19 / 05 / 22
- OGLAS -
NovostiEmperador Coussin XL 700P

Emperador Coussin XL 700P

- Oglas -

Na ovogodišnjem sajmu u Ženevi švajcarski brend Piaget predstavio je vrlo zanimljiv i sofisticiran model Emperador Coussin XL 700P, koji pokreće mehanički kalibar s kvarcnim generatorom. Ovim inovativnim modelom Piaget je obeležio četrdesetogodišnjicu konstruisanja svog prvog manufakturnog kvarcnog mehanizma, kalibra 7P iz 1976. godine.

Piagetov patentirani ultratanki kalibar 700P koncipiran je kao hibrid tradicionalnog automatskog mehaničkog i modernog kvarcnog mehanizma, a funkcioniše tako da kvarc, koji oscilira na 32.768 Hz, kontroliše rotiranje. Generator napravi 5,33 okreta u sekundi. Kalibar 700P je sastavljen od 298 delova, ukrašen je ženevskim motivom, ima 32 rubina, 42-časovnu rezervu snage, mikrorotor i funkcije sati, minuta i indikatora rezerve snage. Kalibar je crn i „debeo“ samo 5,5 mm. Ovakav hibridni mehaničko-kvarcni mehanizam izuzetno je precizan i otporan na delovanje magnetnih polja i gravitacije.

Elegantno kućište prečnika 46,5 mm „jastučastog“ je oblika, tipičnog za Piagetovu kolekciju Emperador. Izrađeno je od 18-karatnog belog zlata, s gornje strane je zatvoreno safirnim staklom, a s donje poklopcem s malim otvorima prekrivenima safirnim staklom. Ram sata je presvučen slojem crnog ADLC-a, koji se estetski odlično slaže s crnim mehanizmom.

Sat nema klasični brojčanik već su svi elementi postavljeni direktno na mehanizam. Kazaljke časova i sekundi pomerene su iz centra i smeštene na 4 sata, dok se stilizovane oznake vremena poput sunčevih zraka protežu preko celog lica časovnika. Kao posebni detalji ističu se mikrorotor ukrašen Piagetovim grbom na 9 sati i kvarcni generator na 1 čas, koji su postavljeni tako da prave broj 8. Na pozadini sata nalazi se indikator rezerve snage i prozorčić generatora.

Emperador Coussin XL 700P ide uz crni kaiš od aligatorske kože s preklopnom šnalom od 18-karatnog belog zlata, a izrađen je u ograničenoj seriji od 118 primeraka.

Iz časopisa Satovi i nakit broj 19, godina IX, leto 2016.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -