05 / 12 / 23
- OGLAS -
NovostiGirard-Perregaux Neo Constant Escapement - tehnologijom do savršenstva

Girard-Perregaux Neo Constant Escapement – tehnologijom do savršenstva

- Oglas -

Poznati švajcarski brend ponovo redefiniše pravila u savremenom časovničarstvu. Neo Constant Escapement plod je dugogodišnjeg rada, što je podatak koji je u vremenu hiperprodukcije mnoge ostavio bez teksta… Girard-Perregaux navodi da će moći da napravi do 70 Neo Constant Escapement satova godišnje, pa je zbog toga cena šestocifrena! U čemu je tajna medijskog hajpa koji prati premijeru kompanije GP?

Sezonu časovničarskih premijera obogatio je i Girard-Perregaux, brend koji tradicionalno neguje poseban i autentičan stil. Osnovan 1791. godine ovaj atelje je na domaćem tržištu najprepoznatljiviji po kolekciji sportskih Laureato satova koje su čitaoci portala Satovi i nakit tokom aktuelne sezone imali priliku da upoznaju u više navrata. Sada je na dnevni red došao značajno klasičniji, složeniji i skuplji model Neo Constant Escapement impresivne rezerve snage i astronomske cene.

Koreni rafiniranih inovacija

Nešto iskusniji ljubitelji horologije sigurno pamte 2013. godinu kada je Girard-Perregaux predstavio Constant Escapement L.M., sat koji je odneo prestižnu glavnu nagradu Aquille D’Or na Grand Prix d’Horlogerie de Genève. Uspeh je bio rezultat mehanizma konstantne sile koji je pružao visok stepen stabilnosti u radu, imun na količinu dostupne energije. Kreatori jedinstvenog koncepta poredili su napredne performanse s maratonskom trkom profesionalnih atleta koji imaju konstantnu prosečnu brzinu. GP nije prvi brend koji je implementirao pomenuti sistem rada. Podsetimo se, F.P. Journe je predstavio nešto slično na modelu Tourbillon Souverain iz sada već davne 1991. godine…

Girard Perregaux Neo sastavljanje 1
Ako vam se čini da je kućište veliko (45 mm), prethodno izdanje je bilo gigantsko – 48 mm. Kako bi težina bila mala, za izradu je odabran titanijum Grade 5

Novi Girrard-Perregaux nastupa u velikom titanijumskom kućištu vrhunskog Grade 5 kvaliteta. Prečnik je 45 a visina čak 14,8 milimetara. To je svakako zanimljiv izbor materijala i proporcije, pogotovo danas kada svedočimo sve zastupljenijem trendu smanjenja dimenzija. Brojčanik ističe tehnički stil i dizajn koji naglašava transparentnost. Prema našem mišljenju ergonomija nije na naročitom nivou, ali to objektivno i nije bio fokus prilikom konstrukcije. Ono čime GP želi da impresionira nalazi se ispod površine…Pogađate, u pitanju je kompleksni mehanizam kojem malo ko u Swiss Made industriji može da izađe na crtu.

Virtuozni pristup, put do vrhunskih karakteristika

Virtuozno konstruisani Neo Constant Escapement koristi usluge mehanizma na ručno navijanje. U ateljeu GP su ga krstili oznakom GP09200-1153. Reč je o kalibru koji radi u nešto sporijem ritmu od 21.600 vibracija po satu i prikazuje sate, minute i sekunde.

Girard Perregaux Neo ambijentalna 1
GP s ponosom ističe konstantnu isporuku snage koja se ne odražava na preciznost. Sedmodnevnu autonomiju moguće je pratiti na brojčaniku

Cenu od 105.000 evra nije lako opravdati, pa su majstori ateljea GP pružili maksimum na polju inovacija i filigranske izrade. Čarolija počinje mašinskim komponentama od silicijuma koje omogućuju da uprkos količini energije amplituda ravnoteže ostane konstantna. U prevodu, koliko god da je preostala rezerva snage niska, preciznost merenja vremena ostaće konstantna i respektabilna! To je nešto čime se ne može pohvaliti veliki broj manufaktura pa se GP s pravom ponosi manuelno navijanim mehanizmom.

Girard Perregaux Neo brojcanik 1
Girard-Perregaux Neo Constant Escapement predstavljen je na gumenom kaišu s teksturom poput tkanine. Purpurni detalji su jednostavno fascinantni

Iako je pomenuti princip rada bio prisutan i na modelu Constant Escapement L.M., predan rad časovničara doveo je do unapređenja autonomije; ona je sada sedmodnevna a njen linearni „rezervoar“ može se pratiti i na pomalo konfuznom brojčaniku. Podsećanja radi, nekada je rezerva snage bila za dan manja, što je takođe bio rezultat koji retko koji atelje može da dostigne. Podjednako je značajno da je sada tu i COSC sertifikat, koji je garancija preciznosti. Osim performansama Neo Constantn Escapement pleni i lepotom izrade. Dok se na prednjem delu ističe nemirnica nadomak 6 sati, pozadina laganog kućišta otkriva privlačnost simetrično ukrašenog mehanizma.

Girard Perregaux Neo pozadina 1
GP09200-1153 mehanizam na ručno navijanje vidljiv je s obe strane kućišta. Kao dodatak, kalibar sada ima i COSC sertifikat

Neo Constant Escapement je pomalo iznenađujuće povezan na kaiš od gume. Uprkos tom izboru kaiš ne remeti eleganciju kojom nesvakidašnji GP nesumljivo raspolaže. Kao dodatak, kopča raspolaže sistemom mikropodešavanja. Kao što smo već naveli, iz radionice brenda Girrard-Perregaux put imućnih kupaca godišnje će poći svega 70 primeraka, što garantuje ekskluzivnost i stabilnost cena.

Osnovni podaci
Brend Girrard-Perregaux
Model Neo Constant Escapement
Referenca 93510-21-1930-5CX
Dimenzije kućišta prečnik 45 mm, visina kućišta 14,8 mm
Materijal kućišta Titanium Grade 5
Narukvica/kaiš guma
Vodootpornost 30 m
Mehanizam GP09200-1153 ručno navijanje
Frekvencija rada 21.600 vps
Rezerva snage 168 sati
Cena 105.000 evra

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -