18 / 06 / 24
- OGLAS -
NovostiDosad najveća komplikacija

Dosad najveća komplikacija

- Oglas -

Rotonde de Cartier Grande Complication je najkompleksniji Cartierov sat. U njegovo stvaranje utrošeno je pet godina dizajniranja, petnaest nedelja proizvodnje, deset nedelja ukrašavanja i završne dorade i pet nedelja sastavljanja. Sat ujedno sadrži tri najsloženije komplikacije vrhunskog časovničarstva – minutni repetitor, leteći tourbillon i večni kalendar, a ističe se i neverovatno tankim skeletonizovanim mehanizmom 9406 MC. Minutni repetitor Cartierovog sata izdvaja se po dve jedinstvene karakteristike: njegovi sastavni delovi, gongovi i batići, vidljivi su na brojčaniku sata, a njegov inercijski leteći točkić nije sputan gornjim mostom, čime se dobija utisak da zaista „leti“. Poseban mehanizam poznat kao „sve ili ništa“ onemogućava delimičnu aktivaciju minutnog repetitora, pa time sprečava netačnu akustičnu indikaciju vremena.

Leteći tourbillon delikatnog dizajna smešten je na 12 časova. Ram tourbillona izrađen je od titanijuma, što ga čini vrlo laganim i, posledično, manje podložnim uticaju gravitacije. Estetski gledano, nepostojanje gornjeg mosta poboljšava rotaciju letećeg tourbillona. Tehnički usavršena komplikacija večnog kalendara ima sposobnost ne samo da prepozna koliko tekući mesec ima dana, već i da izračuna broj dana u februaru zavisno od prestupne godine. Sat je toliko precizan da ga je potrebno podesiti tek jednom u sto godina. Transparentnost je glavna vizuelna karakteristika ovog modela. Otvoreni brojčanik od 18-karatnog zlata pruža pogled na skeletonizovani samonavijajući kalibar 9406 MC na kome su tri komplikacije potpuno vidljive. Čak su i komplikacije dodatno skeletonizovane da bi se omogućilo divljenje njihovim komponentama, a Cartier je za ovaj model dobio prestižni sertifikat „Poinçon de Genève“. Uprkos činjenici da sadrži čak tri komplikacije, mehanizam je visok samo 5,49 mm.

Pročitajte još

- Oglas -

Pratite nas

- Oglas -
- Oglas -

Upoznajte se sa našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja Satovi i nakit i Katalog satova.

- Oglas -