22 / 07 / 24
- OGLAS -
NovostiGrand Seiko oduševio na salonu Watches and Wonders 2023

Grand Seiko oduševio na salonu Watches and Wonders 2023

- Oglas -

Grand Seiko, japanski proizvođač luksuznih satova, na ovogodišnjem salonu Watches and Wonders oduševio je ljubitelje satova novim impresivnim modelima iz kolekcija Evolution 9 i Masterpiece. Tentagraph, model iz kolekcije Evolution 9, prvi je Grand Seikov manufakturni mehanički hronograf. Modeli iz kolekcije Masterpiece, SBGZ009 i SBGD213, prava su mala umetnička dela jer u prvi plan stavljaju veštine graviranja i obrade te umetanja dijamanata i dragog kamenja.

U narednim redovima donosimo najvažnije podatke o tri navedena modela, a detaljne tekstove moći ćete da pročitate uskoro na portalu Satovi i nakit.

Grand Seiko Evolution 9 Collection Tentagraph SLGC001

Novi sportski model Tentagraph SLGC001 iz kolekcije Evolution 9 izuzetno je važan za Grand Seiko jer predstavlja prvi manufakturni mehanički hronograf u portfoliju brenda. Znamo, iznenađuje činjenica da brend Grand Seikovog renomea dosad nije proizveo mehanički kalibar s komplikacijom hronografa, ali treba imati na umu da se Grand Seiko dosad veoma uspešno snalazio sa svojim kvalitetnim Spring Drive hronografskim mehanizmima.

Grand Seiko Watches Wonders 2023 Evolution 9 Tentagraph 01
Tentagraph SLGC001 prvi je manufakturni mehanički hronograf u Grand Seikovom portfoliju

Sat pokreće manufakturni automatski kalibar 9SC5, a opisuje ga već sam naziv sata – ten- (eng. deset) za visoku frekvenciju od deset udaraca po sekundi, što je 36.000 vibracija na sat, -t- za rezervu snage od tri dana i -agraph za automatic chronograph, u prevodu automatski hronograf.

Kućište dimenzija 42,3 x 15,3 milimetra izrađeno je od titanijuma, baš kao i pripadajuća narukvica, a tamnoplavi brojčanik ukrašen je uzorkom inspirisanim japanskom planinom Ivate.

Grand Seiko Watches Wonders 2023 Evolution 9 Tentagraph 02
Tamnoplavi brojčanik ukrašen je uzorkom inspirisanim japanskom planinom Ivate

Grand Seiko Masterpiece Collection Hand-engraved Manual-winding Spring Drive Limited Edition SBGZ009

Najupečatljiviji elementi modela SBGZ009 iz Grand Seikove kolekcije Masterpiece jesu ručno gravirani kućište i brojčanik. Kao inspiracija za raskošan uzorak poslužila je šuma belih breza koja se nalazi blizu grada Šiodžirija u kojem je smeštena Grand Seikova radionica. Sat dolazi u ograničenoj seriji od 50 primeraka.

Platinasto 38,5-milimetarsko kućište prvo je ispolirano metodom zaracu, potom je rukom ukrašeno dugačkim brazdama. Sličan uzorak proteže se i na brojčaniku srebrne boje, koji je dodatno ukrašen apliciranim oznakama od belog zlata.

Sat pokreće manufakturni kalibar Spring Drive 9R02 na ručno navijanje s 39 rubina, 84-časovnom rezervom snage i funkcijama sati, minuta, sekundi i indikatora rezerve snage na pozadini.

Grand Seiko Watches Wonders 2023 Masterpiece Hand engraved SBGZ009
Kao inspiracija za raskošni uzorak poslužila je šuma belih breza koja se nalazi blizu japanskog grada Šiodžirija

Grand Seiko Masterpiece Collection Spring Drive 8-Day Jewelry Watch SBGD213

Model SBGD213, još jedan skupoceni sat iz Grand Seikove luksuzne kolekcije Masterpiece, zapravo je nadogradnja dijamantima optočenog modela SBGD209 iz 2022. godine inspirisanog motivom belog lava. Razlika između njih je što novi model na brojčaniku ima plave safire umesto crnih spinela. Sat je dostupan u samo osam primeraka.

Model SBGD213 ima robustno 44,5-milimetarsko kućište od platine ukrašeno s ukupno 172 dijamanta na lugovima i bezelu te safirom na krunici. Brojčanik je izrađen od plavog sedefa i ukrašen s 94 dijamanta i 26 safira.

Sat pokreće manufakturni kalibar Spring Drive 9R01 na ručno navijanje s 56 rubina, 192-časovnom rezervom snage i funkcijama sati, minuta, sekundi i indikatora rezerve snage na pozadini.

Grand Seiko Watches Wonders 2023 Masterpiece Jewelry SBGD213
Dijamantima i safirima optočeni model SBGD213 inspirisan je motivom belog lava

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -