy Machine Perpetual je zbog toga u potpunosti skeletonizovan pa četiri podbrojčanika (časovi i minuti na 12 sati, dan u nedelji na 3 časa, mesec na 6 sati i datum na 9 časova), indikator rezerve snage na 4 sata i indikator prestupne godine na 7 časova izgledaju kao da lebde na mehanizmu.

Kućište, prečnika 44 mm i visine 17,5 mm, izrađeno je od platine i s obe strane je prekriveno safirnim staklom. Vodootporno je do trideset metara.

Legacy Machine Perpetual ide uz crni kožni kaiš s preklopnom šnalom, a izrađen je u ograničenoj seriji od samo 25 primeraka.

Iz časopisa Satovi i nakit broj 20, godina IX, zima 2016

MB F Legacy Machine Perpetual 2016 02

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -