18 / 06 / 24
- OGLAS -
NovostiJLC-ova velika zvezdana komplikacija

JLC-ova velika zvezdana komplikacija

- Oglas -

Novi model u Jaeger-LeCoultreovoj kolekciji satova Master Grande Tradition, opravdano nazvan Grande Complication i predstavljen na nedavno održanom SIHH-u, u potpunosti je posvećen astronomskom merenju vremena. Brojčanik je reprodukcija zvezdane karte neba iznad severne Zemljine polulopte. Na obodu karte, tačnije, na kružnoj skali, nalaze se oznake za mesece, dane i dvanaest znakova zodijaka. Po njima se šeta stilizovano zlatno sunce koje napravi okret za 24 časa, čime pokazuje datum i pomaže u očitavanju vremena.

Poseban detalj je leteći tourbillon koji se po brojčaniku kreće suprotno od smera kazaljke na satu. Zanimljivost je da ovaj tourbillon pokazuje zvezdano vreme, koje se razlikuje od Sunčevog, a služi astronomima za praćenje putanje nebeskih tela.

Grande Complication ima i minutni repetitor, mehanizam koji pritiskom dugmeta zvukom obeležava sate, četvrti sata i minute. Za ovaj model Jaeger-LeCoultre je razvio posebne kristalne gongove koji proizvode čistije i bogatije tonove.

Mehanizam sata je mehanički Jaeger-LeCoultre Calibre 945 na ručno navijanje, koji je ručno sastavljen i dekorisan. Napravljen je od 527 delova i 49 rubina i ima 40-časovnu rezervu snage. Funkcije modela su sati, minuti, zvezdana karta, orbitalni leteći tourbillon, minutni repetitor, zodijak, datum i 24-časovni vremenski prikaz.

Kućište, prečnika 45 mm, izrađeno je od 18-karatnog ružičastog zlata. Vodootporno je do 50 metara.

Brojčanik je tamnoplavi s „dauphine“ kazaljkama.

Kaiš sata je od krokodilske kože s šnalom na ubod.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -