12 / 04 / 24
- OGLAS -
NovostiJaeger-LeCoultre Polaris Perpetual Calendar - nova potvrda veštine

Jaeger-LeCoultre Polaris Perpetual Calendar – nova potvrda veštine

- Oglas -

Kompanija Jaeger-LeCoultre prvi put uvodi funkciju večitog kalendara u liniju Polaris časovnika, čime je kolekciju obogatila jednom od najsloženijih, najkorisnijih i najcenjenijih komplikacija.

Osnovana 1833. godine, Jaeger-LeCoultre pripada najuglednijim kompanijama u svetu časovničarstva. Krajem 19. veka LeCoultre & Cie je razvio prve džepne satove s funkcijom večitog kalendara. Za časovničare večiti kalendar predstavlja jednu od najzahtevnijih komplikacija; minijaturni mehanički računar mora se automatski prilagođavati mesecima s različitim brojem dana, pa čak i prestupnim godinama. Za razliku od jednostavnog prikaza datuma, koji je potrebno podesiti na kraju svakog meseca s 30 dana, večiti kalendar ne zahteva ručne korekcije do 2100. godine, a nakon toga samo za stogodišnjice koje ne obuhvataju prestupne godine.

1jaeger lecoultrepolarisperpetualcalendar steel scaled
Uprkos nizu funkcija Polaris Perpetual Calendar jednostavan je za korišćenje i podešavanje

Zbog izazova izrade složenih mehanizama u okviru kompaktnih dimenzija, pomenuta komplikacija je još bila retka u vreme kada je manufaktura Jaeger-LeCoultre (1937) predstavila svoj prvi ručni sat s večitim kalendarom. Iako je najprepoznatljivija po klasičnim modelima, poslednjih godina kompanija JLC privlači veliku pažnju entuzijasta koji neguju nešto ležerniji stil.

2jaeger lecoultrepolarisperpetualcalendar pg scaled
Osim verzije od čelika novi model kolekcije Polaris dostupan je i u prestižnom izdanju od ružičastog zlata

Nesumnjivo sportski profilisan, zahvaljujući tradicionalnom dizajnu Polaris izgleda elegantno i prefinjeno. Jaeger-LeCoultre je ime Polaris predstavio savremenoj publici 2018. s potpuno novom linijom satova koji koriste istaknuto nasleđe ronilačkih modela i duh proslavljenog Memovox Polarisa iz 1968. godine.

jaeger lecoultrepolarisperpetualcalendar savoirfaire 16.98
Plavi ciferblat u obe verzije ima četiri simetrična, izbalansirana podbrojčanika

U pogledu dizajna, dubokom nijansom plavog lakiranog brojčanika Jaeger-LeCoultre ističe neprolaznu eleganciju. Gradirana plava asocira na prelaz dana u noć, što je suptilan podsetnik na povezanost nebeskih pojava i merenja vremena. Polaris Perpetual Calendar zapravo preuzima estetski DNK modela Polaris Mariner Memovox. Švajcarska manufaktura stavlja na raspolaganje dve verzije: model od čelika i luksuzno izdanje od ružičastog zlata.

9jaeger lecoultre polarisperpetualcalendar st 16.9
Zahvaljujući jasno istaknutim satnim indeksima očitavanje vremena je u svim uslovima perfektno

Kalendar se na brojčaniku prikazuje pomoću tri izbalansirana podbrojčanika na 3 časa (dan), 9 časova (datum) i 12 časova (mesec i godina). Ugodan podsetnik da kalendari potiču od astronomskih fenomena predstavljaju mesečeve faze, prikazane na 6 sati. Svaki od četiri podbrojčanika diskretno je uvučen i naglašen različitom teksturom, čime je ciferblat vizuelno obogaćen. Kao bitan element tu je luminiscentni premaz na kazaljkama i indeksima koji poboljšava očitavanje pri slabijem osvetljenju.

Novorazvijeni interni mehanizam Jaeger-LeCoultre Calibre 868AA prikazuje mesečeve faze na obe hemisfere, a u kombinaciji s rezervom snage od 70 sati, kalendarom i rotirajućim unutrašnjim bezelom predstavlja vizuelni potpis kolekcije Polaris.

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: Jaeger-LeCoultre
Model: Polaris Perpetual Calendar
Reference: Q9088180 (čelik); Q9082680 (ružičasto zlato)
Dimenzije: prečnik 42 mm; visina kućišta 11.97 mm
Materijal kućišta: nerđajući čelik; ružičasto zlato
Narukvica/kaiš: nerđajući čelik/guma; guma/aligator koža
Vodootpornost: 100 metara
Mehanizam: kalibar 868AA automatski
Rezerva snage: 70 časova
Cena: 30.500 evra; 45.600 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -