24 / 07 / 24
- OGLAS -
NovostiIWC Portugieser Automatic & Portugieser Chronograph – šarm panda brojčanika

IWC Portugieser Automatic & Portugieser Chronograph – šarm panda brojčanika

- Oglas -

IWC Schaffhausen uvodi dve nove verzije u popularnu kolekciju Portugieser. U pitanju su modeli Automatic i Chronograph, koji imaju kućišta od nerđajućeg čelika i bele brojčanike s kontrastnim plavim podbrojčanicima, a među entuzijastima poznati su i po simpatičnom nadimku panda. Reč je o rešenju koje kombinacijom boja poboljšava čitljivost i daje vrlo prepoznatljiv izgled. Ovo je priča o nasleđu kolekcije Portugieser i tandemu brenda IWC.

Nautičko poreklo

Tokom istorije duge više od 150 godina IWC Schaffhausen je stekao reputaciju u oblasti profesionalnih satova i funkcionalnih komplikacija, posebno hronografa i kalendara koji su inovativni, robustni i jednostavni za upotrebu. Ovog leta švajcarski proizvođač luksuznih satova predstavlja dva noviteta u okviru linije Portugieser satova. Estetski, tandem nosi jedinstveni dizajnerski kod pomenutih belo-plavih brojčanika. Svetli ciferblati imaju uglačanu lakiranu završnu obradu, a tamnoplavi podbrojčanici azurage završnu obradu s kružnim uzorkom. Nautičke boje ovim klasičnim modelima daju svež i savremen izgled, ali su i podsetnik na nasleđe modela Portugieser čiji je kultni dizajn bio inspirisan satovima za promatranje pučine s palube.

Stvaranje kolekcije Portugieser – više od mita

Iza čuvenog imena stoji priča koja horološkim nitima spaja Švajcarsku i Portugal. Sve je počelo u kasnim 1930. godinama kada je kompanija IWC dobila nesvakidašnju porudžbinu od poslovnih klijenata iz Portugala. Oni su, naime, imali potrebu za posebnom vrstom satova koja tada nije postojala. Očekivano, obratili su se IWC-u da im kreira moderan ručni sat koji nudi preciznost i tačnost pomorskog hronometra. IWC je odgovorio na izazov i razvio neobičan sat, poznat samo pod referentnim brojem 325. Taj časovnik se isticao veličinom, budući da je referenca imala kućište prečnika 41,5 mm, što je svojevremeno bila raskošna i atipična dimenzija, posebno ako se uzme u obzir da su prosečni muški modeli imali prečnik od 34 do 36 mm. Naravno, razlog za pozamašnu veličinu vezuje se za činjenicu da je unutrašnjost ispunio veliki mehanizam džepnog sata – upravo ono što su portugalski klijenti i naručili. Legenda je rođena.

Decenijama kasnije nakon kvarcne krize, preciznije 1993. godine, poznati model se u velikom stilu vratio na scenu a nekadašnji Portuguese i službeno je promenio ime u Portugieser 2015. godine. Novo ime predstavlja ustupak nemačkoj verziji i govornom području u regiji Šafhauzen, te velikoj popularnosti izvorne reference 325 u Nemačkoj. Time je započela nova era poznatog časovnika, koja s uspehom traje i danas.

Portugieser Automatic (Ref. IW500715)

IWC Portugieser Automatic 500715 uvodna
Omaž nautičkom nasleđu – novi modeli Portugieser linije kombinuju belu i plavu boju

U najnovijem izdanju Portugieser Automatic oslanja se na kućište od nerđajućeg čelika, prečnika 42,3 milimetara. U elegantnu pojavu skladno je uklopljen belo-plavi brojčanik s plavim feuille (u obliku lista) kazaljama i arapskim brojevima. Uravnoteženi raspored ciferblata postavlja prikaz malih sekundi na položaju 9 sati. Kreacija i veština časovničara potvrđeni su kalibrom 52010 koji, naravno, proizvodi IWC Schaffhausen. Njegov automatski Pellaton sistem navijanja ojačan je komponentama od keramike, materijala impresivne trajnosti.

IWC Portugieser Automatic 500715 prednji kadar
Brojčanik u panda stilu kompletira dizajnerski veoma sveden i pregledan brojčanik

Kao epilog, referenca IW500715 isporučuje rezervu snage od 7 dana, što je ponosno istaknuto i na indikatoru prikazanom na ciferblatu, nadomak pozicije 3 sata. Istovremeno, u Automatic izdanju IWC Schaffhausen prezentuje i datum. Zahvaljujući prozirnom poklopcu kućišta, mehanizam izložen pogledima složenom konstrukcijom budi emocije. Vanvremenski elegantan, Portugieser Automatic opremljen je plavim kaišem od aligator kože s preklopnom kopčom.

IWC Portugieser Automatic 500715 poledjina
Transparentna poleđina modela Portugieser Automatic omogućuje pogled na kalibar 52010

Portugieser Chronograph (Ref. IW371620)

IWC Portugieser Chronograph 371620 ambijentalna
Verzija Chronograph promoviše kompaktnije kućište prečnika 41mm i vertikalni prikaz ciferblata

Nešto kompaktniji Chronograph ima umerenije dimenzije kućišta – od 41 milimetra. Poput srodne Automatic verzije i hronograf afirmiše belo-plavi brojčanik, plave feuille kazaljke i vertikalni prikaz podbrojčanika s kružnom azurage završnom obradom. Naime, u tradicionalnom panda maniru dizajn je podređen ergonomiji, pa se brojač minuta hronografa nalazi na 12 sati, dok je mala sekunda postavljena nadomak 6 časova.

IWC Portugieser Chronograph 371620 prednji kadar
Verzija Chronograph prepoznatljiva je i po kaišu od gume

U kućište od nerđajućeg čelika postavljen je kalibar 69355 koji je proizvela manufaktura iz Šafhauzena. U pitanju je automatski mehanizam s rezervom snage od 46 sati. Hronografski mehanizam takođe je vidljiv kroz zadnju stranu kućišta od safirnog stakla. Elegantni sportski sat opremljen je izdržljivim i fleksibilnim plavim gumenim kaišem koji je izuzetno svestran i udoban za nošenje tokom leta.

IWC Portugieser Chronograph 371620 poledjina
Referenca IW371620 raspolaže rezervom snage od 46 časova

Za više informacija o aktuelnoj ponudi, dostupnosti i cenama IWC satova posetite website kompanije Maestro Jewelers, zvaničnog partnera ovog brenda u Srbiji – www.maestro.rs

OSNOVNE INFORMACIJE
Brend: IWC
Model: Portugieser Automatic; Portugieser Chronograph
Referenca: IW500715; IW371620
Dimenzije: 42,3 mm, visina kućišta 14,1 mm; 41 mm, 13 mm
Materijal kućišta: nerđajući čelik
Narukvica/kaiš: koža; guma
Vodootpornost: 30 m
Mehanizam: kalibar 52010 automatski; kalibar 69355 automatski
Rezerva snage: 168 časova; 46 časova
Cena: 13.500 evra; 9.200 evra

 

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -